Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Vegankost

(V) Få sambo att bli vegan

2015-12-08 21:27 #0 av: [viccaan]

Hej! Har någon lyckats övertala sin pojkvän/sambo/man att bli vegan? Det fungerar inte att köra på miljö/hälsa/djurens lidande. Kanske går det inte bara? Tycker det är synd ibland även om jag självklart inte tvingar någon att äta veganskt :)

Anmäl
2015-12-08 21:37 #1 av: exitingsvillemo

Förstår inte varför man ens ska tänka tanken att försöka ändra en annan människas matvanor. Skillnad om din sambo vräker i sig en massa skit, snabbmat och blir mer och mer överviktig, då vill man ju kanske försöka få personen att förstå att en annan matvana skulle vara mer hälsosamt.
Men att försöka få en allätare till att bli vegan..? Hade min sambo varit vegan och tjatat på mig att bli detsamma, så skulle jag ha skickat ut honom! Mitt liv, Mitt val!

Duger inte det, så får du kanske leta en annan sambo, med samma uppfattning som du!

Anmäl
2015-12-08 21:37 #2 av: vendelay

Jag har inte lyckats, däremot har vi sett Djurfabriken (dokumentär) tillsammans vilket gjorde honom motiverad att skära ner på kött och animaliska produkter. Mitt bästa tips är att laga goda maträtter (gärna veganisera något som han verkligen gillar) och bjuda honom, fast inte på ett påtvingat sätt. Tror inte det går om inte sambon vill, det går ju inte att bestämma vad någon annan tycker (tyvärrGenerad) Lycka till!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-08 21:37 #3 av: VildaVittra

Om man älskar någon så älskar man väl ändå personen som dom är? Ställ dig själv frågan hur länge det skulle ta innan du tröttnade på att henne försökte tvinga på dig dennes ideologier. Vill du verkligen att förhållandet ska bli lidande?

Duger denne inte i dina ögon, så är det väl bättre att ni gör slut? Glad

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-12-08 22:55 #4 av: Ninja99

Blir lite mörkrädd när jag läser svaren ovan, t ex av #1:
"Förstår inte varför man ens ska tänka tanken att försöka ändra en annan människas matvanor. Skillnad om din sambo vräker i sig en massa skit, snabbmat och blir mer och mer överviktig, då vill man ju kanske försöka få personen att förstå att en annan matvana skulle vara mer hälsosamt.
Men att försöka få en allätare till att bli vegan..? Hade min sambo varit vegan och tjatat på mig att bli detsamma, så skulle jag ha skickat ut honom! Mitt liv, Mitt val!"

Denna fantastiska "sköt dig själv och skit i alla andra"-mentaliteten. Hur är det med NÅGON ANNANS LIV, har #1 exitingsvillemo  funderat över det någon gång? De alla liv som släcks när människor som väljer att äta kött från djur gör sitt val, har du funderat någonting på det överhuvudtaget? Dödar du själv de djur du äter? Skär du halsen av den lilla kycklingen, grisen eller kon? För jag får en känsla av att du äter delar från dödade djur, rätta mig gärna om jag har fel.

Om någon håller på att öka i vikt, DÅ är det enligt #1 tydligen ok att försöka få den personen att ändra sig, men om personen sponsrar djurplågeri, dödande av andra levande varelser och miljöförstöring, då är det minsann inte ok att försöka få den att ändra på sig...?
Lite väl egoistiskt tänkande för min smak i alla fall. Försök att tänka ett steg - eller gärna flera - till och gärna på andra levande varelser än dig själv.

Till #0 viccaan, förutom de tips som #2 skriver om, har du kanske möjlighet att titta på lite fler intressanta dokumentärer/filmer ihop med din sambo? T ex Forks over knives, Earthlings och Cowspiracy? Kanske kan sådant hjälpa?
Hoppas din sambo har ett öppet sinne, vi är ju trots allt många som har förändrat våra beteenden när vi fått veta mer om vad våra handlingar leder till, när vi sett vilket djurplågeri som pågår bakom stängda dörrar. Lycka till!

