Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Hälsa och Nutrition

Järntillskott

2016-08-19 09:24 #0 av: micki83

Pga av riklig mens så lider jag av järnbrist (läkaren skrev recept på järn, som jag struntade i att hämta ut). Jag hade tänkt börja springa igen, men min puls går i taket på en gång när jag gör det, och jag misstänker att det beror mer på järnbristen än på dålig kondis. Jag köpte dessa http://www.devanutrition.com/vegan-chelated-iron.html (dock inte därifrån) och nu undrar jag ska hålla mig till en om dagen eller om jag möjligen kan ta två? Växtbaserat järn tas ju upp rätt dåligt i kroppen.

Anmäl
2016-08-20 11:47 #1 av: Ninja99

Jag vet inget om ditt kosttillskott eller hur mycket järn du behöver, därför kan jag inte svara på om du ska ta en eller två. Jag hade jämfört järnmängden i det din läkare skrev recept på med det du köpt.

Men, du skriver att du har järnbrist p g a riklig mens. Då undrar jag om du äter en järnrik kost? Riklig mens måste ju inte leda till järnbrist. Det bästa sättet att få i sig järn är att äta mat som är naturligt rik på järn.

Kosttillskott och järntabletter kan ge biverkningar som diarré, förstoppning och orolig mage - som i sin tur förhindrar kroppen att ta upp andra viktiga näringsämnen. Kroppen absorberar dessutom enklare järn från mat.
Järn finns naturligt i bland annat spenat, nötter, bananer, linser, paprika, ärter, bönor, tofu, fullkornsprodukter och persikor. Och mörk choklad. 💕

Tillsammans med C-vitamin tas järnet lättare upp av kroppen, så öka gärna ditt intag av vitamin C när du äter järnrik mat.

Anmäl
2016-08-20 14:23 #2 av: veggie4every1

#0 Det är ju en bra ide som #1 säger att jämföra mängden. Om man ska behandla en järnbrist så brukar mängden ligga på 200 mg i början ( 100 mg 2ggr/dag, mer eller mindre beroende på din vikt ) . Men Niferex exempelvis är tvåvärt järn som tas upp lättare i kroppen.

Dropparna är fria från animalier, men kapseln innehåller gelatin. Man kan dock ta ut kornen, men undviker man gelatin av djurrättsliga skäl så hjälper ju inte det.

Vanliga kosttillskott är till för att förebygga och underhålla järnet, inte att behandla brist med. De räcker inte till då, men är bra sedan då du hävt bristen och vill undvika att få tillbaka den.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-08-21 03:28 #3 av: micki83

#1 jag äter mycket bönor, tofu, fullkornsprodukter.. dock kanske litet för C-vitamin? Pga av p-staven jag har och haft haft i snart 2 år, så har jag haft mens mycket oftare än vad man borde ha. Ofta har det varit 2 veckor mens, 2 veckor uppehåll. Eller som senast 2 veckor mens, 1 vecka uppehåll, 1 vecka mens. Och då har jag blött så menskoppen rinner över efter kanske 4 timmar.

Jag gick till läkaren pga av att jag kände mig väldigt okoncentrerad, så han skickade mig på blodprov. Han sa att jag har lågt b12 och järn. Jag har alltid haft lågt hemoglobin, men vet också att järnresurserna var låga redan innan jag skaffade p-staven. Nu fick jag aldrig veta det exakta resultatet, jag vet inte hur lågt mitt järnvärde var, men tog för givet att det var brist, då läkaren skrev ut recept på järn. Gillar inte läkaren på vårdcentralen, tycker det känns svårt att tala med honom.

Anmäl
2016-08-21 03:36 #4 av: micki83

Hittade min journal på vårdguiden på nätet. Dock framgår inte det exakta resultatet av blodprovet, det står endast att ferritin och b12 var lågt.

Anmäl
2016-08-21 14:56 #5 av: veggie4every1

#4 Men du tar väl B12 tillskott?

Du gör som du vill förstås, men du var min dotter så skulle jag insistera på Niferex 100 - 200 mg per dag  ( eller den dosering läkaren föreskrivit ) och B12 sugtablett 1000 mcg/dag ( 2000 mcg första veckan) och ta nya prover om några månader.

Du har väldigt små möjligheter att bota en redan utvecklad brist med kosten oavsett hur mycket grönkål och bönor eller andra järnrika vegetabilier du äter och jag skulle inte riskera att utveckla en ännu större brist.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-08-31 07:43 #6 av: micki83

Jag äter järn och b12 tillskott, men kanske inte ätit tillräckligt med c-vitamin för upptagningen av järn. Det ser ut som att mitt blodprov var i april, så vet inte hur det ligger till just nu. Fick igår veta värdena, mitt ferritin var 7 och b12 115. Däremot var hemoglobinet normalt med 141.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.