Vegan Keso - recept
Ingredienser:
10 dl sojamjölk (naturell)
2 dl sojagrädde
soyghurt (naturell)
1/2 msk salt
1 msk citronsaft
1 msk margarin
Gör så här:
Koka upp mjölken under omrörning, tillsätt salt, margarin och sojagrädde och sist citronsaften och ta av kastrullen från plattan, rör runt 1-2 varv med en träslev. Låt den stå i 15-20 minuter. Lägg ostmassan i en ostduk eller ren linnehanduk och låt den rinna av, pressa försiktigt ut en del av vätskan men inte allt. Pressa den inte hårt för det är inte tofu vi vill åt. Lägg massan i en bunke och riv sönder den försiktigt med en träslev, tillsätt lite soyghurt till önskad konsistens.
Blir cirka 400-500 g keso.
oh, vilken trevligt grej! den gillade jag skarpt!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Vi gjorde en kaka det skulle varit keso i, så använde vi den här och kakan blev riktigt god, så jag har faktiskt inte smakat på den när den varit precis klar.
kan tänka mig att den saknar en del av kesons fyllighet, mjölkprodukter är ju speciella på så vis. Kan även tänka mig att den blir lite neutraöare eller smakar lite mindre soya om man blandar den i risyoghurt eller så i stället.
men gott låter det. och i en ostkakor av olika slag måste den vara toppen
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Kan jag tänka mig, men tror den blir godare när den får stå några dagar i kylen. Undrar om inte om vi hade den i rumstemperatur under natten, den blir lite tjockare då också. Borde gå att göra en god ostkaka på den, sett något recept med keso, minutris eller minutgröt (minns inte namnet), kanel, majsstärkelse, socker som är utan ägg.
Puttar upp den här tråden! Har även smakat senare och den är godkänd enligt mig.
Ska absolut testas! :D
så om jag kokar upp sojamjölk, sojagrädde och margarin och sedan låter det stå och svalna i 20 min så kommer detta hårdna ?
#7. Nej det kommer inte hårdna, utan du måste lägga det i en ostduk eller ren kökshanduk. Fast du ska koka upp sojamjölken, ta av från plattan och sedan tillsätta sojagrädden, margarin och citronsaft. Sojagrädden är mest för att få rätt konsistens som man är ute efter.
Nej, du behöver tillsätta syran också, i form av citron. Då kommer mjölken och grädden skära sig och separera. Ostmassan koagulerar och stelnar och du kan sila bort vasslen. Då har du ostmassa. Den blandar du med yoghurt och får keso.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
okejokej, fick det inte att gå ihopp först men jag tor jag försår nu….. tack =)
ska testa detta !
jag har testat ett annat recept på veggokeso vilket blev bra om jag minns rätt, men jag gör det sällan för att jag är lat 😉
hur den smakar jämfört med vanlig keso vet jag inte då det var evigheter sen jag åt keso
l'm back
Du får gärna dela med dig av receptet #11. 😉
ok,
tofupålägg (påminner om keso) ca 6 dl
250-300g tofu, 1 tsk salt, 1-2 msk pressad citron, ev 1 tsk fruktsocker, ev 1-2 tsk lökpulver el ½-1 dl finhackad lök (körde pulver själv), 1 dl cashewnötter el 3/4-1 dl olja (kan uteslutas för fettsnålare keso), 2-2½ dl soyghurt.
1: låt tofun rina av el pressa ut överflödig vätska.
2:smula tofun och blanda med salt, citron och ev fruktsocker och lökpulver.
3: kör cashewnötterna i mixer tills finmalda. tillsätt soyghurten och mixa tills koncistensen är slät. om du använder olja ska den hällas ner i mkt tunn stråle i soyghurten medan mixern är igång.
4: blanda allt, förvara i kylskåp.
kanske ska tipsa om boken jag hittar många recept i
"varsågod, smakliga rätter från växtriket" ISBN 978-952-92-0637-7
det är en bra vegansk (+ honung) bok men den är ganska svår att få tag i dock
l'm back
Låter spännande, kanske man skulle ta och testa. 😉
Ska ta en titt på boken också.