Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Miljö

Grönsaker en miljöbov

2016-02-20 20:45 #0 av: Loxo

https://naturbrukaren.wordpress.com/2011/12/22/i-gronsakens-forlovade-land/

Åsikter?

Anmäl
2016-02-20 21:27 #1 av: Katniss

Intressant artikel. dock saknar jag källor. Kan inte så mycket om odling så vill att fakta presenterad av privatpersoner har en källa, så att jag vet att det stämmer. Någon som kan bekräfta detta? :)

R.I.P. Anton 💔
Anmäl
2016-02-20 21:50 #2 av: veggie4every1

Jag hejdade mig vid "är vi inte bara rovdjur utan vi är självaste apexpredatorn, den på toppen"Cool

Får se om jag läser vidare senare. Men artikeln är från 2011 så det här med gödsel har vi kommit en bit på väg med ny teknik. Så att eftersträva ett djurfritt jordbruk är möjligt.

Apex predator, holy shit, seriöst...Gapskrattar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-02-21 01:30 #3 av: sallad

Tredje gången jag skriver om detta nu pga urkass dator Pratar i nattmössan

Jag känner ärligt talat ingen omnivor som äter mindre importerade matvaror än mig. Själv dricker man vatten eller havredryck på svensk havre. Dem flesta omnivorer jag känner häller i sig Sydafrikanskt vin, brasilianskt kaffe (ja, nästan hela Sverige) och rysk vodka. Sen röker och snusar dem kinesisk tobak, besprutad! Sen så verkar ju Svensson  ha brist på väldigt många ämnen, för FY fasen vilka exotiska frukter dem köper! Granatäpple och mango verkar dem köpa mycket av, för att inte nämna bananer! Själv är jag nöjd med mina antioxidanter från mer närproducerade källor.

Och sen det härliga fredagsmyset, hur många tyska öl, sydamerikanska chokladkakor med kinesiska nötter går inte i här, och amerikansk cola, det gillar dem!

Själv brukar jag gå till saluhallen i byn där jag går skola, köpa närproducerad potatis och kanske lite bröd som någon gammal dam bakat. Nötter och frön är nästan det enda utländska jag köper, kläder inhandlas numera på second hand, samma med övriga hushållssaker. Potatis is the shit!

Det jag vill säga med detta är att icke-veganer inte ska dra alla veganer över en kant. Ja, våra kroppar är inga kyrkogårdar och ja, vi tror hårt på våran sak. Just för att vi vet att medelsvensken är tusen gånger sämre. Ska inte Sveganerna ge sig på dem istället? Och kanske att Svensson borde börja ta sig en titt i spegeln. Glad

Anmäl
2016-02-21 01:32 #4 av: sallad

För att inte nämna alla husdjur! Tror knappast Svensson är noga med att deras hundar får svenskt kött i sitt foder. Såvitt jag vet säljs många, många säckar med utländskt hundfoder. Tror inte direkt det är veganer som köper detta? Cool

Anmäl
2016-02-21 01:53 #5 av: veggie4every1

#3 & 4Tummen upp

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-02-21 01:55 #6 av: sallad

Och förtusan, julklapparna, leksakerna och alla andra slit- och slängsaker som Svensson har pippi på att köpa nytt av! Denna julen gav jag bort gåvobevis. Cancerfonden, världsnaturfonden och vi-skogen, totalt nästan 1000kr. Köpte bara en materiell sak och den inhandlades på röda korset. Men antar att detta inte räknas. Jag är ju en vegan som trycker i mig ryska solrosfrön. Fy. Vilken miljöbov!

Anmäl
2016-02-21 02:01 #7 av: sallad

Helsicke! Bilen förfasen, det finns 4,5 miljoner bilar i Sverige. Dessa går på ''demokratisk'' bensin från Saudiarabien och USA. Själv går jag helst, eller åker buss. Alltså mindre diktaturolja för min del. Men detta räknas kanske inte? Eftersom jag ibland köper ekologiska tomater från Spanien.

Plastpåsarna?? Alla veganer jag känner har tygpåsar när dem handlar. Men det räknas kanske inte? Eftersom vi hade italienska bönor i vår bönsallad. Looser

Ni fattar.