Anmäl
2015-12-08 23:02 #5 av: VildaVittra

#4 Och jag blir mörkrädd över att det finns folk som uppenbarligen inte respekterar sin partner. Och som svar på dina frågor, ja jag skär halsen av de djur jag äter. Jag har full koll på hur många djur som dör för att jag ska ha mat. Har du? För tro inte att din mat innebär noll liv spillda. 

Hur länge skulle du själv stå ut om din partner försökte tvinga på dig sin ideologi? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-12-08 23:20 #6 av: vendelay

#5 Okej, vi har fattat. Det ska få vara okej och respekterat att mörda vem en vill hur som helst. Nu är det här ju VEGAN ifokus och du har fått uttryckt dina åsikter så jag föreslår att du skuttar vidare. Du tillför inget i denna tråd. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-08 23:27 #7 av: VildaVittra

#6 Jag har aldrig mördat någon. Det är förtal och det är straffbart enligt svensk lagstiftning. 

Och du, det var inte jag som började och jag skuttar inte då jag har två ben, utan jag går. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-12-08 23:37 #8 av: vendelay

Hoppas TS fick några bra tips, de flesta av oss har ju börjat som ickeveganer och förstått hur vi kan leva ett bättre liv, för vår hälsa, miljö och djuren. Du kan också fundera på vad som hjälpte just dig att bli vegan och kanske kan det hjälpa din sambo också? Om du har några bra tips till våra partners får du gärna säga till också Skrattar

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-09 00:28 #9 av: Ninja99

#5 VildaVittra jag har inte frågat dig någonting i denna tråd, så jag förstår inte varför du svarar på mina frågor som jag ställde till någon annan. 
Du har ingen aning om vad jag äter för mat eller om jag har en partner. Om jag hade en partner som var väldigt påläst och insatt i ett ämne, så skulle jag lyssna intresserat om hen bemötte mig med respekt och ville få mig att bli mer kunnig inom ett ämne eller område, särskilt om det handlade om att minska andra varelsers lidande och död. Om man kan leva ett liv utan att åsamka andra onödigt lidande eller död, varför ska man inte göra det?

Det handlar inte om att tvinga någon annan en ideologi som du uttrycker det, utan om att ha ett öppet sinne, vilja ta till sig ny kunskap, lära sig mer och utvecklas som människa. Det är det uppenbarligen inte alla som vill eller är kapabla till. Tyvärr.

Anmäl
2015-12-09 00:43 #10 av: veggie4every1

Respekterar vi om vår partner är rasist?

I så fall förstår jag att vi respekterar att denne är speciesist också. Men om vi anser att det är fel att förtrycka andra individer oavsett om de är mänskliga eller icke-mänskliga så känns det kanske naturligt att vilja att vår partner delar vårt moraliska ställningstagande, det har jag full förståelse för.

Jag tror det kan vara hjälpsamt att förklara att det inte handlar om att bestämma vad någon annan ska äta eller inte. Utan att det handlar om ett moraliskt ställningstagande. Det kan vara lättare att förstå för ens partner och det kan vara en bra början. Det är mitt tipsGlad

#7 Det kan hända att vi använder ord som "mörda" när vi talar om djuren på den här sajten. Det är för att vi inte särskiljer mellan människor och icke-människor. Märk inte ord när eller om du skriver på den här sajten igen. Det är inte öppet för diskussion.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-09 00:51 #11 av: exitingsvillemo

#4 Men hallå där! Lägg ner med att kalla mig djurmisshandlare bara för att jag äter kött. Jag är fullt medveten om vad jag stoppar i mig.  Jag utfodrar mina djur med foder som innehåller animaliska källor också.

Så ETT: Jag sponsrar inte djurplågeri (hur kan du ens påstå sådana saker när du inte ens känner mig???)

TVÅ: Eftersom jag utfodrar mina djur med foder med höga värden animaliska källor så tänker jag uppenbarligen på andra levande varelser än mig själv.

Både mina djur och min mänskliga familj, är beroende av en kost där animaliska produkter ingår. Människan är och har alltid varit, allätare. Överkonsumtion av kött är skadligt, absolut. Men måttliga mängder är fullt normalt!

Anmäl
2015-12-09 00:51 #12 av: vendelay

#10 Varför i hela världen kan en inte gilla ett inlägg mer än en gång?? Skulle behöva en extra gillaknapp på dina inlägg LedsenSkrattarKramas

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-09 00:54 #13 av: vendelay

#11 ... Äter du kött? Dricker du andra djurs bröstmjölk? Betalar du för att tuppkycklingar ska dödas? Hm, ja, det låter nog som att du sponsrar djurplågeri.

