Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Veganprat

Få honom att förstå

2016-10-23 23:11 #0 av: lunakees

Jag vet att jag inte kan tvinga min älskade sambo, men jag vet också att han hade tagit avstånd ifrån köttindustrin om han verkligen visste och tog in vad som verkligen händer. Han lever i tron om att så länge det är ekologiskt är det bra, och han äter ändå så lite kött så då är det lugnt när han väl äter.

Vad kan jag visa för filmer för att få honom att förstå? Jag är säker på att han skulle sluta om han bara förstod. Finns det något man kan läsa om ekologiskt kött ifrån Sverige? 

Anmäl
2016-10-23 23:14 #1 av: vendelay

Jag rekommenderar Djurfabriken av Djurrättsalliansen. Informationen finns som hemsida, där ni kan läsa igenom allt, eller som dokumentär (på hemsidan) där ni istället får det berättat för er. Det handlar enbart om svenska djurfabriker i nutid. Flera är ekologiska och KRAV-märkta.

Det är svårare för vissa, antar jag. Min sambo äter fortfarande mjölk, honung och ägg och sånt, men då har jag haft som "krav" att han ska se och veta hur de industrierna ser ut.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-23 23:31 #2 av: lunakees

Tack så mycket!! 

Anmäl
2016-10-23 23:48 #3 av: veggie4every1

#0 Det blir svårare om man fokuserar på behandlingen. Exempelvis när man talar om hur djuren har det i industrierna, så blir det ofta en djurskyddsfråga.

"Men ekologiskt kött då?" "Svenskt kött då?" ( alla vet ju att Sverige är "bäst" på djurskydd ) "Vilt kött då?" ( vilda djur lever ju naturliga liv, då är det väl ok att ta livet av dom) "Kött från små gårdar som slaktar på hemma på gården då?" 

Det finns många tillfällen att rättfärdiga animaliekonsumtion för den som vill om man fokuserar på behandlingen. Det tydligaste är att förklara att det är moraliskt fel att utnyttja, döda och förtrycka andra kännande individer oavsett hur de behandlas. 

Det finns många bra föreläsningar att tillgå. En av dom är Gary Yourofskys "Best Speech You Will Ever Hear". Det är kanske något att börja med?Glad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-10-25 10:06 #4 av: lunakees

#3 Problemet ligger nog där. Han tycker inte det är moraliskt fel att döda djur om de behandlas väl, för "vi äter ju kött". Jag kan liksom inte ändra på hans synsätt där, för han har ju levt i 22 år där normen är att vi äter djur... Det har vi gjort i urminnes tider liksom. Så jag tror att det som skulle funka är när han får se hur illa de behandlas för jag är säker på att han inte vill stödja det då. Visade några klipp igår och vi blev lite osams... Han vill nog leva lite i förnekelse för han har aldrig haft en tanke på att sluta äta kött innan. Detta blir ju omständigt för honom... :P Jag själv blev inte vegetarian (håller på att bli vegan) förrän i år. 

Anmäl
2016-10-25 12:17 #5 av: landsbygdsbo

Fixa till mat som överträffar köttet i både smak och utseende så har du ju löst problemet.

Att visa bilder på slakt och dålig djurhantering är väl ungefär lika effektivt som att visa bilder på lungcancer på cigarettpaketen. Eller tror du att bilder på trafikolyckor skulle få oss att låta bli att ta bilen till jobbet?

Anmäl
2016-10-25 12:43 #6 av: veggie4every1

#4 Jag förstår. Jag levde i 50 år utan att reflektera över något av detta eller tycka att något av det var fel och tyckte att det skulle bli attans så besvärligt att bli vegan.

Men visst kan man ändra sitt synsätt, se på mig baraGlad

Jag kom inte heller på det själv utan behövde hjälp från min dotter för att väcka mig ur den 50-åriga hjärntvätten.

Martin Smedjeback har också några riktigt bra föreläsningar som jag kan länka till senare när jag har lite mer tid. Personligen tror jag mer på föreläsningar än skräckbilder från industrierna. Man måste förstå och få insikt om att det är moraliskt fel att förtrycka andra oavsett arten de tillhör.

Annars finns ju alltid Earthlings. Den filmen kallas för "the vegan maker". Dock är den inte från Sverige och det är ju då förstås ett favorit argument att "så här går det inte till här". Den är sevärd dock oavsett, men den är obehaglig.

Det har aldrig varit enklare att bli vegan än vad det är idag, så det kommer att gå riktigt bra. Tänk dock på att vissa personer kan hamna i någon slags trotsålder när man talar om veganism. Uppmuntra och beröm när han gör rätt och visa vägen med egna handlingar och åsikter. Bli inte osams och gräla inte, informera sakligt och ge dig aldrigSkämtar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-10-25 14:10 #7 av: lunakees

#5 Jag tror inte  det är möjligt... :P Enligt honom i alla fall. Dessutom är jag ingen vidare kock. Förstår hur du menar, men på mig fungerade det ju! Det var vetskapen/bilder/filmer som fick mig att bli vegetarian. 

