vegankost

Brännässlor

2013-07-10 20:01 #0 av: siaames

Kan man plocka nässlor utan handskar? Måste man förvälla nässlorna innan man fryser dom eller räcker det med att skölja dom med kallt och varmt vatten? Tacksam för svar :)
( Jag är i mitt landställe just nu och har inga handskar så hur kan jag plocka dom?)

Anmäl
2013-07-10 20:03 #1 av: slarvigt

Prova att plocka dem med plastpåsar på händerna och en sax att klippa av dem med? :) De ska förvällas innan de fryses, ja. Man kan också torka dem!

Anmäl
2013-07-10 20:52 #2 av: siaames

#1 tack för tipset! Ska prova det :)
Vet du varför de ska förvällas?

Anmäl
2013-07-10 21:14 #3 av: slarvigt

#2 Nej, jag har bara läst det. För att sluta brännas kanske? :)

Anmäl
2013-07-11 05:28 #4 av: tlover

när brännässlor är unga kan man plocka dom helt utan handskar, sen när dom blir äldre brukar jag aldrig ha handskar på mig utan klipper av dom med saxen och använder sedan saxen som "tång" för att plocka upp dom.

Man förväller delvis för att det brännande far bort, delvis för att det håller längre, delvis för att dom ser frächare ut efter dom tinat och förr förvällde man alltid nässlorna pga nitriterna tror jag (nått ämne i alla fall) nuförtiden är man inte lika noga med det, kanske för att det är få som har gödsel som nässlorna växer i?

Jag förslår att du torkar dom istället om du inte kan förvälla, smular man inte ner dom är dom bara att slänga ner i grytor eller liknande och dom återfår sin form då (och torkade sticks dom inte)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-07-11 08:56 #5 av: [T-Johan]

Jag har ätit "nässelsoppa" många gånger.
Och ett otal varianter.

Om vi talar om smak, kan jag göra
följande sammanfattning.

Vi utgår från det enklaste receptet,
"grönkolssoppa" och ersätter grönkolen
med nässlor.

Den bästa tallriken jag ätit var näslor
som var purfärska. Dvs. späda vår-
nässlor som var förvällda.

Den näst bästa tallriken, var med en
blandning av torkade nässlor och
grönkol, alternativt spenat. Fördelningen
nässlor och grönkol var i detta fallet
50/50. Ju mindre torkade nässlor,
desto mindre bismak av "hö".

Sämst av alla tänkbara nässelsoppor
var gjord på bara Torkade nässlor.
Och den soppan smakade bara "hö",
beklagligt men sant.

Nässelsoppa på färska näslor är vårens
första "vitamin och mineral bomb".
Något att fira vårens ankomst med.

Anmäl
2013-07-11 11:11 #6 av: siaames

Man kan väl istället plocka vitplister som inte bränns och kan anrättas på samma sätt som brännässlan?:)

Anmäl
2013-07-11 20:51 #7 av: tlover

Jag har aldrig haft några torkade nässlor som smakat hö utan dom torkade har bara smakat som färska.

#5 torkar du i solen eller i mörker/skugga. Jag torkar aldrig nässlor på ett ställe som solen kommer åt och direkt dom är torra åker dom ner i täta glasburkar och mina smakar somsagt aldrig hö

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.