Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Vegankost

Rutten frukt, hälsorisker?

2016-07-14 22:18 #0 av: Froakie

Ikväll köpte jag en korg med kiwifrukter, när jag väl hade köpt de insåg jag att de var ruttna. Inte så mögliga så att det var mögel överallt utan stadiet efter övermogen och möglig. Några var så ruttna så att de var mörkgula eller bruna, det luktade precis som när man var fjortis och lade jäst i juice för att det skulle bildas alkohol vilket inte är så konstigt då rutten frukt innehåller alkohol. Jag tog dock mod till mig att smaka och insåg hur gott det var. Konsistensen var alldeles mosig och mjuk, det smakade syrligt och sött och även en liten smak som påminner om sprit. Har tidigare tyckt om övermogna äpplen eftersom att de är så mosiga och mjuka men det här var riktigt riktigt gott. Och nej, man kan inte bli full på 10 ruttna kiwifrukt er om nu någon får för sig det. Nu känner jag dock av i magen att det kanske inte var en så bra idé men jag måste säga att det här är något jag kommer fortsätta att äta.

Innan jag blev vegan tyckte jag mycket om mögelost, i princip de enda ostarna jag kunde få riktiga cravings på. Har någon konstig förkärlek för gammal mat och nu tror jag att jag har hittat växtrikets motsvarighet till mögelost. Ruttna grönsaker tycker jag dock inte om utan det ska vara just söta frukter. Mitt råd är att ni borde prova en liten tugga av en rutten frukt, gärna favoritfrukten er. Ni kommer nog bli förvånad över att det inte är så äckligt som man tror.

Nu undrar jag om det är flera som faktiskt uppskattar rutten frukt? Finns det några hälsorisker med detta bortsett ifrån några besök på toaletten?

Anmäl
2016-07-14 22:27 #1 av: Snuffles

Räknas extremt fläckiga bananer?

Anmäl
2016-07-14 22:36 #2 av: Froakie

#1 Nja. De är väl snarare övermogna. Rutten banan räknar jag som när hela bananen är brun.

Men fläckiga bananer är riktigt goda måste jag säga!

Anmäl
2016-07-14 23:51 #3 av: micki83

Dock väldigt ovanligt, men tror man kan få matförgiftning av växtprodukter också. Men det kanske främst gäller för om du sätter i dig möglig mat?

Generellt gillar jag inte övermogen frukt, och ruttet brukar jag inte äta. När avokadon bytt färg från grön till brun brukar jag slänga den... och har honungsmelonen blivit extra slemmig så vill jag inte ha den. Kiwi är jag allergisk för så kan inte testa på ditt förslag.

Anmäl
2016-07-15 14:09 #4 av: veggie4every1

Haha, njaee, jag hoppar nog över det härSkrattar

Men jag kan tänka mig att vi många gånger egentligen äter frukten alldeles för omogen och fläckiga bananer ska ju vara när de är som bäst Glad

Mögel skulle jag dock vara försiktig med. Generellt gäller att hårda frukter och grönsaker som möglat kan man skära bort möglet på och äta resten. Mögel på mjuka frukter sprider sig lätt in i den mjuka frukten så den bör man slänga.

Det finns många olika slags mögel och det möglet som finns i mögelost tror jag inte är detsamma som på möglande frukt. Men jag vet inte så mycket om det.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.