Råris á la Malta
4-6 personer 100 g torkade aprikoser + blötläggningsvatten
4 dl råris
1 msk rapsolja eller flytande margarin till stekning
5 dl vatten
5 dl vegomjölk
lite salt
0,5 - 1 dl socker
4-5 dl vegogrädde
Skölj aprikoserna och lägg dem i vatten så de täcks. Skölj råriset i en sil. Stek råriset lätt ett par minuter i en rymlig kastrull på minst 2 l. Häll i vatten, mjölk och salt och koka upp riset. Sjud sedan på svag värme i 45 - 60 min. till en smidig gröt. Rör ner socker och låt gröten svalna. Häll vattnet av aprikoserna och klipp dem i småbitar och rör ner dem i gröten. Vispa grädden och blanda ner den i gröten.
Kanske vill du ha en aprikossås?
200 g torkade aprikoser + blötläggningsvatten
5 dl vatten
1 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
Skölj aprikoserna noga och lägg dem i blöt ett par timmar. Häll av blötläggningsvattnet och lägg aprikoserna i en kastrull tillsammans med 5 dl nytt vatten, råsocker och vaniljsocker. Låt koka ca 15 minuter och mixa sedan alla ingredienserna till en sås.
låter gott, råris var nytt, ska jag testa.:)
Ja, det låter gott. Måste vi pröva någon gång. Ibland har vi (som i år) avorioris i Ris à la Malta. Det är gott det också - godare än vitt ris, tycker jag. Och så brukar vi ha djupfrysta jordgubbar till vår. Men kul att man kan variera.