Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Vegankost

honung?

2012-07-07 15:08 #0 av: stillness

En fråga jag undrar över varför äter inte vissa veganer Honung?

Det är ju en naturprodukt med läkande egenskaper så vitt jag vet.

Vad är det ni ogillar?

vet ni veganer som äter honung?

 

Glad

 

Anmäl
2012-07-07 17:24 #1 av: [TrevorS]

Det är nog olika, en kan tänkas att de använder sitt "saliv" under processen. Andra kan vara allergier, man vill hålla sig borta från honung.

Annars finns det maskroshonung, maskroser har också en bra effekt.

Anmäl
2012-07-07 17:34 #2 av: stillness

ahh jo det har jag med hört något om att de spyr upp det eller något?

 

ahh stora tack för det tipset riktigt intressant

frågan är om näringen är kvar efter kokning i maskroshonungen tro?

Anmäl
2012-07-07 18:41 #3 av: kelfwing

Sen är det väl principen,  veganer använder/äter inte saker som kommer från djurriket,  honung görs av bin för bin.  bin är djur.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2012-07-07 21:37 #4 av: [Aquelegia]

Precis som komjölk som hör till kalvarna egentligen, så hör honungen till bin och binas larver. Veganer vill ju inte påverka djurlivet.

Anmäl
2012-07-15 20:27 #5 av: Zabbio

Fast man kan ju tycka att bina inte lider av att tjäna oss då de lever helt fritt och deras honung blir ersatt med annan näring.Att stötta svenska biodlare är att stötta hela den svenska, vilda naturen då bina gör väldigt mycket nytta. Och vi har ont om ersättningsdjur för det arbetet.

Så till skillnad från ägg och mjölk produktionen ser jag inget som helst etiskt fel i att äta honung.

Men det är ju ett val var och en får ta för sig, och tycker man illa om bi-spya så är det ju också upp till var och en.

Anmäl
2012-07-15 20:41 #6 av: [Aquelegia]

#5 Det handlar inte om rätt och fel det handlar om animaliskt eller icke animaliskt. Veganer vill helt enkelt inte störa naturen gång och binas honung är binas inte människans. Att därför hålla bin i bikupor för människans skull är alltså inte önsvärt som mat för veganer. Det stör ju naturens gång genom att bin inte kan föda fler larver och öka sin svärm. Man stör naturens gång.

Anmäl
2012-07-15 21:54 #7 av: Zabbio

#6 Uppenbart är det en personlig tolkning då många veganer äter honung. Och jag känner en hel del som är veganer pga rätt och fel.. de allra flesta. Utom en som är det för att h*n mår bättre fysiskt. Sedan stör man ju inte naturens gång, man främjar den i mångt och mycket, och bina kan svärma och föda larver, så.. Man stör naturen mycket, mycket mer genom att odla grödor i stora fält som kväver övrig växtlighet. Om du nu ska dra det till att inte störa naturen, alltså..

Men det är helt upp  till dig och andra att göra som ni vill. Sen kan ni diskutera mellan er ifall honungsätande veganer inte får kalla sig veganer eller så, det blandar jag mig inte i ;)

Anmäl
2012-07-15 22:20 #8 av: [Aquelegia]

#7 Jag är inte ens vegetarian utan detta är något som en vän till mig som var vegan och jag pratade om och hon pratade om synen på just honung. Info hon hade hittat på internet. Bara så trött på köttätares syn på vad som är okej eller inte, jag försöker se från den som inte äter honungs syn INTE från den som tycker det är okej.

Din åsikt däremot är personlig då du anser att det inte stör naturen gång. Medans jag bara vinklar från den som inte äter. Personlig eller inte hade inget med diskutionen att göra! Då varken du eller jag är veganer. Tyckte bara det saknades förklaring för varför vissa inte äter honung och skrev därför ur den synvinkeln.

Anmäl
2012-07-16 11:53 #9 av: stillness

vad är det bina behöver honungen till?