Herregud jag måste sova.

Anmäl
2016-02-21 23:13 #8 av: Näring

"Åsikter?"

Bullshit! Hans/hennes första argument är att vi importerar mycket grönsaker vilket innebär en användning av fossila bränslen. Vilket urkorkat argument!
Det är visserligen sant i dagsläget men ska vi sluta äta grönsaker, något vi faktiskt behöver, eller ska vi satsa på bättre bränslen? Det är inte grönsakernas fel att människan är dum och kortsiktig i det mesta, inte minst val av bränsle. Men författaren till artikeln verkar tycka att vi ska fortsätta använda begränsade miljö- och hälsoskadliga bränslen och istället sluta äta grönsaker.

Dessutom är poängen att det är dåligt för klimatet, vilket även det i sig är bullshit. Det har varit i känt flera decennier att klimatet styrs till av solen och att den långsiktiga trenden är mot en istid, och den här klimathypen är inte något annat än just en hype.

Nästa argument är att odling kräver bajs som gödning, vilket är osant! Det finns massor av vegetabiliska alternativ!
Sen kommer han/hon med ett tillägg produktionen av detta bajs bidrar till klimatet vilket som sagt är bullshit!

Han/hon påstår att vi är rovdjur vilket också det är osant! Vi betér som rovdjur på alla möjliga sätt, ja, men rent födomässigt är vi gjord för att äta grönsaker, frukt och frön!
Han/hon påstår vidare att det enda som skiljer oss från vargen är att vi har ett intellekt vilket även det är ett fruktansvärt korkat påstående. Det är massor som skiljer oss från vargen och andra riktiga rovdjur. En sak är t.ex. att vargen inte kan producera allt en kropp behöver utifrån råvaror i vegetabilisk föda, och är således tvungen att äta andra djur som har den förmågan. Människan kan däremot producera precis allt man behöver från råvaror, och vi är specialiserad på att ta upp råvarorna som finns i gröna blad och grönsaker, frukt och bär, samt linser, bönor, nötter, frön och korn.


Vi är gjord för att äta grönsaker och det är livsnödvändigt för optimal hälsa. Om odlingen och transporten inte är optimal idag så är det odlingen och transporten som måste utvecklas och effektiviseras.

Anmäl
2016-02-21 23:30 #9 av: [klarabastin]
  • #8 Preach it!Kär


Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2016-02-22 00:12 #10 av: [KattaBol]

#8 OT kanske, men: Det främsta sättet att avgöra om ett däggdjur är herbivor, omnivor eller carnivor är att titta på tanduppsättningen.

Vår tanduppsättning är mycket tydligt tillhörande mellankategorin - omnivorer, precis som brunbjörn och vildsvin bara för att ta ett par exempel.

Ditt påstående att "vi är gjord för att äta grönsaker" är därmed falskt, människan är utvecklad för att äta allt. Det finns enzymer i vårt metaboliska system som är avsedda att bryta ner exempelvis feta skalbaggslarver, termiter och daggmaskar. Innan människan var odlare, dvs omkring 30 000 år tillbaka, var hon jägare/samlare.

Idag går det att leva på enbart vegetabilier, men historiskt sett hade vi inte kunnat utvecklats till den människa, Homo sapiens, vi är idag utan animaliskt fett. Om människans utveckling inte hade gått via blandkosten med innehåll av animaliskt fett, hade vi fortfarande varit kvar i de utvecklingsstadier som rådde för mer än 200 000 år sedan.

Att vara påläst som vegan är A och O har jag läst här på sajten, men det gäller inte enbart fakta om modern vegankost, utan det är lika viktigt att lära sig om människans hela utveckling för att förstå hur vi har blivit människor.

Vet någon av er exempelvis varför vi har en midja, medan de övriga primaterna inte har det? Det är en anpassning som utvecklats för att vi ska kunna springa ifatt ett villebråd. Människan kan springa ifatt vilket annat djur som helst eftersom inget annat djur har samma uthållighet som arten Homo sapiens. Nu menar jag förstås inte någon av oss soffpotatisar som inte behöver gå många hundra meter till närmaste födolager, utan istället en naturlig jägare/samlare för X antal tusen år sedan. Dock finns det fortfarande naturfolk som kan springa dygn i sträck.

