Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Veganprat

Veganismens framtid

2016-04-23 12:45 #0 av: Wowy

Vad tror ni om veganismens framtid? Tror ni att antalet veganer kommer öka eller minska? Hur ser det ut om 20 år? Om 50?

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-04-23 12:53 #1 av: oddahviing

Det verkar ju som att antalet veganer bara ökar. Om vi når 15 miljarder människor på planeten tror jag inte det finns så mycket val än att de flesta måste bli veganer.

Anmäl
2016-04-23 13:03 #2 av: vallhund

Mig veterligen skulle det behövas 2,7 jordklot för att föda jordens befolkning om alla vore veganer.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-04-23 13:08 #3 av: Hera

#1 Drömma kan man ju ;) Personligen tror jag det säkert ökar. Men aldrig så mycket att veganer blir fler än blandkostare.

Anmäl
2016-04-23 13:25 #4 av: landsbygdsbo

Andelen vegetarisk föda per måltid kommer förmodligen att öka.

Sedan återstår att se hur utfiskningen kommer att påverka köttkonsumtionen.

Fisk som förr var stapelvara (torsk ex.) är idag lika dyrt som premiumkött.

Framdelskött och andra billiga stycknings detaljer kommer att hålla en prisnivå som möjliggör för sämre bemedlade att fylla sina proteinbehov.

Försaltning och kontaminering av jordar kommer förmodligen att avsevärt höja priset på livsmedel. Till detta kommer krav på en herbicid/pesticid fri produktion.

Så vi som har råd kommer att kunna äta enligt senaste mode o rön. Alla andra lär nog fortsätta stoppa i sig det de har råd till.

Att  "renlevnadsgrupper" kommer att specialisera sig på vegetarisk, stenålderskost och en massa andra alternativ, ja det lär nog både komma och gå.

Att dra in eller minska konsumtionen av processat kött (korv, rökt eller rimmat kött) är nog ingen dum ide.

Men avstår från en mustig gulasch på vintern eller en riktigt fin köttbit från grillen på sommaren, nä det gör nog varken jag eller många med mig

Anmäl
2016-04-23 14:44 #5 av: veggie4every1

Jag tror att vi kommer att utveckla och förändra vår moral precis som vi har gjort fram tills nu och jag tror att det kommer att bli till de icke-mänskliga individernas fördel så väl som till vår egen arts fördel. Det finns ingen anledning att tro att vi inte kommer att fortsätta att förändra vår moral och att vi på något sätt nu idag har nått gränsen för vår moraliska utveckling. Jag tror att vi kommer att inse att speciesism är lika moraliskt fel som vilken diskriminering som helst och handla därefter.

Jag tror att klimathotet är på riktigt och jag tror att vi kommer att se stora folkmängder som tyvärr tvingas förflytta sig från platser som inte längre är beboliga och att vi kommer att få tränga ihop oss på de platser som är beboliga med allt som det innebär. Jag tror vi behöver se saker i osjälviska perspektiv om vi ska överleva som art. Kan vi inte det så får väl korten falla där de faller.

Om 20 år tror jag att vi är många fler veganer och om 50 år (då lever inte jag förmodligen) så hoppas jag att mina barn och barnbarn får skörda de frön jag hjälper till att så idagGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-04-23 14:56 #6 av: landsbygdsbo

#5

Vad människan äter (det gäller de stora befolkningsgrupperna) har alltid bestämts av resurstillgång o tillgång på råvaror.

De stora grupperna i Sverige levde på gryn o mjölmat fram tills förra sekelskiftet då industrialismen och moderniseringen av jordbruket började slå igenom.

Idag äter många för mycket och rör på sig för lite, vilket leder till problem.

Att liksom MP osjälviskt se på saker o ting, tja det ser vi ju nu vart det leder.

Fråga nr 1 man ska ställa sig är: Vill vi ha en demokratisk styrelseform här i sverige?

Följdfrågan blir, ska vi agera utifrån folkviljan då?

Sedan kan man ställa sig frågan om vi som bor i västvärlden ställer upp på att sänka vår standard till 1800talsnivå bara för att andra länder ska få det bättre.

Jag tror knappast man kan få igenom ett dylikt beslut genom en folkomröstning.

Att vi med vapen får försvara vår rätt att välja , ja det kommer nog att ske, eller rättare sagt det har väl redan börjat så smått. Gränspoliserna som bevakar EU-gränsen är väl redan idag beväpnade...