är det som mat? att de lagrar den?

 

jag vet ju att det tex finns dyr drottning honung har ja för mig?

Anmäl
2012-07-16 14:47 #10 av: LinnMafalda

Honung är binas mat. Jag tycker #5 gör det ganska tydligt varför en som vegan väljer bort honung.. Djur finns inte till för att tjäna oss. De finns för sin egen skull och har inget intresse av att "tjäna" människan. Om en nu tycker att det känns svårt att leva utan honung finns det vegetabiliska alternativ på bland annat glukos och fruktos som smaksatts med arom.

Anmäl
2012-07-16 22:34 #11 av: [Aquelegia]

#10 Fast #5 Visar ju För synpunkternaFlört #4 och #6 är Emot synpunkterna.

Anmäl
2012-07-24 18:09 #12 av: LinnMafalda

Jag menade att formuleringen i #5 gör det tydligt. Som vegan vill en knappast att djuren ska tjäna en..

 

Anmäl
2012-07-24 20:05 #13 av: [TrevorS]

Vill väl inte lägga mig så jättemycket då jag inte delar någon direkt uppfattning då jag inte äter honung då jag inte gillar honung så mycket och finns bra alternativ.

Någon biodlare pratade om sjukdommar, att när man odlar med bin att de hittar tillbaka men om någon blir sjuk sprids den sjukdommen och därför kan få den att mutera, medan när det är vilt så dör den oftast på vägen och därför dör inte lika många. Sedan finns teorier att det är på grund av odlarna som "CCD" kommer ifrån, dock saknas bevis då man inte vet vad man behöver för bevis.

Anmäl
2013-07-28 19:56 #14 av: 1ilith

Hej!


Så här skrev jag om honung: 

http://vegoboost.com/2013/07/28/mer-an-honung/


Puss

Anmäl
2013-07-29 09:22 #15 av: tlover

Jag som själv har bin (är inte vegan men älskar vegansk mat) kanske kan svara på lite frågor.

Bin behövs för den biologiska mångfalden, även tama bin. Och utan bin så kommer vi att svälta antagligen även dö ut, just därför är varje bisamhälle viktigt.

Varroa och liknande sjukdomar håller på att bekämpas tex så finns det gener som gör drottningarna (och därför hela samhället) resistent mot varroa. Anledningen till att varroa sprider sig är inte det att dom muterat pga biodlare eller liknande, varroa har länge funnits med asiatiska bin och dom lever i symbios med dom, tyvärr så kan tex inte våra europeiska bin leva i symbios med dom vilket kan leda till samhällets (dvs bisamhällets) död.

Man kan heller inte ha bina i "onaturliga" bon då om kuporna inte passar så lämnar bina kupan helt enkelt, som biodlare måste man skämma bort bina annars sticker dom (inte biodlarna utan dom far iväg).

Man tar inte bara honungen utan man fodrar dom också, många anser att foder är bättre än honung exakt hur det är med det beror antagligen på vilka slags blommor man har i närheten. Vissa slags blommor (tex ljung) ger en väldigt klibbig honung som klibbar fast så mkt i ramarna att bina inte kan äta det. Däremot tror jag att det varierar om dom övervintrar bättre på honung eller foder.

Honung är inte heller larvernas främsta foder utan pollen är det viktiga för larverna så man tar inte larvernas mat bara för att man tar honungen.

till skillnad från mjölkindustrin är ju biodling en väldigt "dödfri" djurhållning (vissa dör då och då men det ä inget måste, ofta är det pga klantighet och det är inget man vill) och vill man hjälpa moder jord utan att behöva tex fodra dom m.m. så finns det nu kupor som man kan göra det, sk topbar kupor. Man tar honung därifrån men endast överflöd.