Anmäl
2016-02-22 10:26 #11 av: [klarabastin]

#10 

Hur menar du att vår tandupp sättning är likt omnivorer?!

Tror nog vi är frugivorer.

Bilden är från hemsidan "http://www.werone.co/"

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2016-02-22 20:53 #12 av: [KattaBol]

#11 Det där är en romantisk beskrivning av en annan större primat, ser ut att vara chimpans. I själva verket äter de flesta andra stora primater animalisk föda, särskilt chimpanser. Undantagen bland de stora är gorilla och orangutang, men i deras fall är foderintaget omkring 15% av kroppsvikten per dygn. Det är som om en normalviktig människa skulle äta runt 10 kg mat per dygn.

Anmäl
2016-02-22 22:48 #13 av: Jaguar_

Historia är bra att kunna. Det är den som fått oss att överleva. Idag finns mer än vad våra förfäder gjorde för länge sen för att överleva. Man kan välja äta enbart grönt, blanda eller enbart kött. Vi människor är gjorda för möjligheter. Och om man inte vet detta bör man läsa på innan man skriver något. Förneka går ju bara för att vissa tycker saker, men de ändrar inte historian och att påstå annat är dumhet.

Många påpekar tänder. Sen matar de djur (med rovdjurständer) med grönsaker och säger att det är rätt när i annan tråd påpekar att rovdjurständer och människotänder är kött och den andre grönsakständer. Är detta inte en aning... ja, jag tänker inte skriva ordet för de visas extremt tydligt ändå. Men jag undrar hur man tänker i just det ärendet.

De har gjorts forskning på skelett från den tiden vi var "grottmänniskor" och länge bak. Alla bevisar att vi äter både kött och grönsaker. Inget av vad dagens människor gör är fel, men djurrätt borde få större utsträckning. Inga djur borde lida.

Om vi gick tillbaka till innan vi kom på att fånga och föda upp djur själva gick det rätt till. Alla hade bra liv och ingen kontrollerade någon. En jakt var lika vanlig som en vargs eller lejons på savannen och de djur som blev mat var de som var svagast eller inte smart nog eller snabb nog att komma undan. Rätt metod och levnad!

Idag föds djur upp i massor och ha inte mycket plats eller liv innan de skickas till ett allmänt slakthus där de sägs använda humana sätt att slakta på. Jag vet att detta inte är sant. De finns inget humant med den slakten och de borde inte stödjas av någon. Elpistoler? Sparkar? M m...

Bortredigerad propaganda av animalier****

Jag vet, nu kommer alla gå emot allt jag skrivit i mitt inlägg. Men detta är vad jag anser är bättre än nu.

Samt tillägger jag att massuppfödning borde inte finnas. 130kg mat äter en människa per år (blandat och om enbart grönsaker är det densamma siffra). Det är bara att räkna ut antalet i landet och odla/föda upp efter siffran. Man behöver inte överkonsumera!

Och ang att grönsaker kan bli miljöbov.. Ja, det kan det. Att i kallare länder går de inte odla året runt. De måste importeras och om vi ska odla själva. Massor av växthus med värme i behövs. Kan tänka er vad som kommer ske i världen om alla bygger detta som inte kan odla året runt eller all produkter. Så, jag säger ja. Det kan bli miljöbov om det inte görs rätt.

Don't anthropomorphize animals. They are not human, so don't expect them to express themselves the same way. It's important to respect animals for who they are, rather than assuming they'll communicate on your terms.

Anmäl
2016-02-23 15:50 #14 av: Liv03

Ja, grönsaker är en miljöbov.
Men är det bättre att mata flera miljarder kor med soja och andra växter (miljöbovarna) för att sedan döda korna och göra om de till köttfärs för att sedan göra hamburgare med tomat, ketchup och sallad (fler miljöbovar)???
Det anser inte jag iallafall, man kunde ha ätit sojan direkt istället för att först ge kon som ska bli vår hamburgare. Det är dubbelt så miljövänligare att äta veganskt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.