Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Föreläsningar / videos / audios

Djurförtrycket och antirasiströrelsen

2016-01-08 13:00 #0 av: veggie4every1

Om man inte förstått att speciesism hänger ihop med annan diskriminering som exempelvis rasism så lyssna på detta klippet.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-01-08 14:42 #1 av: [klarabastin]

Såg denna för ett tag sen! SuperbraGlad

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2016-01-08 15:07 #2 av: veggie4every1

Ja, visst är denGlad

Det känns som att speciesism är grunden för annan diskriminering.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-01-09 04:04 #3 av: Gen

Det hänger absolut ihop!

I västerländsk och kristen tradition är det Aristoteles och framför allt Aquino (som för det vidare in i kristendomen) som är bovarna, och kopplingen mellan slaveri, kvinnoförtryck och djurförtryck är glasklar. Den här videon är ju väldigt modern i sitt fokus på vit makt och afro-amerikaners frigörelse och absolut intressant och relevant, men det är en över 2000-årig europeisk tradition att förtrycka dessa grupper med precis samma argument. 

Aristoteles menar att jämlikar ska behandlas jämlikt, och ojämlikar ska behandlas ojämlikt. Grekiska manliga medborgare är rationella och jämlikar.  Kvinnor, slavar och djur är irrationella och ska behandlas ojämlikt. Aquino befäste att budordet "du skall icke dräpa" inte gäller djur, eftersom djuren saknar förnuft. Kvinnor skapas av defekt säd som egentligen strävar efter att skapa en man. 

Eftersom slavar, kvinnor och djur inte är rationella kan de inte själva styra över sina handlingar och de rationella (grekiska/kristna vita män) är då i sin rätt att använda dem som instrument för de ändamål de önskar.

Detta kulturella arv är en styggelse vi fortfarande brottas med. Bara de senaste 200 åren har slavarnas/icke-"vita" och kvinnornas frigörelse vunnit mark. 

Före Aristoteles fanns det många strömningar som såg det som direkt kriminellt att äta djur, som ex. Pythagoras och Empedokles. 

Om vi extrapolerar lite bör det vara djurens tur detta århundrade. 

Anmäl
2016-01-09 19:14 #4 av: veggie4every1

#3 Ja, nu bör det vara djurens turGlad

Mycket intressant läsning, vad du kanGlad
Det blir svårt att säga att det inte rör sig om diskriminering efter att ha läst ditt inlägg kan jag tycka.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-01-10 23:19 #5 av: kiko

Jag vill  tipsa om en bok som heter Jordens herrar som man kan säga belyser detta ämne ur ett historiskt perspektiv. Författaren (Pelle Strindlund) gör en jämförelse av det rasistiska slaveriet förr med det speciesistiska slaveriet idag. En väldigt läsvärd bok!

Anmäl
2016-01-11 00:14 #6 av: [klarabastin]

#5 Åh! Den får man kolla upp!

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl