Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Frågor och tips

Husmorstips

2016-07-22 08:34 #0 av: micki83

Jag tänkte starta en tråd där vi kan dela med oss av beprövade husmorstips, som andra kanske inte känner till. Ok, jag börjar.

Candida är en bakterie som naturligt finns i slidan. När man talar om candida eller jästsvamp så menar man att en obalans har uppstått, där candida bakterierna har tagit över, eller att det finns mer candida bakterier än de goda bakterierna. Symptom brukar vara illaluktande och/ eller ovanligt tjocka flytningar samt eventuellt klåda. Denna obalans är väldigt vanlig och kan komma av att man tvättat sig med tvål eller, att man svettas när man tränar, av tamponger eller till och med sex. Det finns receptfria läkemedel för att behandla candida, men problemet med dem är att de kan orsaka resistans om man använder dem för mycket.

Så jag har ett litet husmorstips för behandling av candida. Vitlök! Och då menar jag inte att man äter vitlök, utan en ca tre dagas behandling med en hel vitlöksklyfta i slidan. Byt ut klyftan 1-2 gånger om dagen. Jag brukar dessutom skära ett snitt i den för att vara säker att vitlökssaften kommer i kontakt med slemhinnorna. Jag har aldrig haft problem med att klyftan skulle sticka iväg uppåt, istället brukar den vilja komma ut av sigsjälv, så man får trycka den ganska högt upp för att den ska stanna kvar.

Plus och minus med vitlöksbehandlingen:

+ vitlöken främjar den naturliga balansen i underlivet samt gör omgivningen ogästvänlig för candidan

+ det finns ingen risk för resistans, då vi inte dödar några bakterier

- jag brukar kännas smak av vitlök i munnen då jag gör detta. Troligen känner jag svagt av lukten, trots att andra inte gör det.

Notera, annat man kan och bör göra för att undvika candida: 

- tvätta underlivet bara med vatten
- undvik trosskydd eller annat med plast där underlivet inte kommer åt att andas
- använd bommullstrosor som andas, eventuellt sov utan
- undvik socker och alkohol, då candidan gillar dessa (om man har mycket problem med candida finns det dessutom något som heter candida dieten där man undviker mat som candidan gillar)

Anmäl
2016-07-22 08:36 #1 av: micki83

Husmorstips 2

Jag brukade träna simning förut och undrade då hur man kan förhindra att simglasögonen immar igen. Tips: spotta i dem innan användning. Saliv förhindrar imma. 

Anmäl
2016-07-22 19:00 #2 av: vendelay

Är det verkligen helt säkert att stoppa upp en vitlök i slidan? Tyst Det känns så "starkt" mot slemhinnorna?

Mitt husmorstips: KOKOSOLJA!
Jag använder kallpressad och ekologisk kokosolja till allt. Mycket viktigt att den är kallpressad och ekologisk! Jag använde det som matfett, sminkborttagning, body lotion, hårinpackning och säkert hundra fler saker som jag inte kommer på just nu. Det går också att använda som glidmedel eller bara för att smörja in underlivet.

Det är nästan alltid på extrapris i någon affär, då brukar jag passa på att köpa några burkar.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-07-22 19:01 #3 av: vendelay

Just ja - med kokosolja går det att göra deo och tandkräm också. Jag har inte hunnit testa det än men jag har för avsikt att göra det. Läppbalsam går också att göra.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-07-22 20:10 #4 av: Sisselie

Jag blandar kokosolja och bikarbonat och har som tandkräm. Jag mäter inte, så jag vet inte hur mycket jag tar, men det finns recept att googla fram. Jag har använt det i ett halvår. Det känns i alla fall mycket bättre än vanlig tandkräm. Jag tycker även det känns som att tänderna blir renare.

Anmäl
2016-07-23 07:19 #5 av: micki83

På kvinna ifokus fick jag veta att det sär med lukt inte stämmer med jäst, utan att det är en anan form av bakteriell obalans. Hittade i alla fall den här gällande vitlök i slidan https://www.midwiferytoday.com/articles/garlic.asp har själv testat och tyclte det fungerade bra. Ett annat sätt är att doppa en tampong i yogurt (jag brukar använda oatly som är utan tillsatt socker)

Anmäl
2016-07-23 11:13 #6 av: Sisselie

Bikarbonat är bra till mycket, bl a till att ta bort lukt och färgfläckar som kan vara svåra att få bort.  T ex att rengöra termos från bruna fläckar av kaffe eller te. Häll i ca 1 tsk bikarbonat och fyll på med kokande vatten och låt stå över natten. Nästa dag är det enkelt att diska ur den, och den är som ny.

Anmäl
2016-07-23 14:39 #7 av: veggie4every1

Jag tycker att ättika är bra till rengöring och jag använder den när jag tvättar i maskin som sköljmedel Glad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-07-23 16:18 #8 av: Sisselie

#7 Tar det bort statisk elektricitet? Hur mycket tar du till en maskin? Luktar det inte ättika om kläderna då?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.