Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Recept (Varmrätt & Övrigt)

Veggokorv - recept

2011-10-31 19:46 #0 av: [TrevorS]

Steks som vanlig korv, kan grillas också. Har inte testat att koka, men borde fungera, bör tillsättas 4-5 matskedar majsstärkelse eller potatismjöl i blandningen precis innan den är klarkokad. Potatisen går att utesluta hel ur receptet, jag har mest i för att få bättre konsistens.

Ingredienser:

10 dl vatten
1 grönsaksbuljong
3 dl polentagryn
1 stor kokt potatis

Extra:
Plastfolie
Snöre eller plastknippor

Gör så här:
Koka potatisen mjuk, mosa den till ett mos, använd eventuellt lite av vattnet om det behövs. Koka upp vatten med grönsaksbuljongen i, häll i polentagrynen låt koka upp och sänk värmen under ständig omrörning, låt koka under omrörning i 25 minuter, tillsätt potatismoset och fortsätt puttra under omrörning i 5 minuter till.

Ta av från plattan. Blanda eventuellt i en klick flytande mjölkfritt margarin. Låt svalna något men inte helt. Ta ut plastfolie en lagom bit, klicka ut lite av massan på plastet och rulla ihop tajt (men inte för hårt). Rulla in kanterna och sätt på knipporna och låt de svalna helt och ställ in i kylen. Låt de bli helt kalla så de stelnar.

TIPS! För att få mer färg som korv kan man använda en rödbeta.

Anmäl
2011-11-02 13:15 #1 av: Anterrabae

Klart värt att testa att göra typ stroganoff på eller så Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-02 13:30 #2 av: [TrevorS]

Javisst borde det fungera. Man kan även ha i lite bjäst för smakens skull. Skrattande

Anmäl
2011-11-02 14:13 #3 av: Anterrabae

Jo jag tänkte på det, och kanske öka buljongkoncentrationen för att maxa smaken.

Det får nog bli middagen i morgon. Jag tänkte att jag gör korven idag, och så får den vila ordentligt i kylen till i morgon.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-02 14:58 #4 av: [TrevorS]

Ja de blir godare när de legat i kylen under natten. Det kan jag rekomendera. Har dock inte testat att göra kryss som man gör på julkorven, var lite sugen på att testa och se om de blir som vanlig korv.

Anmäl
2011-11-02 15:11 #5 av: Anterrabae

Menar du att man kryssar ändarna som på prinskorv?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-02 15:30 #6 av: [TrevorS]

Jo precis. Som man brukar göra på prinskorvar. Glad

Anmäl
2011-11-02 15:45 #7 av: Anterrabae

Har svårt att tänka mig att polentan böjer upp sig sådär snyggt eftersom den inte har en skinnsida som drar i hop sig i värme, eller om det är insidan på korven som expanderar. Det är ju för att småprinsarna inte ska spricka.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-08 00:01 #8 av: Saga85

Det här måste testas. De veganska korvarna brukar vara så dyra.

Anmäl
2011-11-08 08:20 #9 av: [TrevorS]

Ja detta är ju ett riktigt billigt recept och så får man den precis som man vill. Skrattande

Anmäl
2012-03-20 11:23 #10 av: [TrevorS]

Hur har det gått, har ni testat?

Anmäl
2012-03-20 22:55 #11 av: Anterrabae

Ja det har jag, flera gånger, Dock blev den för lös en gång, så min fina korvstroganoff blev polentasås, iofs god men inte som den skulle

Har även varierat den och gjort polentabullar ist för köttbullar, till havregräddsås och potatismos.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-03-21 07:56 #12 av: [TrevorS]

Hur gjorde du polentabullarna? Kul att den gick bra i stroganoff. Skrattande

Anmäl
2012-03-21 17:29 #13 av: Anterrabae

Just den gick ju inte bra i stroganoffen. Jag kände redan när jag skulle skära att den inte skulle hålla i hop. Behövde betydligt kompaktare gröt för det. Men ser inget skäl till att det inte ska funka när det fuknar att steka och grilla och såsa den för övrigt. Jag ska göra ett nytt försök så småningom, när fastan är över och sånt.

 

Bullarna gjorde jag med halvfast polentagröt, riven lök, grönsaksbuljong svartpeppar, och potatisstärkelse. Rullade till små bollar och stekte på låg-medelvärme ganska länge så de fick en riktigt knaprig yta, det vägde upp för ett ganska kladdigt inkråm.

Sen vispade jag ur pannan med havregrädde, hade i mer grönsaksbuljong och colorit för gråddsåseffekt. Och smakade av med salt och nymalen svartpeppar.