Så bara för att du tänker på dina husdjur är du inte djurplågare? Så om jag har en svart vän men tycker att svarta människor generellt är korkade, då kan jag inte vara rasist? Om jag tycker att min mamma är bra, men resten av kvinnorna borde stanna hemma och föda barn, då är jag inte sexist? Lägg ner.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-09 00:58 #14 av: veggie4every1

#12 BlommaGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-09 01:47 #15 av: VildaVittra

#13 Jag är helt övertygad om att  exitingsvillemo drack sin mammas bröstmjölk som barn, gjorde inte du det? för det är den enda bröstmjölk som finns. Kor har nämligen juver. 

"Betalar du för att tuppkycklingar ska dödas? Hm, ja, det låter nog som att du sponsrar djurplågeri."

Aldrig hört talas om gårdsslakt alltså?

#9 Du skrev "t ex av #1", och då denne och jag svarade likartat, så var det även en invit till mig. Syfta annars rätt när du skriver dina inlägg. 

#10"Respekterar vi om vår partner är rasist?

I så fall förstår jag att vi respekterar att denne är speciesist också."

 Om du blir ihop med rasister som du avser att omvända, så får det stå för dig. Jag blir ihop med trevliga och intelligenta killar jag. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-12-09 02:22 #16 av: veggie4every1

#15 Speciesism och rasism är båda diskriminering och lika moraliskt fel. Hur kan vi anse att en diskriminering är rätt och en diskriminering är fel sett ur en icke-diskriminerande synvinkel?

Tycker du inte att vi bör göra allt vi kan för att omvända rasister istället för att respektera eller ignorera deras rasistiska värderingar? Även om man själv inte är tillsammans med en rasist så är väl rasism värd att bekämpa när man har  antirasistiska värderingar?

Liksom rasism är speciesism värd att bekämpa när man har icke-speciesistiska värderingar.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-09 03:35 #17 av: Ninja99

#15 Nej VildaVittra, det var inte en invit till dig. Jag ställde mina frågor direkt till #1. Det jag skrev i början av mitt inlägg, "t ex av #1", var när jag citerade denne, det var för att visa på att det var flera inlägg som jag uppfattade som väldigt egoistiska och trångsynta, när jag sedan ställde frågor till #1 använde jag mig inte utav "t ex". Läs mitt inlägg om igen eftersom du uppenbarligen inte har förstått utan läst fel, då kommer du att se att mina frågor riktades direkt till en annan författare av ett inlägg och inte till dig.
Så det du skriver "syfta annars rätt när du skriver dina inlägg" är förutom dålig svenska också ett tecken på att du har läst och tolkat fel. Läs ordentligt och var noga med att citera rätt om du ska citera någon när du skriver dina inlägg i fortsättningen, tack.

Och tack för att du lärt oss alla nu att kor har juver, det visste vi ju inte innan. Pustar

Anmäl
2015-12-09 06:43 #18 av: exitingsvillemo

#13 jag äter kött och jag dricker mjölk från ko! Men djurplågare? Nej det är jag inte! Djuren som jag får mina produkter från har inte blivit plågade före eller under slakt. 
Det är Din Hjärta*, acceptera att de flesta människor inte håller med dig! Tummen upp

*redigerad

Anmäl
2015-12-09 07:20 #19 av: pyromanen

Inspirera tror jag klart mest på. Tror de flesta fungerar ungefär som jag att om nån försöker moralisera, få mig att bli jehovas vittne eller mormon genom att tränga sig på med sin värlsbild som är en mil ifrån min då stänger jag av. Får jag gång på gång inspiration och hinner tänka själv och ta små steg i min egen takt då går det mycket bättre.

