Etiketterfrågortips
Läst 691 ggr
Rezeeda
2018-12-05, 13:38

Veganskt fikautbud - vad saknar ni idag?

Hej på er! Jag är i uppstarten av en liten bakverksamhet som kommer fokusera på veganska bakverk, choklad och konfektyr, och har himlans svårt i nuläget att bestämma (läs; begränsa) sortimentet. Finns en del  jag själv observerat som jag tycker saknas ute i konditorierna eller webbshopparna,  men är å andra sidan inte någon sweeth tooth själv (föredrar att göda andra med socker, hehe) så har svårt att överväga vad som egentligen "saknas" utöver det jag VILL tillverka.  Är det någon där ute som har lite feedback på vad ni känner att ni saknar i fikautbudet idag? OM ni saknar något? Finns det någon efterfrågan på kakor och godis bakat från grunden?

Väl mött!

tlover
2018-12-05, 13:53
#1

Är inte Vegan men kan inte äta laktos, gluten och bara begränsad mängd ägg så jag äter ganska ofta veganskt.

Det jag tycker saknas är glutenfritt veganskt som inte innehåller nötter el mandel.

Om jag tål något så brukar det vara chokladbollarna…

om inte caféet tänkt vara duktiga och göra dom själva… med smör

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


NatasjaHemby
2018-12-05, 13:55
#2

Jag tänker att det nog är väsentligt att veta var du ska starta upp din verksamhet. Om du inte vill avslöja exakt var så kanske det kan vara bra att veta ungefär hur stor stad och hur utbudet av caféer/bagerier ser ut där idag.

Själv bor jag i en stad med extremt bra veganutbud, vilket såklart påverkar mitt svar. Tycker inte att här saknas något specifikt även om marknaden av veganprodukter aldrig riktigt tycks mättas. Här går redan att få tag i allt möjligt från munkar och mazariner till tårtor och cheesecakes. 

Om du är verksam i en stad där det just nu är väldigt skralt utbud av veganska godsaker hade jag nog föredragit ett utbud av klassiska bakverk i vegansk tappning. Typ chokladbollar, dammsugare, vaniljhjärtan, wienerbröd, lite olika muffins, prinsesstårta/-bakelse, budapeststubbe, schwarzwaldtårta och dylikt. Om det däremot redan finns en del vegansk fika att finna så kan det vara smartare att nischa sig, t.ex. specialisera sig på stora amerikanska muffins med olika fyllningar och glasyrer, endast servera "afternoon tea" med scones o.s.v. eller kanske rikta in sig på praliner och andra små delikatesser som passar i presentaskar. Så tänker jag i alla fall - den redan befintliga marknaden påverkar vad som kommer att fungera.

SE*Simbelmynes

[moratjejen]
2018-12-05, 14:00
#3

Mer exklusiva saker och gott fritt från vete, råg och korn är eftertraktat.

BrittaD
2018-12-05, 14:01
#4

Som # 1 tlover är jag inte Vegan men glutenintolerant. Vad jag skulle önska är att man inte använder PALMOLJA i sina bakverk. 🤐

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

vendelay
2018-12-05, 14:36
#5

Som Vegan i storstad (Stockholm) saknas egentligen ganska lite. Det är definitivt ett överflöd av nyttiga bakverk - råbollar, grejer utan gluten och raffinerat socker osv. En specifik grej som är sjukt svår att hitta är en vanlig bärpaj (typ smulpaj med bär, eller äppelpaj eller liknande). Annars tycker jag att det saknas klassiska bakverk som någon skrev innan, typ wienerbröd och riktiga tårtor (typ gräddtårta med jordgubbar).

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Rezeeda
2018-12-05, 14:44
#6

Bra feedback! Jag befinner mig i Vadstena, en väldigt liten stad där vi visserligen har bra caféer men kanske inte riktigt där min huvudmålgrupp huserar :) dock är tanken att min verksamhet är webbaserad, dvs att man kan beställa hem godsaker till sin dörr. Min huvudsakliga nisch är praliner, konfektyr, presentaskar/korgar och dylikt så som du NatasjaHemby säger.  Ett mindre men kvalitativt sortiment av kakor och bakverk som kan säljas till andra konditorier, alternativt skickas hem de också beroende på hur fraktvänliga de är.  Jag har möjlighet att göra personligt anpassad konfektyr vilket är skitkul, får se om det är något konsumenterna håller med om ;) 

Det mesta är ju egentligen saker som alla kan tycka om och käka, Vegan eller ej, men vore nice att dra mitt strå till stacken och förespråka vegansk kost. Det är fortfarande många som tror jag står och rullar höbalar när jag säger att jag bakar veganskt 😃😕

vendelay
2018-12-05, 17:09
#7

Du kan kolla in Vegan Delights

https://www.vegandelights.se/

för lite tips tänker jag. De gör praliner som för tillfället främst säljs via internet, vilket ju är lite som dig. 

Grejerna jag tipsade om passar nog inte riktigt dig, jag läste uppenbarligen inte ditt första inlägg så noga 🤐 Men jag tänker antingen lite mer exklusiva grejer, i stil med Vegan Delights, eller mer basic grejer, som Delicato. Båda grejerna finns det väldigt litet utbud av som är veganskt!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Smultronfia
2018-12-05, 20:49
#8

Hade varit trevligt med lite lyxigare present askar med veganskt, gluten och nötfritt som också är ekologiskt. Man är ju så van att göra det mesta själv då jag undviker e nummer och gärna vill söta med frukt och inte socker. Kul att du vill köra veganskt och lycka till!

Rezeeda
2018-12-06, 10:14
#9

Ja, Vegan Delights har jag spanat in, lite det jag siktar på :) kanske en kombo av både exklusivare praliner och goda, simpla Delicatogrejer.  Finns mycket att testa efterfrågan på, och till sist nischa in sig.

[moratjejen]
2018-12-06, 12:06
#10

Va gott. Är det bara i staden ni levererar?

vendelay
2018-12-06, 13:55
#11

Du / ni är varmt välkomna att göra reklam här för företaget när det kommer igång!!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Rezeeda
2018-12-06, 14:51
#12

Majoriteten av produkterna (praliner, kakaskar, brownies m.m)  ska gå att skicka över hela Sverige, och vissa specialare som inte klarar sig så värst bra i postpaket (tårta, cupcakes etc) får bli lokalt endast - men den delen av verksamheten kommer vara begränsad, eftersom det känns roligare att kunna fokusera på att så många som möjligt kan få hem godsaker till dörren. NatasjaHembys kommentar fick mig dock att bli rejält sugen på afternoon tea events, fasen också - när jag väl tänker att jag bestämt mig för en affärsidé så kommer tio till 😃

@vendelay tack! - jag var lite avvaktande till och skriva alltför mycket som kan misstolkas som reklam, läste i reglerna att det inte var OK utan eventuell överenskommelse.  Men vore smutt då att samtidigt kunna få bra feedback från huvudkonsumenterna direkt och ta till vara på eventuella önskemål 🙂

vendelay
2018-12-06, 19:26
#13

#12 Jag ska ändra på den punkten i reglerna, bra att du påpekade det. Så länge produkten är vegansk är det helt okej att göra reklam (inom rimliga gränser 😂) 👍

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Upp till toppen