Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
O.T. (Off-topic)

Köpte något icke-veganskt!!

2016-11-06 16:48 #0 av: [lilalila]

För ett tag sedan köpte jag ett sköljmedel från Ica, eftersom att vad jag vet så är det inte djurtestat. Meb för ungefär en kvart sedan när jag ska starta en maskin med tvätt bestämmer jag mig att kolla på ingredienserna innan jag börjar använda det, bara för säkerhets skull. Så när jag står och kollar så inser jag att det är mjölksyra i den!! Jag fattar inte att jag kunnat gjort ett sånt stort mistag! Så nu undrar jag om någon vet vad man kan göra, tar affärer imot oanvända produkter utan att betala tillbaks? För just nu kan jag göra vad som helst.

Anmäl
2016-11-06 16:52 #1 av: TatsuOni

Den kan ändå vara vegansk.

Läs under "framställning" https://sv.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%B6lksyra

Kanske kan du mejla tillverkaren och fråga?

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl
2016-11-06 16:59 #2 av: Anonym783

Även fast den inte är vegansk så kanske ett misstag inte gör något?

Anmäl
2016-11-06 17:07 #3 av: TatsuOni

Om det visar sig att den inte är vegansk så är du inte den första som har gjort ett misstag. Sådant händer!

Hellre än att kasta den skulle jag rekommendera att du använder upp den eller ger bort den till någon som kan använda den. Känns som ett slöseri och dåligt för miljön att kasta den.

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl
2016-11-06 18:35 #4 av: thenewbreed

Mjölksyra är väl alltid vegetabilisk när den är tillsatt? ;o

Medarbetare på bildredigering! :)

Anmäl
2016-11-06 19:56 #5 av: Inkanyezi

"Lactic acid is produced commercially by fermentation of carbohydrates such as glucose, sucrose, or lactose, or by chemical synthesis.[33]" (https://en.wikipedia.org/wiki/Lactic_acid#Detergents)

Mjölksyra tillverkas på mycket billigare sätt syntetiskt än genom fermentering av mjölk. Den har alltså inte med mjölk att göra. I tvättmedel eller sköljmedel handlar det i de allra flesta fall om syntetiskt framställd mjölksyra. Då slipper man ju ta bort kasein och smörsyra som kan ge dålig lukt.

Utöver syntetisk framställning får man också mjölksyra när man fermenterar grönsaker, som surkål och annat.

Anmäl
2016-11-06 23:12 #6 av: vendelay

Som de andra säger kan mjölksyra vara ickeanimaliskt.

Oavsett vilket så var det ett misstag - och alla gör misstag. Du är inte en "dålig vegan" för att du råkar göra ett misstag, du är bara människa. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-11-06 23:28 #7 av: Halvdansken

Varför använda sköljmedel över huvudtaget? Veganskt eller inte, det är fortfarande kemikalier som används och som belastar naturen.  Plus transporter, förpackningar osv...
Möjligen kan man använda ättika eller vinäger, men jag har inte använt någon form av sköljmedel på 30 år, och saknar det inte. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-11-07 15:18 #8 av: Hedgiez

Mjölksyra finns i många veganska produkter så det är nog bra att ha på minnet att det faktiskt är veganskt :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.