Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Hälsa och Nutrition

Vegan + Depression = ?

2016-11-24 10:50 #0 av: [norrvegan]

Hej. I början av september gjorde jag en tvärvändning, från att all-ätare till en strikt vegansk kost. Jag kände direkt att jag mådde väldigt mycket bättre av det, både kroppsligt och med bättre samvete över vad jag åt.

Jag kan kort säga att jag har varit deprimerad i ca 6 år, och den har blivit värre senaste 2 månaderna, samt att jag börjat få panikångest-attacker i stort sett dagligen. Mina föräldrar, som varit negativa till vegankost ända sedan jag gick över, börjar nu säga att de misstänker att kosten kan ha något med saken att göra.

Är det någon som har någon sorts erfarenhet? Jag har kollat runt innan jag gjort det här inlägget såklart, men jag hittar väldigt delade åsikter kring ämnet. Vet inte vad jag ska göra...

Anmäl
2016-11-24 10:52 #1 av: tlover

Har du kollat upp så att du får i dig nog med D-vitamin? Det finns veganska d-vitamintillskott men vad dom het vet jag inte.

B12 hur har du med det? Det borde inte vara brist än men har du dåligt intag så kan det eventuellt vara det också/istället

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2016-11-24 11:19 #2 av: Annielle

Tyvärr är just det att jag mår sämre mentalt(men även fysiskt), mer ångest, nedstämd osv att jag inte klarar av att äta veganskt eller ens vegetariskt helt och hållet (har dock varit helvegetarian i 17 år tidigare) 

Spelar för mig ingen roll då att jag äter multivitamin, Järn b12 och D-vitamin, så ja det låter som att det är samma för dig.

Men sen finns det ju självklart olika sätt att äta på som vegan/vegetarian, så det kan ju gå att hitta ett sätt i bästa fall som passar en.

Men att hålla sig i från färdigköpta produkter så mycket som möjligt är en bra ide´eftersom de vanligtvis är hårt processade och innehåller väldigt lite näring och ofta en hel del tillsatser som socker, omega 6-fetter (ofta solrosolja tex) som vid för högt intag (de flesta har ett för högt intag tyvärr) triggar inflammationer i kroppen tillskillnad mot Omega-3 som är väldigt viktigt både för humöret och övriga kroppen.

I många färdiga produkter är det främst proteinet och fibrer man får i sig , men det behövs ju mer än så.

Ju mer varierat man äter, helst mycket gröna bladgrönsaker ofta, dess tu större chans är det ju att man mår bättre och får i sig det man behöver.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-24 11:49 #3 av: veggie4every1

#0 Jag har inte personlig erfarenhet av depression. Inte för att jag aldrig varit deprimerad, men inte den typen av depression som inte bottnar i en uppenbar anledning om du förstår mig.

Som #1 säger så visar studier att D-vitamin är viktigt för humöret och lågt B12 kan  definitivt vara en orsak också. Så kolla upp det om du inte redan har gjort det och ta tillskott av dessa regelbundet.

Att en vegansk kost i sig skulle orsaka din depression finner jag högst osannolikt. Du kanske redan har kollat på Dr Gregers videos angående depression och kost, men jag slänger in en här ändå som jag tycker är väldigt intressant. Om depression, inflammation och antioxidanter.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2016-11-24 14:43 #5 av: Annielle

Jag tror absolut på att äta kost som motverkar inflammation, men där uppstår åter igen problem för mig om jag äter vegankost eller helt vegetariskt, får ett enormt sockersug och kan inte motstå, socker leder ju dessutom till inflammation  och en kost med högt sockerintag medför mycket högre risk att drabbas av depression (förvärrar ju så klart även om man redan är deprimerad) jag ska inte dra alla över en kam, men av den inblicken jag har fått angående människor som är veganer, men även vegetarianer som äter mjölkprodukter verkar det vara väldigt många som äter mycket socker och snabba kolhydrater som leder till inflammation tråkigt nog.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-24 20:08 #6 av: Tänkpådet

Självkontroll much? 😜 Jag menar om du tror att socker förvärrar din depression... sluta äta socker!! nej, Man får inte okontrollerbart sockersug av att inte äta kött. Är dina relationer förändrade sen du blev vegan? Fler konflikter? Sånt kan ju påverka...

Anmäl
2016-11-24 21:39 #7 av: Schhh

Det finns ju olika slags vegansk kost... lägger du mycket tid och kraft på det du äter (mer än förut)? Äter du tillskott? Kanske vore en idé att dra till en dietist eller åtminstone kolla om du har brist på något (som de andra skriver). Det behöver inte vara maten i sig som det är fel på, utan kan vara ditt beteende kring det t.ex. om du blir stressad av att tänka på kosten.