#9 drottninghonung finns inte däremot drottninggelé, vilket är drottningens mat som larv, vad jag förstår tar man endast överflöd men jag är inte säker då vi inte testat drottningodling än.

jag försöker inte få över folk "på min sida" utan snarare ge lite info

Anmäl
2013-07-30 09:18 #16 av: [Lady-In-Black]

http://www.svt.se/nyheter/varlden/en-fjardedel-av-sveriges-bisamhallen-doda

Det är visst massor av bisamhällen som dött i Usa och man förknippar det med en majsodling som planterats i närheten - om jag ej minns fel...Och utan bin skulle vi människor ej ha syre att andas =) bina pollinerar och för vidare alla blommor och träd, eller hur?

Och det världen över...

Själv äter jag inte honung, då min mage/tarm inte fixar det - har provat och så äter jag helt animaliskt fritt 100% numera också...och det är även på grund av allergier/intolerans då djuren utfodras med sånt jag ej tål och på så sett får i mig och blir sjuk och för att jag tycker inte det är okej längre i världen med den djurhållning man har och hur man föder upp, genmanipulerar, usel hållning medan dom lever och sen slaktar på löpande band osv. (min åsikt)

Att människan en gång i tiden jagade endast för att äta, inte för massproducering och förstörelse av livscykeln och att börja tänja på gränserna då det gäller genmanipulering, tester mm. (djurförsök) tycker inte jag är okej...

Vi rubbar moder jord (naturen) som har sina egna sätt att "rensa" och skapa överlevare mm. både bland djur och människor...Kanske låter hemskt men idag kan man rädda foster i samma vecka som man godkänner aborters sista vecka - känns ibland som om man lever i en SCI-FI film eller nått...

Jag är för utveckling, uppfinningar, skapande osv. men i denna takt som människan "skövlar fram" kommer vi endast utrota oss själva, då vi visar ingen empati för andra arter och bara klampar på...

Anmäl
2013-07-30 09:24 #17 av: tlover

#16 ja 60% i snitt i USA, det kommer att bli matbrist där i år (vilket en vanlig amerikan antagligen inte kommer att märka då dom antagligen kommer att importera från fattigare länder men priserna kommer att stiga)

Det har allmänt varit en jättedålig vinter när det gäller bin i år, massvis med samhällen har dött, i vissa delar av kina måste man tex anställa folk som handpollinerar maten eftersom bina är utrotade i vissa delar.

även i Sverige har det varit ett skitår med massor av döda bisamhällen.

Jag vet inte hur det är i Frankrike men dom borde ha haft lägre då dom har förbjudit vissa bekämpningsmedel i odlingarna för binas skull.

Anmäl
2013-07-30 09:34 #18 av: [Lady-In-Black]

Tycker detta är skamligt att vi människor inte kan visa hänsyn till andra arter utan bara klampar på och är egoister utan att se att vi har behov av dessa arter för att själva överleva - varför kan man inte leva i ett med naturen? *suck*

Hoppas verkligen att detta vänder med dom nya generationerna av människor men först måste "tomtenissarna" som sitter i regeringar världen över bytas ut!!!

Du som håller på med bin, har du drabbats i dina bisamhällen eller?

Anmäl
2013-07-30 09:41 #19 av: tlover

#18 i vintras var vår första vinter och vi hade bara ett samhälle (och det överlevde! bara tur däremot) så jag har inte så jättemycket erfarenhet. Vår mentor däremot förlorade alla (3 st) sina samhällen i vintras Ledsen

Men då bor vi i ett varroa fritt område (ett av dom få som finns kvar) och det finns inga stora odlingar i närheten utan bara skog så för binas överlevnad bor vi nog på ett av de bättre ställena.

Anmäl
2013-07-30 13:00 #20 av: Superfly

Varför honung inte är vegansk:
http://www.vegetus.org/honey/honey.htm

Anmäl
2013-07-30 13:29 #21 av: veggie4every1

#15 Du säger att bina lämnar kupan om de inte trivs. Men drottningen är vanligen vingklippt och kan inte flyga. Jag tycker det är djurplågeri att klippa vingarna av ett djur.

