Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv)

Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv)

Natto - en bortglömd jäsning av sojabönor!

2013-04-05 16:26 #0 av: [TrevorS]

Många känner endast till sojasås, produkten tofu (och ännu få stinky tofu, fermented tofu m.f.) som görs av sojabönor och ett fåtal känner till tempeh. Men det finns faktiskt en till jäsning till som kallas för "Natto".

Hur går det till?

Man blötlägger sojabönorna under natten i lättsaltat vatten. Kokar enligt anvisningarna och hälls upp i en ren ungsform. Häll på lite salt, socker och natto-bakterien och arbeta ihop försiktigt med en ren sked, ej händer. Kan även användas i fortfarande varma sojabönor då den tål rätt höga temperaturer. Lägg över aluminiumfolie över kanten och gör några hål med en kniv. så den kan andas. Har du en ren papperspåse är det perfekt att lägga in den i denna och låta den stå framme (gärna nära element eller ovanför kylskåp) i cirka 24 timmar.

Det du får är "klibbiga bönor" som är populära i sallader, på bröd, i matlagning m.m.

Du finner bilder på dem här.

Efter jag läst lite på soyghurtsmaskinerna så insåg jag att flera av tillverkarna har med ett recept på detta. Kulturen finner du att köpa här. Om jag förstått det hela rätt, så när den är klar så kan man spara lite av "trådarna/slemmet" och använda dem igen för att få en ny kultur.

Anmäl
2013-04-05 16:29 #1 av: tlover

har undrat vad natto är i anime/manga skulle vara spännande att testa

men hur får man karln att testa. vad jag förstått så luktar det illa så nanting Skrattar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-05 16:40 #2 av: [TrevorS]

Man kan om man vill låta bönorna svalna helt (dock under duk eller ren kökshanduk eftersom den inte ska komma i kontakt med luftburna), blanda i vinäger och sedan natto-kulturen. Men denna kultur går då inte att spara vidare till nästa gång. Men i vilket fall så tar vinägern bort den illa-luktande doften.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.