Anmäl
2015-12-09 10:17 #20 av: [Synnerlig]

#0 Jag håller med om att inspiration kanske är det bästa Glad Laga god vegansk mat och kanske se någon bra dokumentär ihop som t.ex. Forks over knives, Cowspiracy, Earthlings osv. Eller se den här föreläsningen med Gary som har fått många att bli veganer Tummen upp

Jag vet att vissa har lyckats få människor över till den gröna sidan genom tjat, men jag tror att de allra flesta människor stänger av och blir mer anti om man tjatar. Så inspirera, inspirera, inspirera Glad


Anmäl
2015-12-09 10:41 #21 av: [Trevor_S]

Tvinga kan man inte tvinga någon men man kan leva som en inspiration . Laga god mat och visa dina kunskap. Man får flera att äta grönt på det sättet

Anmäl
2015-12-09 13:51 #22 av: [viccaan]

Nu har jag läst alla bra (och mindre bra) svar. För det första, jag har aldrig TVINGAT min sambo att bli vegan, står för övrigt i mitt inlägg. Så jag förstår inte det ViltaVittra skriver om att "älskar jag min sambo så gör jag det för den han är", SJÄLVKLART tycker jag inte om honom mindre för att han äter kött och animalier, vad får du det ifrån?? Yrar 

Tack för alla bra svar, ska försöka få honom att se en dokumentär med mig och laga en god middag till oss båda med någon han känner igen :) Jag tror att alla vill bli veganer egentligen, men att man väljer att inte se allt dödande och lidande för det fixar ju någon annan! Det är inget fel med att försöka få människor att byta till en vegankost, lika lite som att det är fel att försöka få en misshandlare att ändra på sig. Det är inget fel att försöka ändra på människor så att de bidrar till mindre lidande, och som sagt har jag knappast tvingat honom till någonting...

Anmäl
2015-12-09 14:00 #23 av: JazzBass

Jag vill gärna i den här debatten betona att alla inte kan tänka sig bli veganer, under några som helst omständigheter. Långt ifrån. Jag hör till dem. Många av de åsikter jag läser här på vegan.ifokus är precis raka motsatsen till vad jag tror på. Av nån orsak går jag ändå in här och läser emellanåt, börjar ofta skriva en kommentar men ångrar mig halvvägs då jag vill inte uppfattas som ett regelrätt troll.

Min sambo kallar sig vegetarian, men äter det mesta utom rött kött och är inte heller alls förtjust i skaldjur. Hon skulle helt klart lättare kunna tänka sig helvegetariskt  kosthållning än en som innefattar mer animaliska produkter.  För henne är vegetabilierna vid en måltid det viktigaste, för mig är det proteinerna (oftast animalierna) som är stjärnan i måltiden (för att använda ett uttryck jag lärt mig från MasterChef) och nånting jag inte kan tänka mig vara utan. Även om nu våra kostideal inte skiljer sig enormt så har det ändå tagit tid för mig att fullt ut acceptera skillnaderna och bli bekväm med dem, då mat, matlagning och gastronomi är en väldigt viktig del av mitt liv. Jag skulle gärna dela exakt samma matupplevelser med henne vid varje måltid, då delad glädje är dubbel glädje. Men jag har hela tiden insett att en ändring MÅSTE komma inifrån en själv, om den ska komma, och jag vill inte heller att hon ändrar sig för enbart min skull, och det kommer hon inte heller att göra. Jag har i nåt sammanhang nämnt att jag inte skulle kunna tänka mig leva med en vegan, vi skulle ha alltför olika inställning till mat för att det skulle fungera för mig. Jag skulle bli olycklig i ett sånt förhållande.

Resten här nedan är lite OT, skrev det mest av bara farten:

En positiv sak som våra delvis olika kostideal fört med sig är att jag äter mycket mer grönsaker, rotfrukter, vissa "spannmål" som quinoa och bovete, och baljväxter (utom sojaprodukter av flera skäl) nuförtiden. Dessutom blir det mer fisk och kyckling och något mindre rött kött, även om jag anser det högst befogat att inte tro ett dugg på varningarna kring det så länge konsumtionen inte är överdriven (flera kilo i veckan) och man inte klumpar ihop charkprodukter med oförädlat kött. Mycket tack vare skillnaderna i våra kostideal äter vi väldigt mycket mer varierat än de flesta andra familjer. Och mycket mer hälsosamt. Vi är båda hälsomedvetna och pålästa inom kost och hälsa, och min absoluta övertygelse är att om vi äter både vegetabilier och animalier är det lättast att på helt naturlig väg få i sig av alla näringsämnen man behöver. Alla näringsämnen finns inte heller representerade i båda näringsgrupperna ifråga.