Att svärma är ju en naturlig företeelse hos bin. Tama bin tillåts inte att svärma så vitt jag vet.

Varför kan inte drottningarna få behålla sina vingar och bina tillåtas att svärma? Vi behöver ju bin i naturen, men varför måste vi äga dom?

Honung är ju inget som vi människor behöver. Vi kan söta våra drycker och mat med så mycket andra sötningsmedel. 

 

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-07-30 14:09 #22 av: tlover

#21 vad jag förstår så är det nuförtiden inte lika vanligt att vingklippa drottningar, vi har tex inte gjort det tex och ingen vi känner vet jag gör det. Drottningen flyger vanligtvis inte eftersom hon är för mkt "ur form" för att flyga helt enkelt, hon ska koncentrera sig på att lägga ägg (även naturligt) istället för att flyga.

Svärmar gör bin av div olika anledningar tex platsbrist. att svärma tar energi från annat bina ska göra (lägga ägg för drottningen, samla pollen, nektar m.m. för arbetsbina och äta för drönarna) så jag ser det inte som nått dåligt att helt enkelt ge bina en till låda så att dom inte behöver slösa tid och energi på att svärma.

Man fångar ju svärmar också dvs visar dom som har svärmat/ska svärma, "kolla här här finns en kupa i exakt rätt litermått" och dom väljer den (för kupor är anpassade efter hur bina vill ha det, annars skulle dom som sagt inte välja den kupan).

Svärmar ska enligt lag fångas in, delvis för smittorisker, delvis för att folk allmänt ogillar bisvärmar och för oss är det för att vi bor norr om deras naturliga utbredningsområde så dom skulle antagligen inte överleva vintern och folk som inte har bin förstår inte hur mycket man börjar gilla dom jag skulle tycka att det vore hemskt att en svärm skulle få dö bara för att dom ska vara "fri" Ledsen

Förklarade jag det bra nog?, det finns så mkt att kunna om bin att det jag pratar om kan låta helt galet för andra som inte kan lika mkt.


 

Anmäl
2013-07-30 16:16 #23 av: E-l-vira

Jag orkar inte läsa hela tråden just nu men jag kallar mig själv vegan och äter honung.

Jag äter inget kött, ägg, mejeriprodukter, eller andra konstiga animalier som t.e.x färgämnen gjort på löss, jag köper inget med skinn, päls och undviker djurtestade produkter så långt jag bara kan. Jag äter honung och kallar mig för vegan ;)

Läste något högre upp om rätt och fel, jag är vegan för att jag anser det vara "rätt". Bina är livsviktiga i vår värld men de håller på att utrotas samtidigt som jag inte tror att bina lider eller förlorar något på att hållas av människor därför konsumerar jag honung, jag vill stödja biodlare och i framtiden ha några kupor själv :)


Anmäl
2013-07-30 17:34 #24 av: tlover

För sent att ändra i #22 men min man som har ännu bättre koll vet att man vingklipper i princip aldrig i Sverige längre

Anmäl
2013-07-30 17:39 #25 av: E-l-vira

#21 jag har nyligen gått en kurs i biodling och där nämndes inte det minsta om vingklippning, tlover har helt rätt, det görs inte

Anmäl
2013-07-30 17:46 #26 av: veggie4every1

#24 och #25 Ok, det var bra. Hur länge sedan är det man slutade med det?

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-01 13:00 #27 av: veggie4every1

#24 och #25 Kan jag få källor på att man inte vingklipper drottningar i Sverige?

Min information kanske är gammal, men jag har inget som säger att det inte görs. Endast att man inte får göra det i ekologisk biodling.

Så jag skulle gärna vilja uppdatera min info med era källor på detta.


