Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Frågor och tips

Bioenergi?

2016-10-06 19:42 #0 av: Love Lejonhuvadekaniner

Vad tycker ni om bioenergi och att man bränner slaktrester?

Vi ska ha en debatt i skolan och jag är emot bioenergi. Så skulle vilja veta vad veganer tycker om bioenergi och att man bränner slaktrester

Anmäl
2016-10-06 23:12 #1 av: landsbygdsbo

Bioenergi är väl ett av de få förnybara energiformerna vi har.

Majoriteten av bioenergi framställs ut grön biomassa eller skogsavfall

Som vid förbränning frigör den co2 som den tidigare tagit upp

Genom att samtidigt ny biomassa växer till så tar denna upp den co2 som släpps ut.

Att man använder slaktavfall och genom rötning framställer biogas är väl ett ypperligt alternativ till att gräva ner den eller bränna den till ingen nytta.

Vad du istället bör argumentera emot är framställandet av slaktavfall dvs slakt.

För det är det som det i själva verket handlar om eller hur?

Anmäl
2016-10-07 07:27 #2 av: Love Lejonhuvadekaniner

Japp jag tänkte också att de klagar på att köttindustrin släpper ut så mycket växthusgaser. Till en viss del stödjer bioenergi det.

Anmäl
2016-10-07 07:54 #3 av: Effie

Jag har inte satt mig in I frågan. Jag börjar ju bara undra - vad är alternativen, och hur skulle det påverka utsläppen?

- till energiproduktionen? fossila bränslen? energisparande?

- till hanteringen av biomassan? bara förvara den? kompostera?

- och möjligen till produktionen av biomassa, men där inser jag inte hur jag ska ställa frågan just nu.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2016-10-07 08:14 #4 av: landsbygdsbo

#2 på vilket sätt bidrar bioenergi till ett ökat utsläpp av co2?

Bioenergi från grönmassa (ved-avfall, hackad majs och så vidare) där tar ju nästa generation av ved, majs upp den utsläppta gasen. en återvinning så att säga.

Vid slakterierna skulle ju avfallet bränts ( med höga kostnader för tillsatt energi) eller bara legat och ruttnat och pyst ut gas i atmosfären.

Alltså måste det ju vara bättre att röta slaktavfallet och på det viset producera biogas, som i sin tur kan ersätta naturgas. Den senare inte återvinningsbar.

Anmäl
2016-10-07 13:57 #5 av: vendelay

Jag kan ingenting om sånt här så har inte för avsikt att argumentera men läser ingen TS inlägg? TS undrar vad veganer tycker om detta och så vitt jag vet är ni tre som svarat inte veganer (rätta mig jättegärna om jag har fel!). TS kanske ville ha svar från ickeveganer också förstås, men det är inte vad som står i #0.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-07 19:46 #6 av: landsbygdsbo

#5 och då ska man blunda för fakta menar duCool

Ska man redovisa en ståndpunkt gällande bioenergi så är det väl bättre att ha ordentligt på fötterna

Har jobbat med, jobbar med bioenergi så jag vet vad det handlar om. Det är en av de vettigaste vägarna att få ner klimatpåverkande utsläpp, men det kanske inte spelar ngn roll för veganer?

Anmäl
2016-10-07 19:51 #7 av: vendelay

#6 Japp, det är exakt vad jag menar. När jag säger att vi bör respektera TS menar jag självklart att vi bör strunta i all fakta. SÅKLART. Varför ska vi annars respektera någon? Väx upp någon gång, snälla. Jag är medarbetare här och reagerade på att TS inte fick de svar hen bad om. Om du verkligen inte förstår vad problemet är behöver du hjälp.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.