Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv)

Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv)

Då har man gjort vinbärsgelé m.m.

2010-09-06 02:05 #0 av: [TrevorS]

Ingredienser:
5 dl bär
½ dl vatten
4 dl strösocker

Gör så här:
Koka bären tillsammans med vattnet under lock i 10-15 minuter tills de saftat sig, krossa eventuellt med en slev så du får ut all saft. Sila av, lägg gärna en ren tunn handuk i en sil och låt stå i ca 30 minuter, pressa sedan med en sked så du får ut resten av saften.

Koka upp vätskan, när det kokar tillsätt 1 dl socker åt gången tills det smällt bort, låt koka i ca 3 minuter och rör om då och då, se till att det inte kokar över. Ta bort skummet och om det bildats en hinna. Häll på väl rengjorda och varma flaskor och skruva lätt på locket.

Anmäl
2010-09-06 02:09 #1 av: [TrevorS]

Man kan nästan tro att jag bor i köket. Skrattande

Anmäl
2010-09-06 13:29 #2 av: Ians

Vi TROR inte ....vi vet!Skrattande ...men vi är tacksamma att någon gör det o guidar oss andra noviser!

Så söta burkar!

Anmäl
2010-09-06 13:52 #3 av: [TrevorS]

#2. Jag vet inte vart burkarna kommer ifrån, det har varit sparris i den med svart lock vet jag i alla fall. Skrattande

Anmäl
2010-09-07 01:50 #4 av: [Anunnaki]

För att bestämma om man kokat bärsaften och sockret tillräckligt länge tar man en tesked av saft-sockerblandningen när den kokat en stund. Sedan häller man innehållet i teskeden som en sträng på ett kallt fat. När det kallnat vilket går snabbt drar man med skeden tvärs över strängen och om strängen då inte flyter ihop igen då är gelén färdig. Flyter den ihop måste man koka lite till.

Anmäl
2010-09-07 01:52 #5 av: [TrevorS]

#4. Jag brukar ställa in en tallrik och en gaffel i frysen i 2 minuter. Ta ut och dra ett streck och sedan dra igenom gafeln. Flyter det ihop igen är den inte klar. Skrattande

Anmäl
2013-04-16 13:52 #6 av: [Mamma-Mia-Marie]

En dum fråga kanske - vad kan man ha istället för strösocker? Går det ens att göra på nått annat sött alternativ utom honung, stevia...?

Anmäl
2013-04-16 13:54 #7 av: [TrevorS]

Bären innehåller naturligt pektin, man kan använda råsocker, dock tror jag inte att stevia blir så gott, när det hettas upp. Men kan nog fungera utan socker helt men bör nog dras ner på vätskan eller utesluta den helt.

Anmäl
2013-04-16 13:58 #8 av: [Mamma-Mia-Marie]

oki...jag menade att inte ha med stevia, honung eller strösocker =) vi nyttjar inget socker alls, måste jag så blir det agavesirap endast!

Kan kanske gå utan socker och igen vätska - skall klura på den och kanske testa...

Anmäl
2013-04-17 21:30 #9 av: DesK

För att få gelékoncistens behövs något slags geléämne, socker av många slag funkar, men det går att koka ihop bara bär utan tillsatt socker.

Anmäl
2013-04-18 07:11 #10 av: tlover

#9 geleämnet kommer från vinbären (pektin), vill man ha mer geleringsämne i gelen så tar man också några omogna bär som har mycket mycket mer pektin i sig.

omogna vinbär ska man visst kunna använda i andra sylter också.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-18 08:18 #11 av: [TrevorS]

Precis, det är som tlover säger att pektinet finns i. Det finns även om man råkat koka sönder pektinet (om man följer recept noga händer det sällan) på burk flytande som bara kokas upp tillsammans med bären.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.