Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv)

Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv)

Surkål med helt huvud?

2013-01-15 16:03 #0 av: [TrevorS]

Funderade på att ta bort yttersta skalet av kålhuvudet och lägga in i saltvatten.

Tänkte först göra detta i en gammal färgburk som rengjorts och steriliserats. Men frågan är räcker detta? För enligt ett samtal med en så har de i sitt hemland alltid lagt in i vatten och vinäger och låtit detta ligga i en bunke i 1-2 år innan man äter det.

De gör tydligen kåldolmar av det, låter supergott.

Anmäl
2013-01-15 18:21 #1 av: DesK

Att göra det i en gammal färgburk kanske inte är optimalt, även om det antagligen funkar om man varit mycket noga med steriliseringen. Tror inte heller att den behöver riktigt så lång tid, räcker nog med 6-9 månader, men här får man nog prova sig fram. Jag gissar att det är lättare att få strimlad kål genomsyrad än hel kål.

Anmäl
2013-01-15 18:57 #2 av: [TrevorS]

Hon berättade att det fanns en släkting till dem som gör en i månaden så de har året om.

Absolut är det lättare med strimlad kål. Men var sugen på att testa att göra några maträtter som de har som deras kåldolmar. Man kan köpa i närheten hela huvuden i en stor plasthink på 10 liter. (har en jäshink till öl som man eventuellt kan använda också.)

Annars brukar jag strimla och lägga i lite av varje i som vitlök, morötter m.m.

Färgbunke är nog aldrig bra om det finns spår av färg kvar, men hade tänkt att hälla i skållhett vatten och rengöra genom att gnugga salt och citronsyra. Men kommer nog använda jäshinken till öl istället tror jag.

Men du vet inte hur man jäser ett stort kålhuvud?

Anmäl
2013-01-15 19:02 #3 av: DesK

Tyvärr vet jag inte det! Plivit trade säljer bland annat hel syrad vitkål, kanske kan du fråga dem hur man gör! (Det var därifrån jag köpte det hela surkålshuvudet som finns i surkålsartikeln)

Anmäl
2013-01-15 19:08 #4 av: [TrevorS]

Häftigt. Trodde du gjorde den surkålen själv nämnligen.

Fick svar från en kompis att det heter "Kiseli Kupus". Googlade och hittade massor av recept. Men skulle få ett recept av henne.

Anmäl
2013-01-15 19:11 #5 av: DesK

Nää så tuff är jag inte än! Har bara syrat strimlad kål, strimlade morötter och rödbetor och gurkor skurna i bitar - hittills. Sen så gör jag ju Rejuvelac regelbundet! Tungan ute

Anmäl
2013-01-15 19:16 #6 av: [TrevorS]

Rejuvelac måste jag testa igen, gjort det några gånger men har inte kvar instruktionerna, men funkade bra med korngrynen för mig.

Anmäl
2013-01-15 19:17 #7 av: DesK

http://vegan.ifokus.se/articles/4d7137feb9cb46222d04f852-rejuvelac Flört

Anmäl
2013-01-15 19:32 #8 av: [TrevorS]

Just ja, glömt bort artikeln.

Vet du vart man köper "gärtopf" eller jäshink till surkål som det heter på svenska? Ska finnas billiga säger alla i plast och även plast som kan fyllas med sand för att få ett tyngre lock.

Anmäl
2013-01-15 19:42 #9 av: DesK

Tyvärr har jag ingen aning, de enda jag hittar är i stengods och bra så dyra! Jag skulle också vilja hitta mindre dyra och gärna lättare kärl! Visst en traditionell vinhink av plast funkar, men man får ju inget vattenlås då.

Anmäl
2013-01-17 20:30 #10 av: [TrevorS]

Hittar du något bra ställe som säljer gärtopf? Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.