Vad gäller att respektera djuren så kan jag säga att vi i första hand väljer vilt eller ekologiskt producerat kött, och ser slaktat kött och fisk som mat som bör behandlas med respekt för att liv faktiskt offrats för näringens skull. Därför bör så mycket som möjligt av djuret tas tillvara, tillredas väl istället för slarvigt, och absolut inte slängas om det inte blivit förskämt (vilket naturligtvis bör undvikas i allra högsta grad). Jag undrar hur mycket allt matsvinn på riksnivå motsvarar i antal djur som slaktas för att åka raka vägen i soporna, och hur mycket påverkan det har på miljön, helt utan nytta? Skulle vara intressant att veta.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-12-09 14:02 #24 av: veggie4every1

Jag är för inspiration. Det är toppen att inspirera andra, men det räcker inte hela vägen. Jag tycker att man måste sätta ned foten lite hårdare än så när vi talar om speciesistiska värderingar.

Hur många anser att vi bör endast bör inspirera rasister eller sexister till att ändra sina värderingar?

Vi måste vara klara med att ingen diskriminering kan rättfärdigas oavsett om det är sexism, rasism, speciesism eller något annat.

Vi utnyttjar och dödar 60 miljarder landlevande djur varje år, i de flesta fall helt i onödan. Det är pga speciesism och en föreställelse att djuren finns till för oss att producera och konsumera. Under tiden jag skrivit detta, ett par minuter, har det dödats ca 200 000 landlevande djur, dygnet runt, dag efter dag, månad efter månad, år efter år....

Filmer kan vara en ögonöppnare för många. Se Earthlings, Djurfabriken och Cowspiracy. Talet som Synnerlig rekommenderar är också kanonbraGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-09 15:17 #25 av: [viccaan]

#24 Blomma

Ska försöka se alla med honom när vi båda har tid, om han nu klarar av det, eller jag också för den delen Storgråter

Anmäl
2015-12-09 15:25 #26 av: veggie4every1

#25 Ni klarar det, även om det inte blir en lätt sakKramas Det blir nog mycket att prata om efteråt, vilket är viktigt.

Det enda vi behöver göra är att se på som åskådare. Djuren lever i den här verkligheten som vi orsakar och vi ska aldrig blunda för det vi görBrustet hjärta

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-09 15:26 #27 av: [Synnerlig]

#25 Har precis gjort en tråd med lite olika videoklipp, föreläsningar och dokumentärer som är helt gratis att se på Youtube. Du kanske hittar någonting intressant där? Glad http://vegan.ifokus.se/discussions/56682ea28e0e7475070014dd-dokumentarer-forelasningar-och-klipp-pa-internet?discussions-1


Anmäl
2015-12-09 16:41 #28 av: [klarabastin]

Jag hittade en 15 min lång video som sammanfattar väldigt bra om veganism. 

Den innehåller även superbra svar på de flesta ursäkter!

videon

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2015-12-09 16:49 #29 av: [Synnerlig]

#28 Den videon finns även i listan som jag sammanställt. Riktigt bra Tummen upp


Anmäl
2015-12-09 16:53 #30 av: [klarabastin]

#28 oj haha såg inte detTyst

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2015-12-09 16:55 #31 av: [Synnerlig]

#30 Din video var bättre kvalitet än den jag hade lagt upp så jag bytte ut mot den du hade hittat. Så tack! Skrattar


Anmäl
2015-12-09 17:57 #32 av: pyromanen

#24 Att klumpa ihop "speciesism" rasism och sexism blir i min vörld absurd. Rasism och sexism är en majoritet av befolkningen emot och vi har antagit en rad olika lagar mot detta. Speciesism är något som veganer, en minoritet av befolkningen pratar om. Majoriteten av människor i Sverige anser inte Att det fel att äta ägg eller kött och det är fullt lagligt och att då "sätta ner foten" som du uttrycker det det fallar ju liksom platt då.

Anmäl
2015-12-09 18:15 #33 av: [Synnerlig]

#32 Speciesism, rasism och sexism är ju samma sak. Man tycker att man är bättre än någon annan pg a dennes kön, ras eller art. Eller jag kanske misstolkade dig?