 

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-01 13:38 #28 av: tlover

#27 det finns säkert vissa som fortfarande gör det enligt principen "jag har då vingklippt drottningar i 50 år och det har går bra bla bla bla bla"

Jag tror däremot inte att det finns statestik på det, det är mest nått som gått ur tiden.

Det skulle visst stå nått om det i en bibok vi har, den har däremot följt med min man på jobbet så jag kan inte kolla exakt vad dom har skrivit om det just nu.

Anmäl
2013-08-01 17:15 #29 av: E-l-vira

#27 jag har ingen källa på att det inte görs, jag hade inte hört alas om det förrän du tog upp det faktiskt. Jag har bl.a. andra upplagan av boken om biodling från 2008 som är utgiven av sveriges biodlares riksförbund och i den nämns det inte alls, för mig tyder det på att det inte är särskilt vanligt förekommande. som tlover skriver kanske det finns äldre hobbyodlare som fortfarande gör det i så fall men nystartande eller vinstdrivande biodlare gör det knappast

Anmäl
2013-08-01 17:35 #30 av: tlover

#29 jag hade hört talas om det för läänge sen (en kille i klassen hade en pappa som höll på med bi och drottningodling i 1:an-5:an) men jag var tvungen att tänka efter läänge. Min första reaktion var "vad har vingklippning med bin att göra" men sen kom jag på "aha så gjorde man förr".

Anmäl
2013-08-01 18:01 #31 av: veggie4every1

#29 och #30 Jag tror tyvärr inte riktigt på det.

http://stentorpets-biodling.blogspot.se/2011_06_01_archive.html

http://www.wermdobiodlare.se/under/bild.html

http://www.norahonung.se/biodling-2169439

http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/929/BT_4-10.pdf

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-01 18:17 #32 av: tlover

#31 jag hittade bara om vingklippning på 2 av länkarna och det visar faktiskt ingenting, ingen av oss sa att det inte existerar bara att det är ovanligt.

Anmäl
2013-08-01 18:25 #33 av: veggie4every1

#32 Det står om vingklippning på alla länkarna. Om du läser igenom texterna ordentligt. Jag håller inte alls med om att det är ovanligt.

Citat från länk nr 1: "Titta på hennes ena vinge, den är avklippt. Det gör biodlaren för att hon inte ska kunna flyga"

Citat från länk nr 2: "Vi skulle lära oss märka och vingklippa drottningar"

Citat från länk nr 3: "Då märker jag henne med färg och klipper av en tredjedel av hennes ena vinge"

Citat från länk nr 4: "Vingklippta drottningar är att föredra. Då en vingklippt drottning går ut med svärm, faller hon genast till marken."

Citat från tidningen föreningen NordBi år 2007 "Vid vingklippning har jag sparat de flesta vingarna från drottningarna. I vinter väntar därför arbete med uppmätning av vingarna"

http://bloggar.aftonbladet.se/biodlaren/2009/06/ett-raskt-klipp-med-druv-och-tasaxen/

Citat från Alingsåstraktens biodlareförening: "ser man till att dels märka henne med en färgprick på mellankroppens ryggsköld, dels att vingklippa henne"

I övrigt håller jag med #3, 6 och 10.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-03 14:52 #34 av: grumpy19

Vill bara slänga in en länk om varför honung inte är veganskt: http://gentleworld.org/3-reasons-not-to-eat-honey/

Anmäl
2013-08-03 16:16 #35 av: veggie4every1

#34 Tack för en bra och mycket läsvärd länk Glad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-03 18:56 #36 av: E-l-vira

#34 Det var verkligen en tänkvärd text, tack!

Anmäl
2013-08-04 09:57 #37 av: tlover

#33 Som sagt jag har inte gett mig in på om honung är veganskt eller inte, jag ville bara ge svar på hur man har bin och annan bikunskap som det var brist på i tråden.

