Kikärtsmaränger!
Något som har blivit superhypat i alla veganforum den senaste veckan, någon här som har provat? Jag gjorde mina igår, och det gick verkligen över förväntan, smakar i princip exakt som jag minns dem! Originalreceptet kommer från en i facebookgruppen What Fat Vegans Eat.
Vattnet från en burk kikärtor (Jag använde Zetas 410g)
1,5 dl strösocker
½-1 tsk vaniljsocker
Vispa kikärtsvattnet till ett skum, ha sedan i socker och vaniljsocker och vispa till ett fast fluff. Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att det rinner ut. Spritsa ut på plåt och grädda i 100 grader i ugnen ca. 1,5 h. Låt svalna i ugnen under natten.
Medarbetare på Supernatural och Hundparkour
@browniecolt på Instagram | http://browniecolt.blogspot.com/
Gosh! Vad enkelt det låter och gott! måste provas här med helt klart!
Medarbetare på Fågelmatning, Djurparker, Vilda djur och Politik i fokus.
Spännande, måste jag testa.😉
Tänkte förresten på en souffle som jag inte hann få receptet på, de använde kikärtor i fluffet, kanske de använde helt istället för ägg. hmm.
Ja, det verkar finnas mycket möjligheter med kikärtsfluffet ;) Själv har jag gjort maränger och glass, imorgon ska jag prova att göra gräddbullar. Dock vet jag inte vad jag ska göra med alla dessa kikärtor..
Medarbetare på Supernatural och Hundparkour
@browniecolt på Instagram | http://browniecolt.blogspot.com/
Jag gillar inte ens hummus D: Men jag får göra en liten receptsamling med olika kikärtsrecept. Jag tog bara överbliven kikärtsfluff, smaksatte med kakao och in i frysen, inte mer avancerat än så. Jag känner ingen smak av kikärtor alls, och inte andra som provat mina heller. Men det beror nog på hur mycket smaksättning man har i, jag har i lite mer vaniljsocker än vad som står i grundreceptet.
Medarbetare på Supernatural och Hundparkour
@browniecolt på Instagram | http://browniecolt.blogspot.com/
Min mamma har ett skitgött recept på kikärtsbiffar som vi kanske kan gräva fram.😉Annars den här marängen, smakar den som vanlig/liknande då eller? Min lillebror fyller år snart och han säjer specifikt att han vill ha en ovegansk marängtårta. Kräsen kille.🥵Oftast smakar han inte ens på det veganska.(😭)
#6 Du kan göra Afrikansk kikärtsgryta http://healthaholic.se/kost/afrikansk-kikartsgryta-med-jordnotssmor
Eller ännu godare, om du får tag i den Etiopiska kryddan Bako så finns det ett recept med kikärtor på den gula etiketten. Kan verkligen rekommendera det. https://www.google.se/search?q=bakokrydda&biw=1067&bih=739&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=jxgEVZbpO6j4ywPp-4LIBg&ved=0CCsQsAQ
Jag brukar aldrig köpa kikärtor på burk utan kokar själv. Tror ni man kan använda det spadet?
Man kan göra bönor på glasburk i vattenbad i ugnen så blir det nästan samma som den man köper. :) men om det funkar vet jag inte.
Jag gjorde igår på Garants ekologiska kikärtor. De blev riktigt goda🙂
Smeten blev så fin och fluffig och vit, smakade inget av kikärtorna.
De smälter fort i munnen, men det gjorde väl maränger har jag för mig. Suveränt att man kan göra med kikärtspad!
Mina blev dock inte lika vackra som dina Inga, men jag har inte använt spritser förut och det var ett kladdande och kletande😃
Till slut använde jag en sked istället, men som sagt blev de goda i alla fall. Jag får nu träna på att göra de vackra också😃
#9 Gör gärna det :)
Äsch, du behöver väl inte säga, han märker nog ingen skillnad ;) Brukar jag göra till min syster som annars är väldigt anti till veganskt. När hon inte orkar baka själv ber hon mig att baka veganskt till henne (y)
#10 Tack! Vet inte om det går med eget kikärtsspad, men kanske kan vara värt att prova?
#12 Ja, det är så häftigt att det fungerar. Undrar dock hur den som kom på det tänkte när han eller hon kom på idén att vispa kikärtsvatten.. 🤔
Äsch, det är smaken som räknas! ;)
Medarbetare på Supernatural och Hundparkour
@browniecolt på Instagram | http://browniecolt.blogspot.com/
#13 Undrar också hur i all världen någon kunde komma på att göra maränger av kikärtsvatten??? 🤔
#13 Ska fråga imorn.😉
Jo jag frågade och hon hade gått på hand
Kikärtor
Vitlökssalt
Ströbröd
Sojamjöl
Imat grädde
Lite buljong
Lite peppar/chilipeppar
Gott vare iallafall.😃
Undrar om det är spadet direkt från burken (som man häller av när man tar ut kikärtorna?) eller om det är spadet efter kokning? Såg något på FB om att det finns toxiner eller något sånt annat otrevligt i spadet..
#18 Jag använde spadet direkt, utan att koka det först. Vet inte om det gör någon skillnad om man kokar det.
Medarbetare på Supernatural och Hundparkour
@browniecolt på Instagram | http://browniecolt.blogspot.com/
#18 Tror det är ok isåfall om du tar en ekologisk, men vet inte vad du pratar om så icke säker compadre.😉
Vill dock tillägga att om man kokar kikärtor i en kastrull inte blir likadant som om man kokar dem i ugnen i glasburkar i vattenbad. Gelebildande ämnen ger sig ifrån lättare i vätskan när man har dem i ugnen och knappt något alls när de kokas på spisen. Recept på i ugnen hittar ni här.
Testade att göra kikärtsmaränger igår, men de blev inte alls särskilt bra: väldigt platta och kladdig ovansida 😕 Smaken var i alla fall okej, även om själva smeten smakade kikärtor. Jag funderar på om jag klickade ut för stora maränger. Hur stora har ni andra gjort?
#18 Menar du Bisfenol A, eller finns det något annat i själva spadet?
Fast man äter väl inte maränger jätteofta.
Hej!
Testade i april eller möjligen i början på maj. Läst om det och nyfikenheten tog överhanden. Min pappa ("köttätare" 😉) smakade och sa att de var godare än "äggmaränger" eftersom dessa "vegomaränger" inte har någon bismak. Själv tyckte jag också att de var väldigt goda, men så har jag ju inte ätit vanliga maränger på ca 18 år så jag vet ju inte hur "äggmaränger" smakar… 😃
Det luktar kikärtor när man vispar osv. men då de är klara så varken smakar eller luktar det ärtor.
Jag gjorde både små "vanliga" maränger och spritsade ut som runda bottnar (bara för att testa). Blev superbra vilket som.
#24 Det går att göra "vegomaränger" på annat vis också. Finns ett recept sedan ganska långt tillbaka utformat av http://www.kakboken.se/forfattare/
Det receptet fungerar också bra men har fler ingredienser och blir därför lite krångligare. Men jag har gjort maränger med det och dessa blev väldigt goda. Har även gjort en paj med maräng ovanpå efter det receptet, som också blev väldigt bra.
Mvh/Chinesecrestedlover