Anmäl
2015-12-09 18:29 #34 av: veggie4every1

#32 Både sexism och rasism var fullt accepterat av majoriteten av befolkningen för inte så länge sedan. Den typen av diskriminering är fortfarande norm i vissa delar av världen.

Att en diskriminering anses normal och är accepterad av majoriteten gör den givetvis inte rätt.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-09 18:41 #35 av: pyromanen

För mig är det absurd att kalla det för diskriminering av djur att äta ägg. Enligt den logik är det diskriminering av morötter att äta dom. jag instämmer inte i den världsbilden ni har och eran är inte "bättre" än min. Ordet diskriminering har för mig bara relevans för människor och är säker på att de allra flesta använder irdet på samma sätt som jag. jag tycker man är ute o cyklar om man bratar om diskriminering av djur!

Anmäl
2015-12-09 18:41 #36 av: trollslända

#0 Du kan inte få honom att bli vegan lika lite som han kan få dig att äta kött. Man måste själv vilja ändra på sina vanor. Själv gör jag bara tvärt emot om någon är alltför påstridig att få mig att ändra på saker som bara angår mig.

Anmäl
2015-12-09 18:43 #37 av: pyromanen

Förlåt missade poängen: jag tror att om man vill nå nya människor med sitt budskap då gör man det svårare för sig om man insisterar på egna vokabulärer och logik som flr den man vill nå låter absurd.

Anmäl
2015-12-09 18:43 #38 av: trollslända

Om man äter morötter är det diskriminering av kaniner eftersom man äter upp deras mat.Glad

Anmäl
2015-12-09 18:52 #39 av: veggie4every1

#37 Nej, människor kan förstå att en typ av diskriminering av kännande individer (inte morötter) är lika fel som en annan typ av diskriminering.

Att du anser att bara människor kan diskrimineras visar att du tänker ur ett speciesistiskt perspektiv.

En rasist tycker att rasism är rätt och en sexist tycker att sexism är rätt.

#38 Förstår att du skojar lite med oss nuSkrattar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-09 18:54 #40 av: [Synnerlig]

#35 "För mig är det absurd att kalla det för diskriminering av djur att äta ägg. Enligt den logik är det diskriminering av morötter att äta dom." Måste säga att jag inte riktigt förstår hur du tänkte där Lipar Hur kan man inte prata om diskriminering av djur? Diskriminering = Orättvis behandling, nedsättande behandling, inskränkning av rättigheter etc. Alla dessa ord passar perfekt in på hur vi behandlar djuren. Vi behandlar dem orättvist och vi inskränker deras rättigheter till deras eget liv.


Anmäl
2015-12-09 18:54 #41 av: [Synnerlig]

#38 Spåra inte ur nu, höhö Galen


Anmäl
2015-12-09 19:53 #42 av: pyromanen

Som jag ser det förmänskligar ni/veganer djur och kan därför också prata om t.ex. Diskriminering av djur. Olika djursrter (och växtarter och svampar osv) har olika behov som skiljer sig mycket från människors. Mina hönor får mat av alla sorter och lite till, husrum, skydd mot rovdjur på natten, frp springa fritt på obegränsad yta dagtid och det gör inte ont på dom att jag tar äggen. Ibland blir nån höna sugen på att ruva ut kycklingar och då blir det så. På vilket sätt diskriminerar jag mina hönor?
Jag vill återgå till trådens ämne, det med att övertyga nån att bli vegan. Människor ör ju olika, så vad som funkar varierar garanterat mellan olika individer. Att tala om för nån att hen är speciesist eller mördare tror jag dock sällan leder vidare 🙃

Anmäl
2015-12-09 20:03 #43 av: [Synnerlig]

#42 Är det förmänskligande att man ser andra djur (ja, vi människor är också djur) som levande individer som bör ha rätt till att leva sina liv utan att vi ska vara där och förslava dem? Att äta ägg skadar kanske inte skadar hönorna fysiskt (förutom att människan har avlat fram hönorna till att lägga onaturligt mycket ägg som till slut sliter ut deras kroppar) men det skadar dem på det sätt att du fortsätter att framföra bilden av att hönor är till för att täcka dina behov (behov för ägg som dessutom inte finns).