Oavsett vad så tror jag det är tidigt att dra slutsatser men jag hoppas du får professionell hjälp! Tycker du ska ta upp detta med din läkare. 

Anmäl
2016-11-24 22:40 #8 av: Gen

Det finns inget styrkt orsakssamband mellan kost och depression. Både diet och depression är komplexa. Det går inte att säga något generellt om det ena orsakar det andra, vice versa eller ingetdera. Det beror på din specifika situation.

Jag är verkligen ingen expert men som jag förstått det är sertralin+kbt bästa förutsättningen att bli frisk. Men landstingen har inte pengar till kbt, så om man inte är självmordbenägen så då får man bara sertralin. Vilket ofta hjälper. Finns tankar om att sertralin ökar neuroplasticiteten, alltså förmågan att skapa nya nervbanor, så det ger utrymme att skapa nya tankemönster (varför kbt i kombination är bra) om man inte får kbt eller har råd att betala för det får man själv försöka skapa dem. Går även att göra utan läkemedel, beroende på hur svårt deprimerad man är.

Finns gott om självhjälpguider. De brukar gå ut på att sova regelbundet, äta regelbundet, motionera, aktivera dig i hobbys du gillar, minska flyktbeteenden som alkohol/droger, tv, dataspel, slösurfning, etc, öka sociala aktiviteter, sök personer som ger dig energi, sätt hanterbara mål - när det är som värst kan gå upp ur sängen vara ett mål, borsta tänderna ett annat osv- unna dig att känna dig stolt över det du klarar av. Det finns ingen anledning att känna skam, eller att du behöver prestera mer än det du kan hantera.

Om dina föräldrar ger dig dåligt samvete för att du är vegan bör du ta upp det med dem. Det kan förvärra depressionen om de får dig att känna att du inte lever upp till deras förväntningar. De vill säkert väl, men det bästa de kan göra är att stötta och försöka ge energi. Att du orkar ställa om din kost efter 6 års depression för nånting du känner är meningsfullt är bara positivt. Om du själv känner att du begränsas av att vara vegan, bör du tillåta dig att ta små steg - varje litet steg är en vinst. Känn ingen skam över tillkortakommanden, du är bra som du är och gör vad du kan.

Om du hittat texter på internet om inflammation och depression och vill veta vad som gäller för dig kan du testa det på vårdcentralen. Berätta för din läkare att du vill testa snabbsänkan (CRP) för att utesluta inflammation. Visar det sig att den hög så kan du försöka få ner den och de kommer hjälpa dig med det. Det är inte bra att ha för höga CRP-värden. Säg också att du blivit vegan och vill veta om du får i dig tillräckligt med vitaminer så kan du få det ur världen och lugna dina föräldrar.

Anmäl
2016-11-25 11:36 #9 av: JazzBass

I ditt ställe skulle jag göra ett test för att se om jag lider om nån mineralbrist eller liknande. De kan kosta en slant, men kan vara värt det. Hittade också följande länk om just det här ämnet: http://www.everydayhealth.com/columns/therese-borchard-sanity-break/nutritional-deficiencies-that-may-cause-depression/

Jag tror att vårt mående är mycket mer beroende av vad vi äter än vad de flesta tror, och eftersom man som vegan lämnar bort en stor grupp näringsämnen (allt animaliskt) så är det nog på sin plats att kolla upp sina näringsvärden noggrant. Vissa ämnen finns ju så gott som enbart i animalier, t.ex. B12. Så om du slog om tvärt till en vegansk kost från att ha varit köttätare, så är det nära till hands att misstänka nån form av mineralbrist. 

Jag har för övrigt nånstans hört att självmordsbenägna och deprimerade ofta har zinkbrist, men det har jag inte fått bekräftat från nån säker källa. Just zinkbrist är dock lätt att kolla upp: Stoppa en zinktablett i munnen (finns på apotek). Smakar den illa, beskt och mineraliskt så har du inte zinkbrist, men om du inte känner av nån speciell smak utan kanske t.o.m. gillar smaken så har du brist på det. Det här har vi testat med min fru i samband med att hon fick konstaterad zinkbrist via ett annat omfattande test. Hon tyckte om tabletten, men jag som äter både blandkost och ganska mycket överlag tyckte den smakade illa. Efter att hon ätit tabletterna några dagar så började hon också tycka de smakade illa.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-11-25 14:16 #10 av: Annielle

Det här kan ju vara intressant att läsa om kost o depression:

http://www.svd.se/inflammationsdrivande-mat-kopplas-till-depression

Har lånat en ny bok (2016)  som heter "Den gåtfulla hjärnan" som är utgiven av Illustrerad vetenskap, i den nämns bland annat en studie som gjorts 2015 på 87 000 kvinnor och som visade att en kost med högt innehåll av socker och vitt bröd medför 23 % högre risk att utveckla depression.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-25 15:14 #11 av: Annielle

# 6

Jag skulle kunna ha utvecklat det lite bättre, inte enbart värre sockersug utan värre ångest och rastlöshet  i kroppen och värre sömnbesvär som även i sig lett till större konsumtion av socker för att lugna ner mig eftersom det blev för olidligt.

