Annons:
Etikettvegankost
Läst 2309 ggr
Moalinn
2016-01-31 20:38

Veganvecka

Jag tänkte köra en halv veganvecka nu i veckan. I och med att jag ska iväg fredag-söndag är jag inte helt säker på hur jag ska kunna hålla koll på allt, så kör fram till fredag och så gott det går i helgen såklart. Lättast att ta denna vecka då mamma inte är hemma, så kan mixa lite i fred utan att hon lägger sig i haha! Tänker att jag har tråden för att kunna ställa eventuella frågor.

Onsdag får jag sällskap av en kompis som är Vegan och då kör vi på tacos, men vad tusan ska jag hitta på de andra dagarna? Är det bara att byta ut alla animaliska produkter mot veganska alternativ? För i så fall tänker jag testa "kött"färssås. Såg att vegofärsen (anamma) var ganska dyr så kan inte köra det hela veckan även om jag egentligen inte äter annat än köttfärs. Kan man göra någon god matig sallad? Tycker om kycklingsallad, till exempel. Något man behöver tillsätta för att få i sig allt man behöver få i sig? Nu är detta bara några dagar, men tanken är att om det fungerar så kommer jag ju fortsätta!

Och så måste jag fråga, yoghurt? Finns det något gott veganskt alternativ? 😃

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Annons:
Ominous
2016-01-31 21:02
#1

Annamafärs dyrt? Är ju bland det billigaste man kan hitta om man inte gör själv :P 
Krävs ju inte direkt en hel påse(1kg) för att göra lite pastasås. 

Köper man ananars svenskt krav/ekologiskt köttfärs kan det inte vara mycket billigare? Jag har ingen direkt koll, har aldrig köpt kött själv. Men det trodde jag :O

Carlshamn har goda soygurts, riktigt goda men lite dyra för att ha varje dag. Lidl har även små  soygurts i 4-pack som är riktigt god, och rätt billig. Men har inte sett det de senaste gångerna jag varit där.

I wish I could write as mysterious as a cat

Moalinn
2016-01-31 21:15
#2

Ja, köttfärs är dyrare men är inte jag som brukar köpa den mer än någon gång ibland. Men är det 1kg i påsen (trodde det inte var mer än typ 400g) så finns det så det räcker och blir över. Har tyvärr bara hemköp, som har väldigt dåligt utbud och är svindyra, inom räckhåll den här veckan. Kollade på någon yoghurtvariant av Alpro men höll på att svimma när jag såg priset.

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

vendelay
2016-01-31 21:19
#3

Testa att googla något du är sugen på och med "vegan" framför, t.ex. "vegan curryröra" eller "vegan korvstroganoff" eller vad du nu gillar :)

Går att göra egen färs, testa att googla det. Vet att det finns ett recept på färs av solrosfrön här på Vegan iFokus och tror att det går att göra av cashew. 

Halvfabrikat är ganska dyrt i längden, precis som det är med köttprodukter. 

Finns soyghurt och havregurt (Oatley) som jag vet om. Bägge säljs i vårat lilla Hemköp här ute så borde inte vara för svårt att hitta. Går också att göra egen! Om du äter smör på mackan finns Carlshamns mjölkfria margarin. 

Mitt bästa tips är att googla på det du vill ha och antingen sätta "vegan" framför sökningen eller bara byta ut ingredienserna mot veganska alternativ, typ havregrädde osv.

Lycka till!! 🤗

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

[klarabastin]
2016-01-31 21:50
#4

Jag brukade köra på redan veganska rätter som pasta tomat sås eller grönsaks wok! Det finns många rätter som är naturligt veganska.

Lustgas
2016-02-01 11:58
#5

Jag brukar använda röda linser eller kikärtor närjag gör pastasås! Mycket enkelt och mycket billigare 😃 Och yoghurt ska gå att göra själv, såg ett recept så sent som igår i en kokbok vid namn "vegankokboken". En ska låta sojadryck och lite agar agar (geleringsmedel baserat på rödalger) koka i typ tre minuter, låta den svalna och sedan ha i lite probiotiskt pulver. Låt stå i ugn med tänd lampa, utan värme, i sex timmar. Därefter är det bara att äta! Agar agar kostar visserligen en del, en å andra sidan behövs bara 2 tsk till en liter sojadryck. Går att få tag på i hälsokostbutiker och på nätet. Probiotiskt pulver vet jag däremot inte? 

