Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Frågor och tips

30 dagar raw vegan frågor

2016-06-10 11:42 #0 av: MissanTissan

Försökt av och på med att bli vegan, men det har varit sjukt svårt då jag har flertal ätstörningar som jag haft sen barnsben, det som är svårt är när man inte riktigt vet vad allt innehåller och det är så mycket ny mat att smaka på...

*Jag vill verkligen, verkligen bli vegan och mår superdåligt av att det går dåligt..*

Så nu skulle jag vilja testa raw vegan diet ett tag. Speciellt för att få mer energi och gå ner i vikt. Men denna gång ska jag även ta med min syster in i vegan världen då hon vill haka på.

Så jag undrar lite om drinkar man kan göra (Med frukter) som är raw och man går ner i vikt, men ändå får mer energi av.

Vi ska alltså testa detta i 30 dagar, och om vi tycker det funkar och gillar det kommer vi eventuellt fortsätta.

Vilka frukter ska vi hålla oss till,

Vilka grönsaker,

vad ska vi tänka på?

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-06-10 13:07 #1 av: veggie4every1

#0 Det är roligt att du vill bli vegan och du kommer att klara det finfintGlad

Jag tänker dock att eftersom du tycker att det har varit svårt, att det bästa är att göra det så enkelt som möjligt. För det behöver inte vara krångligt och svårt att äta en vegansk kost.

Med tanke på ditt tidigare problem med ätstörningar så känner jag mig tveksam om en restriktiv diet är det bästa för dig. Hur överviktig är du?

Det är enkelt att äta en sund vegansk kost, man måste dock ta in tillräckligt med energi för att få energi i kroppen och det betyder att man behöver äta en ordentlig kost med tillräckligt många kalorier och vill du äta raw vegansk kost så behöver du äta stora mängder. Det låter onödigt krångligt att börja med och jag skulle  rekommendera dig att först vänja dig vid en vegansk kost och hjälper gärna till med detGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-06-10 15:14 #2 av: MissanTissan

Jag tycker det är lättare att hålla till så få ingredienser som möjligt. (När jag inte var vegan, så åt jag bara så lätt mat som möjligt. Te.x. När jag åt pizza var det Margaritha, sen åt jag mycket nudlar och kan inte äta  soppa och lasagne och sånt där det är mycket konstigt i som jag inte vet vad det är.) Därför tänker jag att raw kanske är lättare då det endast innehåller frukt, vilket jag känner till sen innan.

Jag är väldigt överviktig. Jag är runt 165-175 och väger över 110kg. (Länge sen jag kollade längd och vikt, men sist jag kollade vikt var det 110 och det var ett tag sedan nu.)

Jag har så lite energi och sover mycket för att orka med det lilla jag orkar med. Vilket är att rädda djur. (Just nu endast smådjur, men drömmen är att flytta ut på landet och kunna rädda höns, grisar, får och getter.)

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-06-10 17:20 #3 av: veggie4every1

#2 Jag är inte så insatt i rawfood så jag kan inte ge dig så mycket hjälp med det egentligen förutom att jag vet att man bör kunna ta in stora mängder för att hålla energinivån.

Man kan ju köra hälften raw och hälften vanlig också om man vill. Nudlar kan du äta som vegan också om du vill. Det gäller bara att välja de som är veganska. Annan enkel mat är ju potatis, pasta, ris, quinoa, bulgur exempelvis tillsammans med en proteinkälla som bönor, soja, seitan eller liknande. Vegansk pizza kan du göra själv om du vill med enkla ingredienser som pizzasås, jeezlyost och champinjoner. Man kan använda pitabröd som pizzabottnar om man vill ha lite mindre pizzor.

Har du kollat dina värden och hälsan i övrigt? Tänker på B12, järn, D-vitamin bland annat eftersom du har lite energi.

Underbart att du hjälper djur, små eller stora är precis lika viktigtBlomma

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-06-10 18:38 #4 av: MissanTissan

Okej!  jo, har också förstått det.