Anmäl
2016-04-23 16:38 #7 av: Paxxie

Om man ser till hur det sett ut de senaste åren så verkar vi ju onekligen bli fler och fler veganer. :) Tror dock att det övervägande skälet till att folk slutar med animaliska produkter kommer vara av miljöhänsyn snarare än ett etiskt ställningstagande, men det lär vara enklare att informera folk som redan äter vegetariskt om djurrätt snarare än de som desperat klänger sig fast till bacon och ost.

Anmäl
2016-04-23 17:22 #8 av: landsbygdsbo

#7

Dömer du det med hjälp av köttkonsumtionen de senaste  åren? Skämtar

*Bild raderad pga upphovsrättsskäl

Anmäl
2016-04-23 18:33 #9 av: oddahviing

#8 Åh! Den tabellen förklarar ju varför så många är så sjuka! Billigt kött från mcdonalds i stora mängder! Tror inte att köttpriset gått ner på de ekologiska frigående kossorna, eller hur?

Anmäl
2016-04-23 18:39 #10 av: landsbygdsbo

#9 den explosiva ökningen hos försäkringskassan hittar du inte bland fysiskt sjuka utan bland psykiskt sjuka. Beror det också på köttet?

Sedan, är verkligen MC donald så billigt?

Billigt kött är framdelskött = smakrikt kött som kräver lång tillagningstid.

Skulle tro att ett mättande mål Gulasch går på 15 till 20 spänn, Mc donald vill väl ha minst 50:-

Anmäl
2016-04-23 19:02 #11 av: oddahviing

#10 indirekt, ja, det kan bero på kött och köttprodukter. Spelar det någon roll för dig om man är psykiskt eller fysiskt "sjuk"? Lika illa båda fallen enligt mig.

Jag äter inte på mcdonalds, men det finns massor av billigt kött, speciellt de som är gjorda från biprodukter.

Anmäl
2016-04-23 19:16 #12 av: oddahviing

Det är en sak jag måste kommentera bara. De flesta här verkar vara väldigt fokuserade på Sverige. Det är inte i Sverige som problemen ligger eftersom vi har ytterst lite fattigdom. Kollar man på USA så konsumerar de mer än de behöver, medan de i Indien och andra delar av Asien inte har nog med tillgångar för sin population.  I Sverige kommer vi säkert kunna 'njuta av steken' eller vad man vill kalla det, ett bra tag till, eftersom vi är ett litet lyckligt land med liten population och väldigt få problem, men det betyder inte att vi ska strunta i problemen i resten av världen. Vi lever alla på samma planet.

Anmäl
2016-04-23 19:56 #13 av: Halvdansken

#4. "Framdelskött och andra billiga stycknings detaljer kommer att hålla en prisnivå som möjliggör för sämre bemedlade att fylla sina proteinbehov."

Sämre kockar skulle jag säga. Alla kan steka en biff, men det krävs lite mer tid och kunskap att tillaga det billigare köttet. Å andra sidan är det oftast godare.
Om man nu ska äta kött (som jag gör) så tycker jag att man ska använda hela djuret.  Tex grisetassar, oxsvans, fett och märgben.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-04-23 23:24 #14 av: Paxxie

#8: Dömer det utifrån att många vegangrupper blivit större, utbudet av vegansk mat i affärer och på restauranger har ökat och att vegetarisk kost rent generellt har fått en större roll i samhället (tänker främst på att flera skolor, vårdhem etc har börjat servera mer och mer vegetarisk kost, samt saker som SVTs Vegorätt) Upplever även personligen att de människor jag träffar nu är mycket mer positiva till veganism och mer öppensinnade än de människor jag träffade för några år sen.

Anmäl
2016-04-24 08:15 #15 av: landsbygdsbo

#11

Om jag anser att psykisk o fysisk sjukdom är lika illa?

Varför skulle det inte vara det, båda förorsakar lidande hos dem det drabbar.

Att sedan sjukskrivningstalen ökar, då främst de psykiskt sjuka beror knappast på köttet. Det beror på att kraven på den enskilda människa är betydligt högre än vad många pallar med.

Och i o m det så söker folk efter lösningar. en del går in i religion andra blir renlevnadsmänniskor. Men det minskar knappast kraven varför sjukskrivningstalen inte kommer att förändras nämnvärt om vi skulle övergå till en animaliefri kost

Anmäl
2016-04-24 08:16 #16 av: landsbygdsbo

#13

kan bara hålla med

Anmäl
2016-04-24 08:40 #17 av: vallhund

http://vetenskap.ifokus.se/discussions/5718c025ce12c4563d000a9c-gravida-kan-motverka-autism?discussions-1

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.