Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Veganprat

Vill bli vegan

2016-12-08 22:24 #0 av: lunakees

Hjääälp. Vill bli vegan men vet inte hur jag ska börja... Jag är pescetarian idag, men äter fisk väldigt sällan. Mjölk och ost dricker/äter jag verkligen aldrig, men ägg tycker jag är så smidigt att äta efter träningen... Så här kommer mina frågor:

Är tacosås vegansk? En sådan där man köper på ICA? 

Vad kan jag äta efter träning som innehåller mycket protein på t.ex morgonen? Om det är lunch eller middag är det ju lätt men om jag tränar på morgonen vet jag inte alls vad jag ska äta efteråt om jag inte äter ägg?

Hur gör man ute? Det finns 0 veganrestauranger där jag bor. Och vad är det egentligen animaliska produkter i? Tänker matlagningsmässigt... 

Vad behöver jag ta för tillskott när jag slutar med allt animaliskt? 

Anmäl
2016-12-08 22:31 #1 av: vendelay

Du kan exempelvis börja med att äta växtbaserat - alltså avstå från ägg, mjölk, kött och liknande. 

Vad är det som känns svårast? Är det maten eller "allt annat" (hudvård, smink, kläder...)?

Vi hjälper dig gärna här!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-12-08 22:32 #2 av: lunakees

#1 La till lite i texten, läs gärna! Glad Har nog fått in där allt jag tycker är svårt. Taaack. 

Anmäl
2016-12-08 22:40 #3 av: lunakees

Tycker det är maten som är svår.

Anmäl
2016-12-08 22:43 #4 av: vendelay

Vad är tacosås? Salsa? Den borde vara vegansk. Jag köper salsa från Santa Maria Glad

Havregrynsgröt, smoothies på bananer, nice cream, vegansk kvarg (det är väl proteinrikt? Jag tror det i alla fall), bananpannkakor. Några exempel, men google är fullt av recept! Du kan exempelvis googla "vegan frukost protein".

Antingen beställer du mat i förväg eller frågar om de kan göra något veganskt. Jag brukar ställa mig själv frågan "är mina smaklökar mer värda än någon annans liv?" och det hjälper för mig. Pressbyrån och liknande har ofta veganska alternativ om det krisar, exempelvis en smörgås, två wraps osv.

Animaliska produkter är allt som kommer från djur. Allt som kommer ut från valfri kroppsöppning (ägg, mjölk, honung), allt som sitter på djuret (ull, skinn, päls), allt som helt enkelt tillhör djuren och inte oss. Det kan exempelvis vara ost eller mejeriprodukter när du äter ute, E120 (löss) eller bivax när du köper godis.

Det är mycket info att ta in men tänk på att alla har varit nybörjare och det blir lättare med tiden. De första månaderna var jag så förtvivlad att jag knappt vågade äta eller köpa något Gapskrattar

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-12-08 22:48 #5 av: veggie4every1

Välkommen hit lunakees Glad

Santa Maria tacosås är vegansk i alla fall och den brukar ju finnas i de flesta butiker.

På morgonen kan man ju äta havregrynsgröt med pumpakärnor exempelvis. Hur många ägg brukar du äta? Ett ägg innehåller ju ca 7 gram protein och 100 gram pumpakärnor innehåller ca 20 gram protein.

Så brukar du äta tre ägg så är 100 gram pumpakärnor och en tallrik havregrynsgröt minst lika proteinriktGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-12-08 22:52 #6 av: lunakees

#4 Precis, salsan! Åh, vilken tur! Jag är galen i den :P Havregrynsgröt skulle funka. Nä, så är det ju såklart. :/ Hur är det med popcorn på biosalonger? Är de veganska? Haha ja, det är helt sjukt mycket att hålla reda på... 

#5 Åh, tack för tipset med pumpakärnorna!! :) Ska definitivt börja med det + havregrynsgröt. Jag brukar äta två ägg. 

Anmäl
2016-12-08 23:36 #7 av: veggie4every1

#6 Då får du ju i dig mer protein med gröt och pumpakärnorGlad

SFs bio popcorn är veganska. De använder en smörarom som är syntetisk. Nomnom...Skrattar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-12-09 07:38 #8 av: lunakees

#7 Precis! :) kanon ju! Ååh, nice!! :D

Anmäl
2016-12-09 11:19 #9 av: Smultronfia

Kan tipsa om appen Vegokoll av djurensrätt. Bara att scanna en vara i butiken och se om den är vegansk eller inte. Smidigt om man inte har alla konstiga e-nummer samt tillsatser i huvudet.

Om du brukar göra smoothies kan jag rekommendera att ha i proteinpulver. Finns hampa, ärt, vete m.m. Bara att söka så får du upp vart du kan köpa.

Oatly har kommit med någon drickbar recovery som är tänkt för de som tränar om man inte har tid att göra något. Även sojakvarg som Vendelay nämnde.

Lycka till!

Anmäl
2016-12-09 16:47 #10 av: TicTac

Det enda tipset jag kan ge vid en kostomläggning är att försöka hitta helt nya matfavoriter istället för att hitta substitut till gamla. Jag har flera gånger sett nya vegetarianer ge upp därför att de äter så dåligt i jakten på alternativ.

Förmodligen är det lättare att ändra kosten som vegan då man ofta är mer motiverad av sina åsikter kring djurhållningen, men det är inte alltid lätt, särskilt om man saknar någon rätt.

Lycka till! Tummen upp

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.