Jo, det kanske skulle funka också.

Jag vet att jag testade vegan pizza förut, både hemgjorda och från resturang och det var väldigt äckligt tyckte jag.

Jo, sist hade jag järn och vitamin brist, men har sen dess återhämtat mig massor från det och äter vitaminer dagligen.

Jo det tycker jag också! <3

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-06-10 19:57 #5 av: veggie4every1

#4 Ok, men vad bra att du kollat dig och att du återhämtat dig massor. Det kan ju vara så att du behöver lite mer tid dock. Har du kollat upp hur nivåerna ligger nu?

Haha, jaa, tänkte bara att pizza kan man ju liksom bara lägga på det man gillar. Men vad tycker du om för mat? Man kan veganisera det mesta.

Vill du äta nudlar så funkar det ju med grönsaker och en proteinkälla. Jag gillar också nudlar, men pasta är min favorit. Gillar du pasta? Man kan göra enkla såser till med tomat och sojafärs exempelvis.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-06-10 20:03 #6 av: MissanTissan

Nej, det var ett tag sedan nu. Men har en tid hos läkaren om någon vecka så då kan jag kolla det.

Jo, precis. Men jag gillar mest osten på pizzan, och vad jag förstår finns det inte riktigt någon riktigt god vegansk ost?

Pasta funkar, min tidigare favorit rätt var bacon carbonara (Såsen och pastan som jag gillade mest)

Jag har aldrig gillat kött, mjölk eller ägg egentligen. (Avskyr ägg och har bara ätit det i annan mat te.x. pannkakor) Mjölk har jag bara druckit som oboy, men gillar soya oboyen mer. Köttet har jag dock ätit, men mer för att det inte funnits några andra riktiga alternativ hemma.
Det som varit svårt har varit ost och allt annat gömt i vanliga produkter.

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-06-10 20:45 #7 av: veggie4every1

Låter bra att du håller koll på dina värdenGlad

Jag gillar Astrid&apornas Jeezlyost och Violife har också goda ostar tycker jag, har du provat dom? Det finns ju dock inte samma variation som det gör med komjölksostar, men det kommer mer och mer produkter. När jag blev vegan för några år sedan så fanns bara Sheese och det var bland det värsta en ostälskare som jag kunnat råka ut för...FörskräcktIllamåendeSkrattar

Så jag förberedde mig på ett liv utan ost tills Jeezly och Violife dök upp.

Ja, det gömmer sig animalier i de mest otänkbara produkter och det är lite svårt att hålla reda på i början. Men man lär sig med tiden och det är många vanliga produkter som vi kan äta, det gäller att lära sig vilkaGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-06-10 23:05 #8 av: Lavine

Nu kan man väl äta raw på olika sätt. Jag gillar att göra lite rawfoodgrejer ibland. Men jag måste bara flika in att det är inte alltid så enkelt att laga till. Att ha en matberedare är i stort sett ett måste för att kunna mixa, trixa och fixa fint. ;-)

Vill inte avskräcka dig att testa nån raw rätt, gillar man att testa ny matlagning är det kul. Ett tips är att låta ingredienser som bor i kylskåpet stå i rumstemperatur ett tag, det kan vara lite väl kylslaget att äta helt kylskåpskall mat.

Och jag ska vara ärlig och säga att jag tycker att rawfood inte är jättemättande. Det kanske är en annan sak om man äter så jämt, men det skulle kännas som ett väldigt stort steg att ta. Som du redan fått tips om är det ganska enkelt att äta "vanligt" veganskt - kolla t ex in Oumph! i frysdisken om du inte redan gjort det, mums vad goda grejer.