I samma kokbok fanns även ett recept på ilmjölk som verkar så mycket enklare. 😃 2,5 dl vegansk mjölk, 1 msk citronjuice och i msk vinäger som ska låta stå och tjockna i 10 minuter. Gissa vad jag ska äta till frukost någon dag i veckan ❤️ 

Havregurt är annars billigare än soygurt, men är dock inte lika god.

Moalinn
2016-02-01 14:08
#6

Var taggad på att gå och handla. Vaknar upp till världens snöfall utanför fönstret. Inte lika taggad längre.

Tack så jättemycket för era tips! Ska se om jag lyckas koka ihop något.

Grejen är att jag är väldigt kräsen. Tanken med det här är att testa nya maträtter som inte innehåller animalier för att se om jag klarar av att äta det. Det "enda" i köttväg jag äter är just köttfärs. Köttbullar, tacos och köttfärssås är liksom huvudrätterna, allt hemlagat då jag inte klarar av konsistensen på det man köper färdigt. Currystuvad kyckling är gott, likaså pannkakor, våfflor och som sagt kycklingsallad. Annars är jag väldigt ovetande om vilka maträtter som faktiskt finns. Äter som ni ser inget som är "naturligt" veganskt, mer än typ pasta och potatis då. Men jag får surfa runt lite och se om jag hittar något som lockar.

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Annons:
vendelay
2016-02-01 16:41
#7

Om jag får föreslå det skulle jag säga att det nog vore bra att försöka lära sig att äta grönsaker osv, för det är så viktigt för kroppen - oavsett om du äter kött eller inte. Grönsaker behöver du ändå. 

Köttbullar finns många olika vegbullar att köpa färdiga eller att göra egna, de kan göras på typ allt möjligt så leta efter ett recept som du tror passar dig allra bäst.
Tacos är superenkelt att göra vegansk, färsen kan du antingen köra typ soja eller göra egen på exempelvis solrosfrön. Eller bara skippa färsen helt och använda grönsaker.
Köttfärssås går att göra på sojafärs eller egengjord färs.
Currystuvad kyckling går att göra på Astrid och Apornas K*cklingbitar eller kanske vegobitar, tror Anamma har det men jag har aldrig smakat såna. Stuvningen går att göra på valfri veg. grädde (jag gillar Oatley iMat) eller veg. mjölk (jag föredrar sojadryck).
Pannkakor och våfflor behövs varken ägg eller komjölk för att göra! Detta recept brukar jag använda. Det är enkelt och smakar gott. Jag använder sojamjölk och steker i Carlhamns mjölkfria margarin!
Kycklingsallad går att göra på Astrid och Apornas K*cklingbitar.

Hoppas du får några tips som funkar för dig!

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

E-l-vira
2016-02-01 18:37
#8

Om en vil ha biligare fär kan en köpa torkat sojaprotein också :) Det här märket brukar finnas i vanliga butiker http://veggi.danielbergstrom.se/wp-content/uploads/2014/08/Sojamince_light.jpg

Och vad gäller något att ersätta kyckling med tycker jag att anammas bitar är väldigt bra.

Har du svårt för konsistensen av bönor? I så fall skulle jag börja med att göra röror på dem. En behöver t.ex. inte ha kikärtor i salladen, utan en kan äta sallad och hummus :) Går såklart att göra på andra bönor. Stora vita bönor och cannellinibönor är väldigt milda och goda tycker jag.

Medarbetare på klickerträning.ifokus

vendelay
2016-02-01 21:35
#9

Bra tips av #8 ! Goodsoy finns det också ett märke som heter, finns att köpa på bl.a. matsmart.se, det är också torkat sojaprotein.

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Lustgas
2016-02-02 14:16
#10

#6 Har du provat baljväxter, det vill säga linser, kikärtor och bönor? Det är lätt att ersätta till exempel kycklingen i kycklingsallad med det. Och tänk på att olika linser och bönor smakar olika - personligen föredrar jag till exempel röda linser och svarta eller vita små bönor framför exempelvis kidneybönor 🙂

Moalinn
2016-02-02 18:47
#11

Jättebra tips verkligen. Uppskattar det som tusan! 😃 Har inte haft någon matlust alls vilket händer ibland så jag får köra veganskt imorgon och på torsdag, så gott det går i helgen och fortsätta nästa vecka.

Just bönor är väl något jag aldrig klarat av att äta men det kan hända att det blir bättre om det blandas med något gott haha.

Måste ju inte nödvändigtvis köra sallad med "kyckling" utan det borde väl gå att byta ut det mot något annat? Jag har ju noll koll på näringsämnen och allt sånt, lite det jag funderar på. Kanske lättast att googla efter recept som verkar gott, handla utifrån det och tillaga. Då har man ju provat, även om det kanske inte var så gott.

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

vendelay
2016-02-02 23:34
#12

#11 Som du säger, bättre att ha provat än att inte veta! Om du vill testa något annat än veganska "kycklingbitar" i salladen så finns ju t.ex. tofu. Jag brukar ersätta "köttbitar" (eller vad jag ska kalla det haha) med zucchini för det tycker jag smakar bäst. Om du äter dressing till salladen så finns det recept om du vill göra egen dressing men det går också att köpa från vissa märken. Vet i alla fall att Astrid och Aporna har någon typ majonnäs med olika smaker (har inte testat dock) som en av mina vänner brukar använda som dressing på mackor och hamburgare :)

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Moalinn
2016-02-03 01:24
#13

Oh, dressing hade jag inte en tanke på. Mamma brukar göra egen dressing som är gudomlig, så ska se vad hon har i och se om det går och göra den vegansk. Tofu ska jag absolut testa!

Göra sallad på torsdag så jag kan göra en liten matlåda och ha med på roadtrippen ner till Helsingborg på fredag? Jaaa 😃

Jag måste dock säga att jag är sjukt stolt över mig själv som faktiskt tar tiden att ens göra det här. Har dessutom inhandlat både sojamjölk och imat fraiche (framgång haha!!). Fraichen var ju något alldeles speciellt. Sojamjölken var god men väldigt söt? Men är det så att sojamjölken ändå är den godaste, även i matlagning? Dricker inte "ren" mjölk alls mer utan har i kaffe, oboy och till flingor/musli. Sojamjölk i kaffet gör jag inte om iallafall 🤮

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Annons:
Moalinn
2016-02-03 01:49
#14

#10 Jag missade din kommentar helt! Av nyfikenhet kollade jag lite svagt efter linser när jag var i affären förut men jag insåg att jag inte har någon som helst aning om var dessa skulle kunna finnas? Alltså just baljväxter vettekatten om jag skulle känna någon speciell kärlek till men en måste testa, annars kan man inte veta! Kikärtor har jag nog aldrig smakat på, vad har de för konsistens? Bönor är jag fortfarande osäker på dock. Inte ens mamma är speciellt förtjust i bönor. Tänkte att det jag köper kan mamma käka upp ifall jag inte skulle tycka om det haha!

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

vendelay
2016-02-03 11:28
#15

#13 Jag dricker sojamjölk "rent", jag gillar den söta smaken. Finns dock osötad om du hellre vill testa det! Dricker sällan kaffe men de få gånger jag gör det har jag i Oatleys iKaffe. I mat använder jag havremjölk och havregrädde. I sötare grejer som exempelvis plättar använder jag sojamjölk :)

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Lustgas
2016-02-03 18:01
#16

#14 Linser, åtminstone de torkade, finns där även  de torkade bönorna finns, liksom ofta en del fröer såsom solrosfrön, linfrön och chiafrön. Du kan ju fråga i butiken om även dessa varor är sådana du sällan inhandlar 🙂 De finns även i konserverad form, men eftersom de torkade både är godare, billigare och tidsbesparingen är minimal (tar typ 5-10 minuter att koka de röda, kanske 20 på de gröna - vilket är de jag föredrar) så rekommenderar jag den torkade varianten 🙂 Kikärtor är även de godast om de blötläggs och kokas själv, men där är tidsbesparingen mycket större med konserverade. De haren liknande konsistens som gröna ärtor, fast större, är relativt söta, inte lika distinkt smak som gröna ärtor och inte lika "smuliga" som vissa bönor kan vara. Så även om du inte gillar bönor (det gjorde inte jag heller när jag började gå över till mer vegetarisk kost), så finns en chans att både du och din mor tycker om kikärtor! 

Om du ändå skulle vilja prova att lära dig tycka om bönor, så är de svarta av egen erfarenhet de lättaste att börja med. Ett hett tips är annars att prova att göra biffar av baljväxter (funkar med alla sorter). Det var så min pojkvän lärde sig äta dem 🙂 Bara att googla, finns mängder av recept!

Moalinn
2016-02-04 21:05
#17

Helt fantastiskt vad hjälpsamma ni är, hade aldrig klarat det här utan er! 🤗

Gjorde mig en sallad med vegobitar, isbergssallad, gurka, tomat, morot och makaroner. Köpte linser, kokade linser, hade vatten i hela köket och överkokta linser. Tröttnade på linserna så sparar dem till ett annat tillfälle 😂 Vegobitarna var väl inte det godaste jag ätit, hemsk konsistens men de fungerar absolut. Kollade efter dressing i affären men hittade inget som skulle kunna vara veganskt och tänkte inte så långt att köpa hem grejer för att göra egen. Lite smått ledsen är jag måste jag säga 😕

Åt vegansk tacos igår, med färs från anamma och imat fraiche. Det var också något speciellt. Vet inte om det var färsen eller fraichen som gjorde att det smakade lite konstigt. Får undersöka den saken.

Jag måste dock säga att laga mat är så mycket roligare när man slipper köttet. Ringde mamma i panik och frågade hur man skulle krydda "kycklingen", hon gav mig samtidigt tips på hur jag skulle behandla kycklingen innan stekning (hon visste inte att jag hade köpt annat). Är mycket glad över att jag hade dessa vegobitar haha!

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

vendelay
2016-02-04 21:59
#18

#17 Här finns massor med hjälp att få! 🤗

Din sallad låter mums! Jag har inte själv testat vegobitarna dock, tråkigt att höra att de hade dålig konsistens. Om du vill (och hittar dem) kan du testa Astrid och Apornas K*cklingbitar, de tyckte jag smakade okej och hade bra konsistens (de var alldeles för lika riktig kyckling för min smak - men jag antar att det är väldigt positivt för nyblivna veganer/personer som ska gå över till vegansk livsstil). Jag brukar göra vitlöksdressing på iFraiche, vitlöksklyftor, salt och citronsaft. Blir mums tycker jag!

Viss mat kräver att du blir van vid, det smakar ju inte som kött eller mejeriprodukter fullt ut, därför att de inte är det. Sojafärs smakar ju sojafärs och iFraiche smakar definitivt inte creme fraiche. Jag personligen tycker att de smakar supergott men vissa behöver tid att vänja sig. Mitt bästa tips är att helt sluta med kött och mejeriprodukter och bara äta veganprodukter tills du vant dig vid smaken.

Håller med, rått kött är så himla äckligt att hantera. Har jobbat mycket i kök och varit tvungen att göra det och fy sjutton vad äckligt det är. Mycket lättare med naturligt "kött" från växtriket! :)

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Moalinn
2016-02-04 22:23
#19

Åh, jag har ju ifraiche, vitlök och salt. Ingen citron dock! Kan man byta ut den mot något annat tro? Eller vad har den för "funktion", så att säga? Såg inget annat än vegobitarna annars hade jag testat Astrid och Apornas. Ska kolla utbudet i de större matbutikerna när jag får skjuts.

Självklart smakar det inte som "vanligt", det har jag inte förväntat mig heller! Det var gott, helt klart, men lite nyfiken på vilket det var som gjorde att det smakade såpass annorlunda. Lätt att kolla genom att utesluta ifraichen nästa gång! Har ni någon koll på hur länge den stekta färsen håller sig i kylskåp? Antar att det går att frysa in?

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

vendelay
2016-02-04 23:09
#20

Citronen har väl ingen funktion förutom att ge lite citronsmak! Testa att skippa den, blanda som du själv vill ha den. Tänk på att när du blandat allt måste den stå och dra sig och den blir starkare när den stått en tag, så inte för mycket vitlök!

Jag har ingen koll på hur länge mat håller, tyvärr. Jag är en sån som lagar en maträtt i veckan och äter det hela veckan ut haha 😃

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Annons:
Lustgas
2016-02-06 13:14
#21

#19 Om en inte har citron så kan en byta ut mot något annat surt, till exempel vinäger(mycket lite dock!), lime, apelsin (har dock inte provat i iMAt fraiche) eller citronpeppar! :)

Moalinn
2016-02-16 18:10
#22

Vegobullar! Har vegofärs och sojamjölk jag tänkte använda men funderar på ägget som man har i köttbullar. Hur ersätter man det? Potatismjöl och mer vätska bara? Annars har jag bara ströbröd och lite lök + kryddor.

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Moalinn
2016-02-16 20:56
#23

Haha, ni var för långsamma så testade. Aldrig gjort köttbullar heller så detta var något helt nytt, därav mina frågor, men det gick super! Liiite torra men de var faktiskt riktigt goda, blev väldigt förvånad haha 😃

Jag måste dock kolla på maträtter som inte innehåller vegofärs. Hela grejen med det här var att jag skulle se om jag kan börja äta annan mat. Hittills har jag bara ätit maträtter som innehållit vegofärs, förutom vegobitarna men det var inte många som gick ner. Har dock ingen aning om vad jag skulle kunna tänka mig att äta 😟

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

vendelay
2016-02-16 22:02
#24

#23 Du kanske kan testa att googla på t.ex. "vegan recept" och kolla på bilder om du ser något smaskigt? Jag följer lite vegokonton på instagram och det hjälper mig att hitta något jag är sugen på.

