Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Klotterplanket

Visste ni att..

2016-02-19 14:22 #0 av: [Silverräv69]

på samma sätt som man skövlar skog, förstör mark och natur för djuruppfödning, så händer samma sak för att gro alla grödor vi mer 'medvetna' äter?
Platsen måste tas någonstans ifrån, när efterfrågan ökar..och det får naturen och djurlivet betala för.

Jag blev bestört när jag gick över till en mer ekologisk och medveten kosthållning (inkluderar kött), med ingredienser från hela världen och får höra i ett reportage och i en dokumentär hur denna nya trenden bidrar till naturens fortsatta förstörelse.
De flesta plantage är inte idylliska familjegårdar med mer hjärta än girighet, det är inte de som mättar vår aptit, då vår aptit är global och ofantlig. Det har även bevisats att ekologiska varor som inte ska besprutas med syntetiska bekämpningsmedel..besprutas istället då med helt naturliga gifter och ändå får kalla sig för "ekologiska".

Så våra medvetna, fairtrade-varor börjar ta mer plats på planeten, förstöringen bromsas inte, vi betalar mer för varorna och fyller bara stora giriga fickor med mer pengar. =(

..så kan våra samveten verkligen vara renare än alla andras?

Kan man få tag på en varierad kost som endast är svenskodlad, ekologisk och organisk? "Som på den gamla goda tiden, 1700-talet"

¤HjärtaDu är aldrig ensam eller oälskad Hjärta¤

Anmäl
2016-02-19 15:22 #1 av: Katniss

Har du en källa? :)

R.I.P. Anton 💔
Anmäl
2016-02-19 15:25 #2 av: [Silverräv69]

Jag kan göra mitt bästa för att hitta dem. =)

¤HjärtaDu är aldrig ensam eller oälskad Hjärta¤

Anmäl
2016-02-19 17:22 #3 av: Katniss

#2 Okej :)

R.I.P. Anton 💔
Anmäl
2016-02-20 11:23 #4 av: Lustgas

Vill gärna också se den dokumentären! :) Även om jag redan är relativt bevandrad i ekologiska livsmedels för- och nackdelar, eheh. Finns ju alltid mer att veta, liksom Skrattar

Men som ett tips så kan du ju tänka såhär: Inom EU så råder mycket strängare regler gällande bekämpningsmedel än i många delar av övriga världen. Där används vissa pesticider som är direkt giftiga för de människor som går runt på plantagerna och besprutar med dem, Det händer åtminstone inte i lika stor grad inom EU. Med andra ord: Om varan kommer från Sverige eller något annat land inom EU (om man tar med klimataspekten så exkluderas Holland/Belgien, där det mesta odlas i växthus som värms upp av naturgas och olja - inte sol), så är det ganska säkert att välja icke-ekologiskt. Tar inte lika stor mark i anspråk och så. Men om du köper något som produceras utanför EU (kaffe, bananer, avokados mm) så är det väldigt sannolikt att bekämpningsmedlena är giftiga för lokalbefolkningen. 

Anmäl
2016-02-22 17:48 #5 av: [Silverräv69]

Hej Alla!
Jag har letat och letat..men hittar inte alls dokumentärerna och reportagen. Har letat på SVT, Dreamfilm, Youtube och Viaplay. Jag vet att swefilmer också hade dokumentärer, men de lades ner.

Om sajtvärden inte vill ha kvar mitt inlägg kan du ta bort den, ingen fara. =)

Trevlig kväll

¤HjärtaDu är aldrig ensam eller oälskad Hjärta¤

Anmäl
2016-02-22 19:24 #6 av: veggie4every1

#5 Nej, men ämnet kan ju diskuteras ändå av de som vill. Ditt inlägg får stå kvarGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-02-24 08:15 #7 av: Kameratrollet

Ekologiskt vin besprutas med kopparsulfat. Jordarna är så gott som döda och kommer vara det en lång tid framåt. Ett ödets ironi så att säga.

Anmäl
2016-02-25 16:33 #8 av: Liv03

Ja, vi kan ha bättre samvete. Det skövlas skogar åt att plantera soja som ska till en massa kor som icke veganer sedan ska äta tillsammans med sallad. Då skövlar köttet dubbelt så mycket skog än grönsaker

Anmäl
2016-02-25 17:03 #9 av: [klarabastin]

#8 MER än dubbelt! Och folk tycker att vi dödar plantor...Vilar huvudet i handen 

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2016-02-25 17:08 #10 av: Wowy

#9 Som om inte de dödar plantor...

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-02-25 21:38 #11 av: [klarabastin]

#10 Exakt! 

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2016-02-26 17:55 #12 av: Liv03

#8 #9 vissa köttätare säger att vi äter djurens mat....
Jag lovar att de någon gång har ätit en sallad eller smoothie, inte ens bara någon gång utan väldigt ofta skulle jag vilja påpeka. De plågar djur till döds och äter deras mat...

Anmäl
2016-02-26 18:37 #13 av: veggie4every1

#12 Haha, jaa, det argumentet är kanske inte så genomtänktSkrattar

Men man är nog då mest ute efter att provocera oss eller kanske skoja, för jag tror inte att någon egentligen på fullt allvar anser att det argumentet är seriöst och hållbartCool

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.