Nej men precis, tror inte att icke-veganer inte bryr sig (än så länge) om att bli kallade speciesist då dem tycker att det är normalt att tycka sig vara bättre än andra djurarter. Samma som att en rasist inte skulle bry sig om du kallade hen för rasist.
Men att hjälpa till att informera personen och inspirera tror jag är bra väg att gå Tummen upp


Anmäl
2015-12-09 20:13 #44 av: pyromanen

Enligt eran logik. Som för mig är absurd.
Fast om ni nu vill att fler ska bli veganer, som ts vill att hennes sambo ska, då tror jag inte det lyckas i någon större utsträckning om ni argumenterar utifrån en logik som flr ickeveganer låter som att ni inte är riktigt kloka. Samma gäller andra områden. Har en nära vän som är mycket engagerst i genusfrågor och läst hundratals högskolepoäng genusvetenskap men i orincip inte når fram till andra än genusvetare med sina argument för att hon använder ord och logik som andra inte förstår.
De allra flesta lär skaka på huvudet om ni oratar om "speciesism" och tänka att de är inte kloka dedör veganer.

Anmäl
2015-12-09 20:18 #45 av: veggie4every1

#42 Varför tycker du att djur inte kan diskrimineras förutom att de inte tillhör samma art som vi?

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-09 21:32 #46 av: pyromanen

För att djur inte har samma medvetande. Exempelvis mina hönor igen. En höna kan självklart känna t.ex. Smärta, svält, att mat är god, rädsla mm. Men en höna vet inte att den är en höna, den vet inte att den finns hos mig enbart för att jag sett till att det blivit så och den känner inget missnöje, orättvishetskänslor eller sorg över det. Om jag ser till att hönan får allt den behöver, mat, miljö, hönskompisar o.s.v. Så mår hönsn bra, hönan upplever sig inte diskriminerat. Jag ser att det naturreseurshushållninhsmässigt passar perfekt med hönor här. De äter huvudsakligen det som blir lver när grannbonden rensar sitt veteutsäde, dvs knäta vetekärnor och lite ogräsfrön, något som inte människor skulle kunna äta, jag får ägg som ör nyttigt och gott och jag får hönsgldsel till min stora grönsaksodling. Så vart befinner sig problemet? Inte hos hönan, inte his mig, inte för miljön eller klimatet heller. Problemet finns enbart inne i huvudet på en vegan. I teorin altså. Jag väljer att leva i verkligheten😉

Anmäl
2015-12-09 21:59 #47 av: [klarabastin]

#46 Du kan gärna starta en debatt om det här om du vill! Men nu försöker vi hålla oss till ämnet på just det här inlägget.

#0 Rekomenderar starkt att lägga till ett " (V) " i din titel eftersom att det betyder att du bara vill få svar från veganer.

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2015-12-09 22:18 #48 av: veggie4every1

#46 Djuren har inte exakt samma medvetande som vi har, men de har dock ett medvetande även om det är annorlunda från vårt.

Att de inte har exakt samma individuella medvetande som vi har kan jag inte se som en anledning till att de inte kan diskrimineras. Våra individuella medvetanden är ju just individuella. Det är ingenting som säger att djuren är på något sätt mindre medvetna än vad vi är. De är kanske annorlunda medvetna, men det är en annan sak. Att vi inte kan förstå deras annorlunda medvetande säger mer om vår intelligens än om deras.

Vi lever i verkligheten och djuren lever i verkligheten. Vi har dock inte rätt att skapa deras förtryckta verklighet som det passar oss därför att de har ett annorlunda medvetande än vi själva har.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-10 00:03 #49 av: [postmortum91]

Eller så respekterar man andra människor och deras val. Jag skulle lämna min sambo med en gång om han försökte få mig att göra något jag inte ville. Hitta en annan som VILL vara vegan eller skärp dig!

-Postnatal

Anmäl
2015-12-10 00:28 #50 av: cookies1994

Jag måste bara säga att jag inte ser någonstans att TS har sagt att hon vill tvinga sin sambo att bli vegan.

Anmäl
2015-12-10 00:34 #51 av: [postmortum91]

Det skrev jag inte heller, men om han inte vill så vill han inte. Därför anser jag inte att hon respekterar hans val. 

-Postnatal

Anmäl
2015-12-10 00:39 #52 av: veggie4every1

#49 Respekterar du rasister och deras val? Jag tycker inte det är TS som behöver skärpa sig.

#50 Nej, det ser inte jag heller. Men jag förmodar att det gnager att man överhuvudtaget har "oförskämdheten" att ens tänka på att vilja att ens partner delar ens veganska värderingar.

Att veganer inte behöver respektera icke-veganers speciesistiska värderingar verkar svårsmält.

Ingen i tråden har sagt att Ts bör tvinga sin sambo, så jag förstår inte varför det kommer på tal.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-10 01:02 #53 av: Haztparken

Jag är inte vegan och har inga planer på att bli det heller.

Men ur min synpunkt som ickevegan så hade jag blivit mer påverkad om du visade ordentlig fakta, någon dokumentär och lagade någon maträtt som jag tycker om men på veganvis.

Men inte allt på en gång, man måste hinna smälta all information man får och man kan lätt bli frustrerad och ge upp och det blir för mycket på en gång.

Klart att frågan är fri. Du kan fråga han om han kan tänka sig att bli vegan med dig eller iallafall göra ett försök. Sen är det ju upp till han och hans val om han vill det eller ej.

Anmäl
2015-12-10 01:05 #54 av: veggie4every1

***Eftersom TS fråga inte riktar sig till icke-veganer så är rubriken nu markerad med ett (V), vilket betyder att endast veganer svarar i tråden fortsättningsvis./ Admin

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-12-10 11:57 #59 av: Lustgas

Orkar inte blanda mig i diskussionen ovan så svarar på din fråga istället....

För mig har det funkat att visa Cowspiracy, talet "The best speech ever by Gary Yourofsky" (som finns på youtube om du inte redan sett det) och att laga mat till min pojkvän, samt att ha ett enormt tålamod. Nu är han visserligen inte vegan (än), men sedan jag gjorde detta så har han skurit ner på sin konsumtion av animaliska produkter avsevärt. Jag tror det handlar om att få vederbörande att känna att det är dennes eget val, och inte att någon "tvingar" en till det. Då förlorar en dessutom motivationen till att fortsätta till slut och riskerar att "fuska" ibland. Men om en verkligen känner att en inte vill bidra till djurs lidande/äcklas av mejeriproukter osv, då finns det inte ens någon "bra" anledning till att "fuska". 

Anmäl
2015-12-11 17:00 #60 av: E-l-vira

#0 Jag förstod ganska snart att det här inte var en diskussion jag orkar läsa mig igenom så nu kanske jag kommer upprepa saker som skrivits tidigare, men det får ni leva med ^^

Jag har fått med mig två partners på spåret, båda förhållandena har tagit slut men de är fortfarande veganer (hurra!). Alltså: det handlar inte om att någon ska "anpassa sig till mig" utan snarare att om en är i en relation ska en kunna prata om allt och försöka förstå den andre. Jag tänker att samtalen ska handla om "varför har du gjort ditt val? Jag äter inte animalier för att.." och att krav och anklagelser ska undvikas HELT.

Jag vara lakto-ovo när det första förhållandet inleddes men min partner var blandkostare och var så ända tills jag en dag sa "jag ska bli vegan", då sa han "då blir jag också det". Ett par dagar tidigare hade vi sett på "Best speach you'll ever hear" men jag var helt oförberedd på det svaret! Vi åt dock bara vegetariskt hemma, om han inte var van vid det hade det nog varit svårare. Den andre var lakto-vegetarian och frågade varför jag inte konsumerade komjölk, när jag hade svarat gick det väldigt fort för honom också.

Okej, jag kanske har haft tur. Men prio ett: gör det inte till en laddad fråga, då känns det som att en har backat och har dubbelt arbete framför sig. Gå inte ens in med inställningen att "omvända någon", bara prata om era val, visst, visa dokumentärer för att hen ska förstå ditt val, men inget övertalande. Alla har vi varit där (om en inte föds in i en veganfamilj).

Anmäl
2015-12-11 22:35 #61 av: vendelay

#60 Många bra tips, jag håller helt med dig. Det ska gå att prata om allt i ett förhållande utan att behöva lägga skuld på någon. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.