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Lustgas
2016-02-17 12:15
#25

#23 säger som Vendelay, Instagram är en jättebra inspirationskälla! Finns flera trådar om veganska instagram-konton här som du säkert kan kika på :) Annars kan du ju prova färdiga biffar som är gjorda på annat än just vegofärs? Typ falafels, Findus ärtbiffar, olika biffar från EkoGourmet (jordnötsbiffarna är mumma!) och så :)

vendelay
2016-02-17 22:24
#26

Som #25 säger, det finns ju förstås andra halvfabrikat! Jag älskar Garants Grönkålsbites, de är "relativt" billiga också.

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Moalinn
2016-03-05 12:39
#27

Det går inte så bra det här :( Nu har jag inte testat allt som går att testa men testade Garants chillibites igår och fytusan vad det inte smakade bra. Det bara smulade sönder i munnen.  🤮 Måste åka till en affär som har större utbud för allt jag hittar just nu är från Garant och anamma. Men lite osäker blir man ju när det första jag smakade inte var något att ha. Vill inte köpa något som kan tänkas vara likadant.

Börjat följa några konton på instagram, tack för tipset! :)

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Annons:
[Giiisella]
2016-03-06 20:54
#28

Falafel?? Finns i vegofrysdisken om du inte vill göra själv. Ät med sallad + vitlökssås gjord på iFraiche!

vendelay
2016-03-06 21:21
#29

#27 Jag förstår att det inte känns bra när "det första du smakat inte var något att ha" som du skriver. Något som hjälpt mig jättemycket när jag haft de tankarna är meningen "är dina smaklökar verkligen mer värda än någon annans liv?" och svaret på den frågan är alltid nej för mig. Jag hoppas att du hittar mat som passar dig.

Du kanske inte bara ska testa köttersättningsprodukter? Om du gillar köttfärs kanske du inte gillar sojafärs eftersom de inte smakar likadant. Samma om du är sugen på en typ chicken bite och istället äter en chillibites.

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Moalinn
2016-03-06 21:38
#30

#28 Falafel har jag inte vågat testa. Hur är det i konsistensen?

#29 Det är sant! Sojafärsen är dock faktiskt god, tog ett litet tag att vänja sig men nu är tacos med sojafärs och ifraiche hur gott som helst. Vad är det jag kan äta som inte är ersättningsprodukter? Jag har ju ingen koll alls.

Kompisen rekommenderade att testa Oumph, något som tydligen ska vara väldigt likt kött. Slutade äta köttbitar just för att det inte kändes bra alls, kunde inte tänka på annat än "jaha här sitter du och käkar djur" och så är det som sagt riktigt jobbigt att tillaga. Men Oumph är något jag ska testa.

Sen kan det hända att det är jag som "förstör" maten när jag tillagar. Är riktigt kass på matlagning egentligen, gör lite som jag tycker verkar vettigt - vet inte om det är speciellt vettigt egentligen.

Min mor som jag trodde skulle vara positiv till det här är ganska negativ faktiskt. Inte så att hon säger att jag inte får äta veganskt (hon kan ju inte göra något åt det då jag är vuxen och betalar för min egen mat) men hon kommer med diverse kommentarer. Något man får stå ut med antar jag och inget som kommer stoppa mig, blev bara väldigt förvånad.

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

vendelay
2016-03-06 21:52
#31

Ja, många säger att Oumph! är väldigt likt kött.

Jag orkar tyvärr inte leta fram recept men exempelvis grön ärtsoppa, rattaouille, pastaröror, indiska grytor, grönsaksgrytor, nudelwok med grönsaker och nötter/frön, allt möjligt med potatis!! (jag älskar potatis 😃), currysås med matiga grönsaker och ris, ugnsrostade rotsaker med någon sås… Mat som du inte "normalt" äter med kött lixom, förstår du hur jag menar?

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

[Giiisella]
2016-03-06 21:59
#32

Falafel är ju gjort på kikärtor så det är lite mjöligt/nötigt i konsistensen. Men så är det ju massa kryddor och så i! Ja, prova oumph, så himla gott! Jag tycker bäst om pulled oumph och kebab oumph. Köp nån som redan är smaksatt, så blir det garanterat gott! Ät med t.ex. Rotfrukter i ugnen och nån god sås till 😋

Upp till toppen
Annons: