Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Föreläsningar / videos / audios

Öppna burarna! (dokumentär i SVT Play)

2016-06-19 20:10 #0 av: Sisselie

Öppna burarna!, amerikansk dokumentär från 2016 i SVT Play.

"Schimpanserna Tommy och Leo är inspärrade dygnet runt. I lagens mening är de saker. Men apor, orangutanger och andra större däggdjur har känslor som liknar människans, och därmed borde de ha rättigheter. Harvardprofessorn Steven Wise har kämpat för djurens lagliga rätt i 30 år. Nu har han fått en domstol att ta upp frågan om en apa faktiskt kan vara en person. Domen kan förändra hela rättssystemet och befria tusentals djur som idag tvingas leva i misär. Mästerligt skildrat av legendariska filmparet Chris Hegedus och D A Pennebaker."

Jag har precis börjat titta, och tänkte den här kan vara värt att tipsa om här. Men varning för starka bilder...


Anmäl
2016-06-19 22:00 #1 av: Sisselie

Jag glömde länken...

http://www.svtplay.se/video/9231457/dox-oppna-burarna/dox-oppna-burarna-oppna-burarna

Anmäl
2016-06-19 23:14 #2 av: veggie4every1

Tack Sisselie, den ska jag se när jag har lite mer tid. Håller dock inte med att apor har känslor som liknar människans och att de därmed på grund av det bör ha rättigheter.

Apor kanske har känslor som liknar människans, men jag tycker inte att det bör spela en avgörande roll att djurens känslor liknar våra om de ska ha rättigheter eller ej. Det som är viktigt är att djuren är kännande individer, oavsett om de liknar oss känslomässigt eller ej.

Nu var det inte du som skrev det, utan det är citerat från SVT, men jag ville ändå nämna det för det stack lite i mina ögonSkämtar

Berätta gärna vad du tyckte om filmenGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-06-20 00:01 #3 av: Wowy

#2 Håller med. Hög intelligens och känsloliv som liknar människans gör en inte mer värd. Jag började kolla och undrade för mig själv om personerna bara stred för vissa djurs rättigheter och om de var veganer eller ej.

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-06-20 08:21 #4 av: Sisselie

När jag såg filmen tänkte jag att det borde väl vara bättre att strida för att förbjuda att ha djur i bur. Kanske börja med schimpanser, om det är rimligare att börja med en art, för att sen utvidga det till att gälla alla djur. Det kändes lite konstigt att de bara kämpade för en individ i taget.

Men lite märkligt kändes det  i slutet av filmen när de filmade hemma hos huvudpersonen, och det visade sig att han hade hund... Okej, den kan ju varit adopterad/räddad från värre förhållanden, men det var ju aporna han stred för också...

De sa inte om de är veganer, men jag trodde det hela filmen igenom...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.