Anmäl
2016-06-10 23:08 #9 av: Lavine

Läser ditt första inlägg igen och tänker att det kanske inte är exakt rawfood du menar, är det meningen att man endast ska dricka fruktjuicer i 30 dagar? Det låter inte energihöjande i mina öron, men jag kanske måste läsa på om det är något vedertaget. :-)

Kan tipsa om boken Gröna smoothies. http://www.bokus.com/bok/9789163610585/grona-smoothies/

Anmäl
2016-06-11 10:56 #10 av: MissanTissan

Fick höra om en tjej på YouTube
"Freele the banana girl"

Hon äter för det mesta bara frukter (Då och då potatis) Så hade velat testa det.

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-06-11 12:47 #11 av: veggie4every1

#10 Freelee äter väl ca 60-70 frukter på en dag har jag för mig.

Jag äter ibland en bananfrukost, då äter jag fem bananer ungefär till frukost. Det är bekvämt, snabbt och skapligt nyttigt men jag är absolut redo för något annat än frukt till lunchen.

Men det är väl bara att du testar och ser hur du mår på det. Det kan ju vara fantastiskt för dig och du kan alltid gå över till en vanlig vegankost när som helst om det inte känns bra.

Behöver du gå ned i vikt så fungerar ju även en low fat vegan diet och lite motion, som även kan hjälpa dig att bli piggareGlad

Har du kollat filmen Forks over knifes? Det finns en support facebook grupp och kokböcker om du skulle vara intresserad av det.

http://dreamfilmhd.bz/movies/details/683244343-forks-over-knives/

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-06-11 13:44 #12 av: MissanTissan

Jag har inte sett på några vegan filmer då jag knäcks helt när jag ser ett djur som behöver hjälp. Kollar dock ofta på PETAs undercover videos inne i matbranshen.


Motion får jag, tack vara min border collie som kräver mycket. Men jag tränar inte så mycket då jag inte har energin.

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-06-11 13:59 #13 av: veggie4every1

#12 Promenader är ju toppenbra motion. Jag tränar inte direkt heller, är av naturen ganska lat. Men jag hoppar studsmatta för motion nu under sommarhalvåretGlad

Forks over knifes handlar inte om djur överhuvudtaget eller visar några bilder på djur. Den fokuserar endast på hälsan och kosten och framstående läkare och forskare är med i filmen. Du borde se den verkligen, den är så intressantGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-06-11 14:26 #14 av: MissanTissan

Jasså? Då kan jag kolla på den. :) 

Jo, det är skönt att komma ut och gå, men är mer för att simma. (Tur nog älskar min hund också att bada!) Studsmatta har jag inte haft på många år, men det är smart sätt att träna!

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-06-11 17:38 #15 av: veggie4every1

#14 Det kan du absolut göra, det skulle vara roligt att höra vad du tycker om denGlad

Haha, jaa, jag köpte egentligen studsmattan till barnbarnen, men när den nu fanns precis utanför dörren så tyckte jag att jag kunde få glädje av den och det är verkligen ett bra sätt att få upp lite kondis. Skonsamt och stärkande för kroppen och riktigt roligtGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-06-11 17:43 #16 av: MissanTissan

Berättar när jag kan sätta mig ner och kolla på den. Men nu är jag nästan alltid ute med djuren när det ändå är fint väder och sommar. <3

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-06-11 17:49 #17 av: veggie4every1

Det förstår jag, bäst att passa påGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-06-12 14:58 #18 av: Sisselie

Läs om dieten 80/10/10. Det är den som Freelee förespråkar. Eller Raw Till 4, då äter man raw till frukost och lunch, och varm veganmat till middag. Att klara sig på bara frukt är inte att rekommendera, särskilt inte i början. Det är viktigt med mycket grönsaker/sallad också, om man ska äta enligt 80/10/10. Frukt är väldigt avgiftande, och det kan bli för kraftig utrensning. Grönsakerna är bra både för att få i sig de mineraler man annars får för lite av, och för att hjälpa till att få ut gifterna som frukten löser upp.