Hur Jag ska kunna bevisa för dig att det är en trend nu att man inte vingklipper drottningar. Då du ändå inte kommer att tro ett ord av vad jag säger och trender inom små områden sällan dokumenteras tex så var det en trend då jag gick i gymnasiet att ha sockarna utanför byxorna. Jag kan inte bevisa det för dig då det var nånting som alla visste el gjorde men det var ju ingen som gjorde en uppsats i ämnet.

Jag kanske kan förklara för dig varför det är ologiskt för biodlaren att vinklippa drottningar istället.

När man vingklipper drottningar så kan drottningen inte flyga. Så om dom svärmar ramlar hon ner framför kupan och dör och samhället blir viselöst dvs dom har ingen drottning och samlar inte in honung eller nått annat. Utan sätter all energi på att dra fram nya drottningar, alltså blir det ett samhälle som antingen håller på att dra fram nya drottningar och inte producerar nått av värde till biodlaren eller så dör dom.

Den delen av samhället som flyger iväg återvänder helt enkelt till kupan för att hämta en ny drottning och svärmar igen. 

Dom flesta biodlare förhindrar helt enkelt svärmning genom att ge bina det dom vill ha tex mer utrymme eller helt enkelt delar kupan och gör avläggare vilket är en kontrollerad svärmning.

Sen "artikeln" som är länkad till i #34 har så många fel att det är tragiskt. Jag kan skriva ut dom senare om ni är intresserad.

Anmäl
2013-08-04 12:58 #38 av: E-l-vira

#37 jag läste inte blogginlägget jättenoga, men du får gärna kommentera faktafelen :)

Anmäl
2013-08-04 19:29 #39 av: veggie4every1

#37 Du måste kunna backa upp dina påståenden. Jag kan inte tro på dina påståenden om du inte har några som helst trovärdiga källor.

Eftersom du själv är biodlare har du ju ett intresse i att försvara biodling.

Kommentera då gärna alla faktafelen i #34, men presentera även källor som backar upp dina påståenden är du snäll. 

 


 

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-04 20:01 #40 av: Superfly


Oavsett hur biodling/skötsel ser ut, så var grundfrågan varför veganer inte äter honung. Och svaret torde vara "för att det är en animalisk produkt". För mig är redan ordet "biodling" en rätt ordentlig hint om att det inte är något för mig.

 Jag känner inte personligen någon vegan som nyttjar honung.

 

Bara mina 2 ören.

Anmäl
2013-08-04 21:01 #41 av: veggie4every1

#40 Precis och jag håller med dig.  

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-05 08:38 #42 av: tlover

#39 jag gissar det kan vara detta som startat trenden (förutom att det är ologiskt att klippa) då många vill hålla en lite mer ekologisk bihållning även om alla kanske inte kan hålla alla krav så att man kan få stämpeln.

"

7.1.5. Vingklippning är inte tillåtet

En grundregel är att allt lidande, inklusive stympning, ska minimeras för ekologiska djur. Det är därför inte tillåtet att vingklippa bidrottningar.

"

Det är ur jordbruksverkets regler för ekologisk biodling från i år (till skillnad från två av dina länkar och den tredje var en blogg)

Jag vet inte hur man länkar till PDF men det är nog ganska lätt att googla fram hela annars. ( här näms det i en artikel dock )

Det är även samma för krav biodling

"

 

6.6.1 Vingklippning

 

 

 

Du får inte vingklippa drottningar. (EU)"

 Från ett till PDF som jag tyvärr inte vet hur man länkar till om krav bi odling (vet ej riktigt vad skillnaden mellan eko och krav är, krav hade däremot betydligt färre regler märkte jag). Det var också samma med biodynamisk odling men eftersom jag inte vet hur man länkar till pdf känns det onödigt att citera.

Här är en artikel om att vingklippning inte minskar risken för varroa (eller svärmning) och därför ska man inte enligt han som skriver den vingklippa i onödan och det var redan 88 man kom fram till det.

Här är några som hyr ut bin för pollenering som inte vingklipper eller märker

Men som sagt det är svårt att bevisa en trend, för jag tror inte att sifu har tänkt fråga folk om dom vingklipper sina drottningar eller inte och folks egna erfarenheter gills ju inte enligt dig (och jag tjänar inget på att du skulle börja köpa honung så jag inte ens säljer honung, jag ville som sagt bara hjälpa och komma med lite fakta)

Ang #34 så skriver jag det senare då jag inte har tid nu eller tillgång till böcker så jag kan källhänvisa.


 

Anmäl
2013-08-05 14:07 #43 av: veggie4every1

#42 Jo, jag vet ju att man inte vingklipper i eko, krav och biodynamisk odling.

Det är egentligen inte relevant ändå, eftersom bina utnyttjas oavsett om man vingklipper eller ej och det är det som problemet är.

Att vi gled in på vingklippning var väl att jag blev fundersam när #24 och #25 med säkerhet påstod att man vingklipper i princip aldrig i Sverige längre. Det tror inte jag på och jag blev intresserad av källorna till det påståendet. Men det finns inga källor till det.

Den första länken är ju gammal. Han vingklipper, men endast i nödfall.

Har du själv läst den sista länken? De vingklipper själva inte, men skriver så här: "Det är vanligt att vingklippa drottningar för att de inte skall kunna flyga mer än några meter från kupan vid en eventuell svärmning. Det är också vanligt att man märker drottningen genom att måla hennes ryggsköld med lackfärg, för att det skall vara lättare att se henne."

Så det här med att det i princip inte görs det kan jag fortfarande inte tro på. Men det spelar ingen roll som sagt, utnyttjandet i sig är problemet.

Tyvärr är inte alltid böcker trovärdiga källor. Vem som helst kan skriva en bok och det kan finnas mycket faktafel i böcker.

Så för min skull i alla fall behöver du inte göra dig besväret (säger jag i vänlig ton)

GladSkämtar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-05 14:29 #44 av: tlover

#43 så böcker är inte trovärdiga källor men bloggar är det? och anti biodlar propaganda (som har många felaktigheter) är det?

Anledningen vi inte har nån länk är att trenden vi märkt har vi fått reda på genom då vi pratar med biodlare IRL eller över nätet så hur kan vi bevisa det, genom att spela in samtalen?

Första länken var nån annan som sa exakt samma sak som jag varför det inte hjälper med vingklippning, och att man började med att försöka få ut att inte vingklippa redan då är väl inget dåligt, eller är det?

Det hade varit mindre krångel om du hade sagt att det är själva ägandet från början det kan jag respektera. Jag skulle själv inte kalla mig vegan om jag åt honung på samma sätt som att jag inte skulle kalla mig själv vegan om jag hade husdjur.

Men på samma sätt som med husdjur så behöver man inte skada djuren man har bara för att man äger dom men det är fortfarande mot de veganska principerna.

men jag tänker ändå skriva ut felen i #34 men det är för att andra har bett om det.

 

Anmäl
2013-08-05 14:35 #45 av: [TrevorS]

Glöm inte att alla tycker olika och att rätt och fel är olika för alla.

Kan förstå bådasidor. Tror inte någon vill djur eller mindre krabater illa.

Anmäl
2013-08-05 18:25 #46 av: veggie4every1

#44 Gentle World är ingen blogg. Det är en utbildningsorganisation grundad i Florida som funnits i över 30 år. Finns på nu mera på Hawaii och Nya Zeeland. http://gentleworld.org/about/

 

Tycker inte att det är något krångel. Det jag opponerade mig emot var att du så tvärsäkert påstod att det knappast förekommer vingklippning och gör det så kanske det är någon gammal hobbyodlare. Någonting från förr som knappt finns kvar. Jag tror inte på det och ville veta källan till den infon. Krångligare var det väl inte.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-05 20:18 #47 av: kelfwing

Tlover: Jag tror det Veggie4ever menar att det viktiga gällande trovärdigheten/pållitligheten om det är en blogg/internetsida/blogg är vem som står bakom sidan/bloggen/boken och den personens/organisationens trovärdighet i frågan.