Jag har inte alls de stora problemen när jag inte är vegan/vegetarian (vilket inte innebär att jag äter kött varje dag och ej heller några större mängder när jag väl äter kött , även begränsat med mjölkprodukter)

Mina relationer skulle jag inte vilja påstå har förändrats när jag var vegetarian/ vegan, konflikter nä, var mest konflikter när jag blev vegetarian och bodde hemma, vilket var länge sen nu. I min omgivning blir det mer "konflikter", frågor och "tjat" när man tackar nej till sockerrika grejer, så det skulle jag säga är ett större problem för mig som vill/behöver låta bli socker.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-25 15:30 #12 av: Annielle

Här kan man läsa om att vegetarianer har större förekomst av depression och ångest än köttätare....förutom andra sjukdomar....

https://anthropocene.live/2016/04/12/kottatande-bra-for-folkhalsan/

Nu framgår det ju förvisso inte hur deras vegetariska kost såg ut, men man får väl förmoda att det gäller en rätt vanlig vegetarisk kost (och det är väl den vegetariska kost som de flesta äter trots allt?!? Jag kan tänka mig att de som verkligen går in för att äta varierat, utesluter vanligt socker, minskar eller utesluter gluten helt, skippar att äta processad färdigmat  och äter mycket grönt m.m. inte skulle passa in lika bra i de här studierna.  

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-25 18:30 #13 av: Gen

En debatt-artikel är inte en seriös källa. 

Bara för att gå igenom den första referensen han drar stora växlar på:

http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0088278&type=printable

Jag har sett den där förut och det är helt otroligt att PLoS släppte igenom den. Studien baseras på intervjuer vid ett tillfälle. I studien finns 30 veganer och 124 lakto-ovo vegetarianer. Dessa klumpas ihop med pescetariner till en grupp om 330 personer.  Från denna oerhört disparata grupp om 330 personer dras slutsatsen "Our study has shown that Austrian adults who consume a vegetarian diet are less healthy" . Pinsamt svagt. 

Tvärtom är korrelationen mellan veganism och hälsa är välbelagd i otaliga stora  studier (med det inte sagt att det är ett orsakssamband är bevisat där heller):

Här är en mer genomarbetat artikel (med hur väldigt många länkar till andra studier) som tittar på hälsoekonomiska vinster och miljövinster om alla var veganer http://www.pnas.org/content/113/15/4146.full

Hur som helst, tillbaka till depression. SVD-artikeln du länkar är inte ointressant, och är en av många studier som tittar på samband mellan inflammation, diet och depression. Bo Jonsson belyser dock huvudproblematiken: 

"– Det finns förstås även svagheter i den aktuella studien. Forskarna pekar på ett orsakssamband, men det kan också, åtminstone till en del, gå i motsatt riktning, alltså att deprimerade tenderar att få ökad inflammation. Det är dessutom alltid svårt att kategorisera in människor inom ramen för ett fåtal dieter. I verkligheten är vi olika individer som dessutom har lite olika genetiska anlag, säger Bo Jonsson."

Det är det jag menar med att det går inte att säga något generellt utifrån observationsstudier på så komplexa saker som diet och depression, det gäller även exemplet du tar upp från "den gåtfulla hjärnan". Även om sambandet är intressant, så går det inte att säga något om orsakssambandet och utesluta eventuella störfaktorer. Just socker och vitt bröd bör man ju dock inte äta av andra hälsoskäl som är bättre klarlagda.

Är man orolig för att man har en inflammation är det bästa att testa det. Är man orolig att man har näringsbrist är det bästa att testa det.  

Anmäl
2016-11-25 18:41 #14 av: vendelay

#6 Socker är extremt beroendeframkallande och finns i typ allt, det är jättesvårt att sluta med även för någon med mycket självkontroll. Om denna person dessutom har en depression kan det bli närmare omöjligt. Jag förstår att du menar väl men det låter väldigt elakt det du skrev. Det är ju inte heller ovanligt att personer med depressioner tröstäter, och då innefattar det många gånger produkter med högt sockerinnehåll.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-11-25 19:44 #15 av: Tänkpådet

#14 ja jag håller med om att det var lite väl hårt. egentligen var det inte bristen på självkontroll som fick mig att brinna av, utan mer kopplingen mellan veganism och depression... Det kändes som att det var en självuppfyllande profetia snarare än en seriös fråga... Tror att jag kan ha misstagit mig... My bad!

