Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Hälsa och Nutrition

Hur ser ni på tillsatser?

2016-04-26 18:23 #0 av: Hajkon

Jag är inte vegan men försöker äta veganskt eller i alla fall vegetariskt så mycket som möjligt men en sak stör mig nåt oerhört. Det är alla dessa tillsatser i maten. Vegansk korv, färs, quorn (inte veganskt, jag vet), allt innehåller ju massa skit som jag inte vill stoppa i mig! Exempel på läskigheter är modifierad stärkelse (kommer den från majs eller soja är den antagligen genmodifierad), förtjockningsmedel (karragenan t.ex. som anses orsaka mag- och tarmstörningar och cancer), konserveringsmedel, citronsyra (som ofta härstammar från mögelsvamp), aromer m.m. 

Sojan i sig är ju även den omdiskuterad och den verkar vara svår att komma undan i veganska produkter. Palmolja är det också i det mesta och de negativa effekterna av den odlingen har väl inte undgått någon. Margarin  framställs med tveksamma metoder som inbegriper både bensin och andra kemikalier.

Jag vet inte, men spontant känns de veganska produkter som finns på marknaden mer som en bluff och det är definitivt inget jag tänker stoppa i mig... Märken som t.ex. Astrid och aporna och Hälsans Kök är ju rätt populära men har ni kollat innehållsförteckningarna?  Hur ser ni på detta?

Anmäl
2016-04-26 18:31 #1 av: vendelay

Det finns ju miljoner bloggar som bara handlar om "riktig" mat eller vad jag ska kalla det. De äter bara saker som "inte har en innehållsförteckning" och gör allting från grunden. 

Soja i sig ska inte vara farligt, det är en myt. Sök på "sojaböna" eller liknande här på vegan iFokus så kommer det säkert upp en massa trådar om det.

Jag bryr mig inte, jag vill äta gott! Tycker det finns viktigare saker att oroa sig över än lite tillsatser i maten - men alla tycker olika! Googla lite så kommer du hitta massor med tips på att leva ett "naturligt" liv utan tillsatser, gmo och kemikalier. Lycka till! Glad

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-04-26 18:56 #2 av: Wowy

Jag brukar läsa väldigt noga på innehållsförteckningen, mest för att kolla om där finns något animaliskt E eller annat. Ibland innehåller varan en massa skumma grejer som man inte har någon aning om vad det är för något. Alla har väl olika syn på detta. Själv äter jag inte särskilt mycket färdigmat, färdiga biffar etc. (förutom falafelSkrattar). Jag tycker om att laga mat från grunden och använder gärna råvaror som linser och bönor. Min mamma gör många egna rätter med grönsaker, baljväxter och annat smaskigt, och jag skulle säga att jag (antagligen) därför inte får i mig särskilt mycket tillsatser. Jag vet inte hur de gör i skolmaten, men där har jag ingen möjlighet att läsa någon innehållsförteckning.

Jag är inte anti-långa-innehållsförteckningar, men jag tycker inte alltid att det är så gott när de har en miljon skumma tillsatser i varan. Men smaken är olika.GladOm man som #1 tycker att det är gott, ska man givetvis äta det. Men ofta märker man kanske inte på smaken att de finns där. Aromer har jag ingenting emot.

Jag använder inte margarin. Väldigt sällan i sådana fall. Steker bara i olja och bakar även bröd på olja. Känner att jag kommer bättre överens med olja än med margarin, haha.Gapskrattar

Jag äter tofu och andra sojaprodukter ibland, jag gillar det men försöker att inte äta det för ofta då produkten har transporterats långt. Jag får heller inte äta det särskilt ofta då min mamma är jätteorolig för att jag ska utveckla sojaallergi.Snopen

Palmolja försöker jag undvika så gott jag kan. Ibland undrar jag varför de har tre olika typer av oljor i samma kaka. Någon som vet vad det fyller för funktion? Kan de inte hålla sig till en och samma? Säkert har det med kostnad att göra, bla, bla...Arg

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-04-26 22:48 #3 av: vendelay

Glömde ta upp det där med palmoljan. Det går absolut att leva utan palmolja men det är svårt i dagens samhälle. Känns som nästan allt innehåller palmolja! Det enklaste sättet är att göra mat från grunden och använda en annan olja, t.ex. rapsolja. Även om palmolja inte är animaliskt är det kanske inte helt försvarbart att förbruka i för stora mängder heller.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-04-27 07:13 #4 av: Leritza

Bryr mig inte särkillt mycket mer än när det kommer till mjölet jag bakar med, inte ens vissa ekologiska är fria från tillsatser.

Mycket jag äter lagas från grunden, och oftast om jag köper något som innehåller tillsatser så är det för att jag inte kan tillaga något snarlikt på egen hand.

Angående palmolja hade jag lite kul och gick igenom kyl och skafferi för att se hur många saker som innehöll det och hitta tre olika produkter som innehåller det, två av sakerna brukar jag dock inte ha hemma.

Anmäl
2016-04-27 07:30 #5 av: [Synnerlig]

Jag äter bara sånna där ersättningsprodukter när man ska festa till det typ, annars lagar jag mat ifrån grunden. Soja i sig är inte farligt.

Det många inte tänker på är att palmolja och andra tillsatser inte är ett veganskt påfund utan finns även fullt av i icke-veganska produkter och då verkar inte folk bry sig lika mycket :P

Är du orolig över tillsatser etc så undvik dem. Ät mat i sin naturliga form :)


Anmäl
2016-04-27 07:51 #6 av: [Synnerlig]

Just ja, eftersom att det bara är två utav alla margariner som är veganska (Carlshamn och ICA's nya mjölkfria) så äts ju de allra flesta margariner utav icke-veganer. Många veganer väljer dessutom att göra sitt eget smör för att undvika palmolja och tillsatser :)


Anmäl
2016-04-27 11:36 #7 av: vallhund

Själv lagar jag mat från grunden, dvs jag köper varken sojakorvar eller vegoburgare.

Jag är inte vegan o använder en hel del smör o ost i min matlagning.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-04-27 13:51 #8 av: [Synnerlig]

#7 Kan man verkligen påstå att ost och smör är "ifrån grunden"? Det är ju ändå processat.


Anmäl
2016-04-27 15:40 #9 av: vallhund

I min värld är det ren mat till skillnad mot sojakorvar.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-04-27 17:01 #10 av: Leritza

#9 Ska man jämföra animalsika produkter med vegetariska bör man väl ändå hålat till samma kategori, eller du kanske anser att vanlig korv är ren mat också.

Finns dock inga skäl mer än lathetet för att köpa sojakorv, det går att göra egen korv, dock innehåller de flesta recepten tofu  (har dock haft ett utan soja, men verkar försvunnit i flytt). 

Anmäl
2016-04-27 17:21 #11 av: vallhund

#10 Vad är ditt problem? Jag äter inte korv, var sig animalisk eller vegetarisk. Inte heller äter jag tofu, var det något mer som du inte förstått?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-04-27 17:23 #12 av: [Synnerlig]

#9 I din värld kanske, men i den riktiga världen så har man processat fram det från komjölk som dessutom är pastöriserad :)


Anmäl
2016-04-27 17:25 #13 av: oddahviing

Ren mat, ost och smör? Hormoner och var? Skrattar

Anmäl
2016-04-27 17:39 #14 av: Annielle

Jag äter mest vegetariskt, men bryr mig mycket om tillsatser, det vill jag undvika och om man kollar in färdiga veganprodukter (men även vegetariska) så innehåller de tyvärr väldigt ofta en massa skit som jag inte vill ha i mig och där med inte köper dessa utan äter annan mat.

Soja äter jag inte för att jag inte mår bra av det och för att jag har läst mycket negativt om det som gör att jag inte vill äta det i alla fall.

Läsvärt om soja: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/soja-inte-att-rekommendera/

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-04-27 18:06 #15 av: vallhund

Jag hoppar att skriva o läsa här. *

*redigerad

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-04-27 18:28 #16 av: oddahviing

#15 är man sekt för att man sprider fakta?  Eller är man sekt för att man inte håller med dig?

Anmäl
2016-04-27 18:45 #17 av: Leritza

#11 framgick inte utan enbart att du gör all mat från grundenvilket jag även gör till stor del (även tofu, dock om extremt sällan jag gör den själv nu förtidig). Sorry att jag missuppfatta vad du äter och inte äter

Anmäl
2016-04-27 19:55 #18 av: veggie4every1

#0 Det är ju inga tillsatser som är exklusiva för vegansk mat. Karragenan finns bland annat i komjölksost, glass och komjölksgrädde.

Men som flera har sagt, ät inte livsmedel med  tillsatser om du är orolig. Det finns ju hur mycket vegansk mat som helst utanGlad

Se gärna den här föreläsningen om soja.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-04-27 21:20 #19 av: [Synnerlig]

Hon som håller i föreläsningen om soja som #18 delade har även skrivit denna artikel om soja :) Att soja skulle vara farligt på något sätt är en myt http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/


Anmäl
2016-04-27 21:56 #20 av: vendelay

Jag tycker att det känns mycket lättare att äta naturligt (inte tillsatser, ingen gmo osv) som vegan, är det bara jag? Jag menar, hur naturligt är kött egentligen? Det kanske går att prata om hur naturligt det är med vilt men inte i dagens slakterier. Vad kan vara mer naturligt än rena grönsaker, frukt, bär, nötter osv?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.