Mos eller kokt potatis till.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-03-21 22:54 #14 av: [TrevorS]

Jag gjorde korvstroganoff, då stekte jag korven i kryddor och gjorde själva "såsen" vid sidan när den var klar la jag i korven. Skrattande

Ska testa bullarna. Skrattande

Anmäl
2012-03-22 13:17 #15 av: Anterrabae

Så gjorde jag med, men min korv var då för lös så den löste upp sig i alla fall..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-03-22 14:29 #16 av: [TrevorS]

Ska ta och testa, kanske går att lösa gneom att tillsätta någon form av stärkelse, så länge man bara får rätt konsistens.

Anmäl
2012-03-24 20:47 #17 av: Lodis

Tror ni att det skulle fungera att blanda i en gnutta seitanmjöl för att få lite mer tuggmotstånd?

Anmäl
2012-03-24 21:36 #18 av: Anterrabae

Tja varför inte... Nu är vi två som inte äter vete och gluten så jag har inte testat. Jag vet inte hur det beter sig. Bästa är att testa sig fram. Men jag tycker absoulut att det borde funka.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-03-24 21:39 #19 av: [TrevorS]

#17. Jag vet inte riktigt hur det blir om man tillsätter gluten, då den blir rätt gummilik direkt när man tillsätter med vatten. Kan nog bli rätt gummiaktig skulle jag tippa på, men man kan ju alltid prova. Jag försöker alltid använda mig av produkter som är lätta att få tag på i vanlig matvarubutik. Men prova gärna och berätta, du kan ju testa att göra en mindre mängd så om det inte blir bra att man kan kasta.

Jag brukar ha i en potatis för då blir det lite bättre konsistens, annars kan man koka linser tills de börjar att mjukna helt och nästan går sönder 15-20 minuter och sedan häller på polentan och kokar vidare.

Anmäl
2012-03-24 22:05 #20 av: Lodis

Kan vara värt ett prov i alla fall då, får berätta sen hur det blev. Jag tänkte om man bara tog en gnutta. Kanske med lite rökarom också... Glad

Jaa, linser kan ju vara ett alternativ.

Anmäl
2012-03-24 22:18 #21 av: Anterrabae

ja gör det. Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-03-25 09:17 #22 av: [TrevorS]

#20. Rökarom kan man självklart ha i så man får en rökigare korv, man kan även när det kokat klart ha i lite ris om man vill ha en "riskorv" eller krydda starkt som chorizo. Man kan variera enormt detta recept. Dock kommit på att det bästa är att koka tills den börjar lossna från kanterna något att den blir så tjock, jag testade att ha i korvstroganoff och det gick faktiskt bra när ja gjorde så, använde dock röda linser istället för potatis.

Chorizo

Ingredienser:
2 satser veggokorv
20 g spansk peppar
5 g peppar
2 g oregano
3 vitlöksklyftor
1 msk äppelcidervinäger

Gör så här:
Blanda ihop kryddorna. Följ orginalreceptet och tillsätt kryddorna när du tillsätter potatismoset och fortsätt med orginalreceptet.

Anmäl
2012-03-25 23:16 #23 av: Anterrabae

Spännande, det blir ju något att ha på grillen att varva med i sommar Flört Tänka sig chorizo

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-03-25 23:21 #24 av: [TrevorS]

Absolut, grillat är bäst! Vi körde i grillpanna förra året men har funderat på att införskaffa mig en grill i år så man kan få grilla lite i sommar då kommer såklart denna att ligga på menyn. En kompis testade receptet och grillade den igår och den var tydligen gudomlig i bröd, hackad pickles och coleslaw på. Skrattande

Anmäl
2012-03-25 23:24 #25 av: Anterrabae

Jag det låter gudomligt gott!!

Det hela gör ju inte mer ont av att jag faktiskt tål vete Flört Även om jag undviker det till vardags. Men ett mumsigt tortillabröd borde vara perfekt det med.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-10-15 10:48 #26 av: kelfwing

TrevorS, tror du korven går att frysa?

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2012-10-15 11:34 #27 av: [TrevorS]

Den är inte så bra att frysa ner då den gärna blir "kladdig" när den tinat, dock fungerar den bättre om den steks, bör då tinas i rumstemperatur och stekas efteråt inte micro.

Anmäl
2012-10-15 14:48 #28 av: kelfwing

Ok, tack för hjälpen!

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2012-10-15 14:55 #29 av: Anterrabae

Åh, vad bra att jag blev påminnd! Jag ska göra korvstroganoff! Det har jag varit jättesugen på länge :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-10-15 15:00 #30 av: kelfwing

Följdfråga TrevorS,

Hur länge håller den bra i kylen? Frysfrågan och denna fråga är generat av julstöksfunderingar.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2012-10-15 15:13 #31 av: [TrevorS]

Den håller sig i några dagar i kylen, längre på vintern än på sommaren, men 4-5 dygn ska vara helt okey.

Tips är att koka den hård tills den släpper från kanterna, då blir den mycket bättre.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.