Vi (medlemmarna) brukar vilja ha källor till det folk påstår borde den ha sidan, men det borde du veta ;). Har för mig att du brukar vara en av dem som efterfrågar källor ;). Eller har jag tappat minneschipset?

 

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-08-05 21:48 #48 av: tlover

#46 å hjälp är det en stor organisation som står bakom alla dom faktafelen, nu blir jag ju nästan mörkrädd Förskräckt

bloggen jag syftade på var blandannat i #31

gentle World var anti biodlarpropagandan inte bloggen (även om jag trodde det var en blogg pga alla faktafel)

#47 (och #46) som sagt trender är svåra att finna bevis för om man inte är "mitt i det" om inte det är extremt stora trender som tex världsmode.

#47 jag hade tänkt ta och hänvisa till SBR's biodlar bok (den nya upplagan) men de flesta faktafelen i #34 finns det rätta i princip alla biböcker. är det stort och korrekt nog? jag tänkte inte länka till min egen blogg precis där man kan skriva vad man vill (eftersom man sällan vet vem som skriver bloggar anser jag att det är en dålig källa)

Jag brukar ganska sällan be om källor vad jag minns, om inte jag har nån annan personlighet som också skriver här på ifokus.

Anmäl
2013-08-05 22:55 #49 av: veggie4every1

#48 Bloggen i #31 visar en bild på en vingklippt drottning och förklarar varför hon är vingklippt. På vilket sätt är det inte trovärdigt i sammanhanget att man vingklipper bidrottningar?

Biodlarböcker och SBR är givetvis positiva till biodling.

Gentle World ägnar sig inte åt propaganda. De utbildar och informerar.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2013-08-06 06:48 #50 av: tlover

#49 Det jag menade är jämfört med en bok, de flesta faktafelen är sån fakta som biodlaren måste kunna för att bina ska stanna kvar el överleva vintern så där spelar det ingen roll om det är "positivt" till biodling eller inte.

Med tanke på hur många faktafel dom hade så kan man nog kalla det för propaganda snarare än utbildning om inte de menar att lära folk fel.

Anmäl
2016-10-09 22:46 #51 av: hundtok

putt

Anmäl
2016-10-10 07:33 #52 av: vendelay

Jag har väldigt svårt att förstå denna diskussion haha. Veganer använder / utnyttjar inga produkter som kommer från djur. Där ingår honung och ull och allt annat däremellan. Om det inte är en människa som producerar honungen (t.ex. maskroshonung) så är det inte veganskt. Det är ju bokstavligen vad det innebär att vara vegan.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-10 13:02 #53 av: veggie4every1

#52 Haha ja, det är förstås rätt vendelay. Den här diskussionen kom att handla om vingklippning för min del, totalt irrelevant egentligen eftersom det är att vi exploaterar bin som är problemet, inte att drottningen vingklipps. Så jag tycker att jag svävar ut lite från grundproblemet härFunderar

Men av någon anledning så blev den här tre år gamla tråden puttad nu och det påminner om att det man skriver på sajten alltid finns kvar (om admin inte raderar det)...Skrattar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-10-10 13:44 #54 av: vendelay

#53 Ja, jag läste igenom hela tråden. Vingklippning är hemskt, så jag tycker ändå att det är relevant i ämnet. Men ja, grundproblemet är ju exploateringen av bin.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-10 14:00 #55 av: veggie4every1

#54 Jo, jag är ju dock mera tydlig nu med att fokusera på användning istället för behandling, så när jag läser detta tar jag mig själv i örat liteSkrattar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-10-10 18:45 #56 av: vendelay

#55 Jag tycker att du är duktig! Både då och nu. Ta dig inte i örat, var stolt över hur mycket du lärt dig istället Kramas

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.