Anmäl
2016-11-25 20:07 #16 av: vendelay

#15 Jag förstår, det är okej Glad

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-11-26 08:57 #17 av: Annielle

#14 

Precis så är det ju! Men kände att jag inte ville dra in mer och eventuellt få argument emot att socker inte alls är beroendeframkallande m.m. orka bara inte ta det också!

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-26 09:03 #18 av: Annielle

#15

Tyckte inte att din kommentar var särskilt trevlig heller och jag skriver inte i den här tråden för att vara oseriös eller för att propagera för att alla borde äta kött eller något sådant.

Jag delar bara mina erfarenheter och sådant som förhoppningsvis kan vara av intresse.

Skulle väldigt gärna vilja vara vegan och det för resten av mitt liv om jag hittade ett sätt att äta på som inte gör att jag mår sämre än jag redan gör.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-26 09:27 #19 av: Annielle

# 13

Jo, det är komlext som du säger....

Det där med att testa inflammation med CRP och då speciellt om det är låggradiga inflammationer och relaterat till inflammation i hjärnan tror jag inte man kan se särskilt bra via enbart CRP,  av det jag har läst kräver det annan teknik och då gällande hjärnan med specifikt fokus på just hjärnan.

På vårdcentralen har jag i alla fall inte haft någon vidare framgång med att få testa näringsbrister, de tar baskollen och i bästa fall något mer.

Men jag har haft (har fortfarande?!?) zinkbrist (har det troligtvis lite fram och tillbaka nu med eftersom jag brukar få typiska vita fläckar på naglarna som anses tyda på det) vilket jag enbart fick reda på via mag/tarmspecialist för länge sedan. Har bett på Vc att få kolla upp det just därför, men de bryr sig tyvärr inte.

Försöker få i mig zink naturligt genom mat eftersom jag blir dålig i magen av zinktabletter tyvärr.

Finns ju mycket annat de aldrig kollar heller eftersom de inte har prover för allt ens och en en del prover de har är inte så tillförlitliga heller. Skulle gärna vilja kolla upp mitt Niacinvärde t.e.x. 

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-26 09:36 #20 av: Tänkpådet

#18 jag ber om ursäkt, det var okänsligt. Jag fick känslan av att du var ett lchf-troll... (Det trollas en del här) jag är däremot övertygad om att dina problem inte är olösliga, även om dom kan verka så. Du har redan fått jättebra tips men Du kan få två enkla men effektiva tips av mig ändå: mosa in mer grönsaker och frukt i din kost och motionera mera, kan verka som ytliga tips och i vissa fall är dom verkningslösa men ändå ;)

Anmäl
2016-11-26 09:50 #21 av: Annielle

#20

Tack för din ursäkt! Glad

Nä, har aldrig ätit enligt LCHF i hela mitt liv. Tack för dina tips, jag gör så gott jag kan och vad min mage klarar av angående grönsaker och frukt m.m.

Gällande motion är det samma sak, gör så gott jag kan vilket tyvärr inte innebär att jag kan utöva någon högintensiv motion som löpning t.e.x. Har vart träningsnarkoman (självmedicinering) vilket var en del i varför jag drabbades av allvarlig utmattning för många år sedan och aldrig har återhämtat mig i från sedan dess.

Jag saknar träning oerhört varje dag, det har tidigare varit min livlina, men min kropp klarar tyvärr inte av mer än promenader och då inte ens snabba promenader, blir sjuk med svår värk och utmattning annars. 

Ja, min situation är komlex på de flesta områden i livet tyvärr Ledsen

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-26 10:32 #22 av: Tänkpådet

#21 håller med om att din situation verkar komplex ;) känner igen mig till viss del... Hoppas du mår bättre snart! (Sorry för OT-jidder)

Anmäl
2016-11-26 11:26 #23 av: TicTac

Jag har ingen erfarenhet av depression, men jag har nog aldrig hört att en vegetarisk kost skulle bidra till det.

Angående maten i sig, så tror jag dock att det är viktigt att äta så näringstätt som möjligt och undvika snabba kolhydrater i form av vitt mjöl och socker. Var inte rädd för fett. Det är en bra energikälla och kan göra dig mindre sugen på sötsaker.

Hur du än tacklar dina bekymmer med din depression så hoppas jag att du mår bättre snart. Hjärta

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.