#6 Tack!! Haha ja, trotset känner jag igen! :P Ska försöka mig på detta. Tack igen.

Anmäl
2016-10-25 15:09 #9 av: vendelay

Jag tog bort en kommentar som var nedvärderande och elak, inte det minsta konstruktiv. Sånt vill vi inte ha här.

Min sambo är nog ganska lik din. Han har alltid ätit extremt mycket kött och animalier, men när jag började med att visa hur dåligt djuren blir behandlade slutade han med kött. Jag håller med veggie4every1 att det viktiga är den moraliska delen men som du säger kanske det inte biter på honom. Det hade inte fungerat på min sambo i alla fall. Han äter fortfarande mjölk och ägg men många produkter byter han till veganska för att jag vägrar handla ickeveganskt och då måste han antingen följa med eller handla själv så.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-25 19:02 #10 av: landsbygdsbo

#7

Håller med dig. Att ersätta smak o konsistens med annat är i stort sett omöjligt, En färsk jordgubbe inte bara smakar som en, den ser ut som en och känns som en...bara som exempel. jag citerar dig "Jag tror inte  det är möjligt"

Anmäl
2016-10-25 19:38 #11 av: Snuffles

#9 Vad stod i kommentaren?

Anmäl
2016-10-25 19:40 #12 av: vendelay

#11 Tjafs om att veganmat inte är lika god som annan mat, typ.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-25 20:33 #14 av: vendelay

Kommentarer som fortsätter gå OT kommer tas bort. Det står i varenda sajts sajtregler, så det är ingenting konstigt eller nytt.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-25 20:56 #15 av: TicTac

Det där tror jag är jättesvårt. Särskilt om de inte har viljan. Min partner hoppade på tåget att äta lakto-ovo-vegetariskt direkt. Jag tvärvägrade äta med honom om han skulle ha kött. När sen min mamma började äta helvegetariskt så var det han som drog med mig in i det. Därifrån var inte steget så stort att bli Vegan.

Men som någon skrev; Laga god vegetarisk mat. Kanske ni kan göra det tillsammans och testa nya recept? Då blir det ju inte bara mat utan även lite samvaro där ni kan prata om dagen och andra saker som händer i era liv.

Lycka till! Glad

Anmäl
2016-10-25 21:19 #16 av: landsbygdsbo

#14 

Du verkar ha mycket att göra

Jag fick den här

" iFokus

Hej!

Ditt inlägg eller en kommentar till Få honom att förstå på Vegan, som blev borttaget av iFokus automatiska modereringssystem, har återpublicerats. Det kan till exempel bero på att det efter kontroll har visat sig vara felaktigt bortröstat.

Om du har några frågor om detta kan du kontakta värden för Vegan.

Vänliga hälsningar,

iFokus

"

Anmäl
2016-10-25 21:28 #17 av: vendelay

#16 Tryckte på fel knapp, sorry för det!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-27 11:49 #21 av: vendelay

http://www.notey.com/@thebigmansworld_unofficial/external/5807129/vegan-recipes-to-impress-a-carnivore.html?utm_content=buffer052f6&utm_medium=social&utm_source=pinterest.com&utm_campaign=buffer

Snubblade över denna, kanske något att laga till honom? Glad

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-27 17:55 #22 av: lunakees

Tack allihopa för era tips! Min sambo äter faktiskt veg med mig hemma ofta, och när han äter pasta äter han inte kött till, så han äter nog ganska mycket mindre kött än vad medelköttätaren gör. Men jag vet ju att han älskar djur och är godhjärtat så önskar så att han visste vilken skada det gör Ledsen Jag kommer så smått börja bli vegan också, men det är ett stort steg för mig. Vet liksom inte i vilken ände jag ska börja. Hemma är det ju enkelt, men resten... :/ 

#21 Åh det såg ju riktigt smaskigt ut! Ska prova :) 

Anmäl
2016-10-27 21:34 #23 av: vendelay

#22 Vad är det som känns svårt med att bli vegan? Be oss om tips och råd - för vi har ju alla varit nybörjare! Jag trodde det var hur svårt som helst att vara vegan men det är verkligen inte det. Så ställ frågor bara, inga frågor är dumma. Jag är ställt så många konstiga frågor här att jag nästan skäms när jag tänker på det men aldrig fått något elakt svar av någon vegan Glad

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-28 13:28 #24 av: lunakees

#23

Åh, tack vad snäll du är! Glad Det som känns jobbigt/svårt är när man ska bli bortbjuden. Att man liksom är omständig. Och där jag bor finns inga veganska restauranger - hur gör man? Ber man dem steka i margarin istället för smör etc.? Eller är det bara sallader som gäller? Sen kommer det vara jobbigt att ge upp polly och marabou-choklad, men det är mitt minsta problem... Egentligen är det mest om man vill äta ute eller när man är bortbjuden.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.