Jag provade på 80/10/10 ett tag, då jag bara åt frukt och drack grönsaksjuice, eftersom jag hade ibs som blev värre av fibrer. Det skulle jag inte rekommendera nån att göra... Jag blev extremt förstoppad, mycket värre än jag var innan. Hade jag fortsatt hade jag nog blivit sjuk av alla gifter som löstes upp och börjat cirkulera i blodet och inte kom ut.

Om du bestämmer dig för att prova den här dieten skulle jag även rekommendera dig att läsa om Mucusless Diet Healing System. Dieten är i stort sett den samma som 80/10/10, men den förklarar mer om hälsoaspekterna av den, och vikten av att göra en gradvis övergång, både för att det ska bli långsiktigt hållbart och för att man annars riskerar att bli sjuk i onödan. Det kan funka med 80/10/10 i ett år innan symptomen märks, och det är bl a för att de gått för snabbt till att nästan bara äta frukt. Men MDHS innehåller en del flum, där slutmålet är att man ska bli lufterian, och det tar inte jag till mig av. Jag tycker det är vettigt fram till dieten är samma som 80/10/10, och kompletterar informationen om den dieten bra, särskilt vikten av att göra en lång och gradvis övergång, och att det är inte nu eller aldrig, utan mer av 2 steg framåt och ett steg tillbaka.

http://www.30bananasaday.com/forum

http://www.mucusfreelife.com/blog/

Anmäl
2016-06-12 15:55 #19 av: [Synnerlig]

Kolla in The Starch Solution och kolla in youtubaren High Carb Hannah som kör med starch solution. Hon har gått ner massor i vikt på ett hälsosamt sätt genom att äta sig mätt på potatis, ris, grönsaker osv :) Visste du t.ex. att potatis innehåller nästan allt kroppen behöver och du skulle kunna överleva på enbart potatis :)


Anmäl
2016-06-12 16:42 #20 av: Sisselie

#19 "Visste du t.ex. att potatis innehåller nästan allt kroppen behöver och du skulle kunna överleva på enbart potatis"

Inte enligt livsmedelsverkets näringsdatabas... Jag provade att lägga in 3 kg potatis på matkalkyl.se, och den visade 0 av vitamin A , järn och selen, 15 % av rdi på kalcium, och mindre än 50 % av rdi på vitamin B2 och E. Inget jod heller, man jag antar att du inkluderar salt. Och givetvis inte B12 och D-vitamin.

Man hör ofta uttalanden om att man kan leva enbart på en sak, tex bananer, men när man lägger in dem i ett kostverktyg så brukar det inte stämma. Jag har i alla fall aldrig sett nåt som man faktiskt kan leva enbart på.

Anmäl
2016-06-13 22:44 #21 av: MissanTissan

Vi ska testa i en vecka och mår vi dåligt av det så ska vi lägga till potatis och grönsaker. (Har fått med hela familjen på en vegansk diet, och dom har alltid sagt att dom ALDRIG skulle testa en vegansk diet!!!!) Känner mig stolt som attan! Hoppas dom detoxar och kan leva utan animaler.

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-07-06 19:21 #22 av: MissanTissan

Glömde att uppdatera.

Vi körde på i en vecka, jag gick ner hela 5 KG! :D

Min pappa gick ner 7Kg och syrran och mamma gick ner 3 var. Så det var fantastiskt.

Syrran och mamma håller kvar dieten, men pappa kunde inte hålla den tyvärr.
Jag har fått lägga till lite saker i dieten då jag blev dålig av den. (Jag som tidigare aldrig åt frukt) Första tre dagarna var helvete, men sen var det helt okej.
Jag äter fortfarande mestadels frukt, men potatis, ris, pasta, grönsaker och sånt händer det att jag får i mig.

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-07-06 19:23 #23 av: MissanTissan

Min hälsa har faktiskt blivit mycket bättre sen jag började, håret och huden har blivit finare och jag mår bättre inombords.
Jag har haft mycket mer energi också så det är ju superbra. :D

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-07-06 20:33 #24 av: veggie4every1

#23 Roligt att du mår så bra på dieten, det låter ju toppenTummen upp

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.