Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Frågor och tips

Grönsaksbulle? Köttbulle?

2016-08-19 18:58 #0 av: vendelay

Vad kallar ni maten ni äter? Säger ni det "korrekta" namnet (t.ex. en produkt som kallas "grönsaksbulle") eller säger ni det namnet som produkten ska efterlikna (t.ex. köttbulle)?

Några exempel:

Vegokorv eller korv?
Vegoschnitzel eller schnitzel?
Soygurt eller yoghurt?
iMat fraiche/havre fraiche eller crème fraiche?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-08-19 19:04 #1 av: tlover

Då jag oftast gör eget så kallar jag det tex bönbiffar, bönbollar, fröbollar etc

Skulle jag använda tex havregrädde eller liknande (det är sällan jag använder såna produkter varesig förut då jag åt ovo-veg eller nu) så säger jag havregrädde, soyghurt eller liknande.

Då jag ofta gör olika recept eller använder olika saker så är det bäst att använda rätt namn

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2016-08-19 19:05 #2 av: Kirnzy

Jag säger typ "sån mjölk", "sån köttfärs" :s
Är inte riktigt van vid att säga de korrekta orden :)

Anmäl
2016-08-19 19:26 #3 av: NatasjaHemby

Det beror lite på vem jag pratar med. Är det min man eller annan närstående som vet vad jag äter så säger jag korv, grädde o.s.v. De fattar ändå. Är det någon som inte har koll på mina matvanor kan jag säga exempelvis vegankorv, veganburgare, havregrädde. Kan även specificera såsom tofukorv, sojakorv eller seitankorv om det är relevant för samtalet. 

SE*Simbelmynes

Anmäl
2016-08-19 19:28 #4 av: Leritza

Beror på om den jag snackar med vet om att jag inte äter mat med animaliskt ursprung eller ej.

Är det nån jag känner väl så brukar jag bara säga korv el mjölk, grädde, färs m.m. De vet ändå att jag syftar på ett vegetariskt alternativ.

För de som inte känner mig lika väl så brukar jag vara mer specificerad de fåtal gånger jag pratar med någon om vad jag äter 

Anmäl
2016-08-19 22:29 #5 av: IngaTrnqvist

Jag säger köttbulle, korv, mjölk, grädde osv. Därför vet inte ens alla jag pratar med att jag är vegan. Men jag har ingen större nytta av att berätta det, det är oviktigt då det ändå är samma typ av mat, haha. Enda gången jag specificerar är väl om jag skulle bli bjuden, men det händer nästan aldrig. 

Anmäl
2016-08-20 10:30 #6 av: Sisselie

Jag säger det som det faktiskt är, dvs jag dricker växtdrycker, risdryck, havredryck eller kokosdryck. Däremot säger kokosmjölk eller kokosgrädde om småpaketen man använder i matlagning. Men säger man inte kokosmjölk om det som kommer direkt ur kokosnöten? Jag vet inte annars vad jag ska säga om det... "Fejkkött" äter jag inte, men skulle jag säga nåt om det skulle jag säga vad jag menar, dvs sojakorv osv. Jag har inte förstått varför man skulle låtsas att det är nåt annat är det det är...

Anmäl
2016-08-20 10:43 #7 av: tlover

#6 jaså var det så det menades.

Jag säger ofta sojamjölk (50/50 jämte sojadryck) och havregrädde säger jag i princip alltid då jag gör egen (förutom vid jul) så jag vet inte annars vad det skulle heta

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2016-08-20 11:27 #8 av: TicTac

Nu äter vi inte mycket industriprocessad mat alls, men det händer att vi använder mejerisubstitut ibland för något nytt recept och då säger vi nog bara yoghurt, grädde, fraiche osv.

Jag säger aldrig köttbullar för grönsaks/bön-bullar. Min partner som var köttätare när vi träffades slinter ibland på orden, och det nästan 20 år senare. Skämtar

Anmäl
2016-08-20 13:35 #9 av: Snuffles

Jag säger vegankorv/veganschnitzel/sojayoghurt och vegansk creme fraiche

Anmäl
2016-08-20 14:12 #10 av: veggie4every1

Lite olika för olika produkter. Jag säger exempelvis burgare, korv, vegobullar, soygurt, ost och sojadryck.

Om jag talar med någon som är icke-vegan är jag dock tydlig med att det är veganska produkter. Men annars är det ju en självklarhet och jag säger mest det jag är van vidGlad

Hade lite svårt i början dock, ville gärna kalla soygurt för yogurt och växtdryck för mjölk, men det har jag kommit förbi nu, haha.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.