Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Veganprat

Lussebullar med bröstmjölk

2016-12-14 15:35 #0 av: veggie4every1

http://www.gp.se/n%C3%B6je/hon-bjuder-p%C3%A5-lussebullar-med-br%C3%B6stmj%C3%B6lk-1.4038251

Glad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-12-14 15:40 #1 av: Carmarino

Ska man vara helt strikt så är inte bröstmjölk veganskt, även om hon själv anser det. Den kommer ju fortfarande från "djurriket".

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-12-14 15:48 #2 av: Annielle

! # Om det kommer i från en själv, man har tagit ett eget beslut om det och lider inte av det förstår jag verkligen inte hur det kan vara ickeveganskt.

Ingen har ju lidit av det och nja, en människa tycker jag i alla fall inte är ett djur.

Men du kanske syftar strikt på att det inte är av vegetabiliskt ursprung helt enkelt? 

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-12-14 15:51 #3 av: Effie

Vegetariskt, absolut inte. Veganskt ur den synvinkeln att man inte utnyttjar något djur...tja.

Annars är min reaction: Sjukhusen har väl alltid behov av bröstmjölk. Hade jag kunnat hade jag ju hellre lämnat mjölk till för tidigt födda än bakat lussekatter av den.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2016-12-14 15:52 #4 av: rumelle

Det är ju lite lustigt att folk tycker att tanken på att dricka/äta ngt med bröstmjölk är äckligt medan de inte alls har problem med mjölk som kommer från en helt annan djurart. 

Anmäl
2016-12-14 15:54 #5 av: Annielle

# 3

Håller med om att det vore bättre att skänka bröstmjölken till sjukhusen!

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-12-14 15:58 #6 av: molbojse

#2 Människan tillhör eukaryoter.
Rike: djur (animalia)
Stam: ryggsträngsdjur (chrodata)
Understam: ryggradsdjur (vertebrata)
Klass: däggdjur (mammalia)
Ordning: primater (primates)
Och så vidare. Människan är i allra högsta grad ett djur.

Anmäl
2016-12-14 15:59 #7 av: Carmarino

#2 Ja, jag menar att det inte är av vegetabiliskt ursprung. Mjölk är bara vegansk om den kommer från växtriket (havre, mandel, soja etc.).

Har för övrigt inga synpunkter på att hon använder den till att baka med, men jag håller med övriga här som tycker att det vore bättre att skänka den till sjukhusen om hon nu har så otroligt mycket mjölk.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-12-14 16:02 #8 av: jessR

#4. Tänkte precis samma sak. Vi dricker ju också bröstmjölk, fast från kor. 

Anmäl
2016-12-14 16:25 #9 av: RobinEH

Jag hade inte blivit förargad av att se pastöriserad bröstmjölk saluföras.

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2016-12-14 16:41 #10 av: Smultronfia

Man får bara ge bröstmjölk första sex månaderna till sjukhuset sen man fött ett barn. Efter det är mjölken gjord för ett större barn eftersom det ändras efter ens eget barns ålder.

Anmäl
2016-12-14 19:14 #11 av: vendelay

Hahahaha, alltså. Det är väldans vad ickeveganer tycker att begreppet är svårt men för att klargöra: det är helt veganskt att konsumera sin egen bröstmjölk, att svälja sitt eget saliv, att använda sin egna mens som kroppstvål eller whatever. Det är ingen som har utnyttjats och du kan själv välja att göra det. Herregud.

Rolig idé med bullarna!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-12-14 20:14 #12 av: TicTac

#11 Lite roligt är det. Utbyte av kroppsvätskor är inte veganskt... Bye bye världens billigaste nöje... Skrattar

Anmäl
2016-12-14 21:11 #13 av: DogeLove

Jag ser det som veganskt kan dock inte låta bli att bli äcklad av tanken på barn och vuxna över 2 år som dricker bröstmjölk

----------------------------- 🐶🦁🐨🐰🐱🐭🐻🐷
Anmäl
2016-12-14 22:49 #14 av: Tänkpådet

Kul grej! Jag blir fascinerad över hur många människor som blir "triggade" över en sån här sak.... Vill du inte käka lussebullar med människomjölk gör inte det då! Men tänk på att komjölk är i princip samma sak bara från en annan art...

Anmäl
2016-12-15 05:48 #15 av: Smultronfia

#14 ja visst är det konstigt. Påpekar ibland för folk att komjölk är tuttmjölk och då tittar de märkligt på mig och ser ut som de aldrig tänkt på det innan. Vilket är väldigt konstigt tycker jag.

Anmäl
2016-12-15 13:16 #16 av: jackiejohn

Ser inget fel i att använda sin bröstmjölk till att baka lussebullar som denna personen gör.
Dock förespråkar jag alltid donation till neonatalvården om man har överflöd av mjölk, och det är mjölken man donerar inom de 3 första månaderna som de använder och det är väldigt strikt hurvida du får donera men kan och får du donera så tycker jag att man ska göra det i första hand.
Fick själv min dotter prematurt (9veckor) och jag är oerhört tacksam över att hon kunde få donerad mjölk innan jag kunde chocka igång min kropp att börja producera.

Men efter att de 3 första månaderna så kan du ju spara och baka eller laga mat med det är upp till var och en, mjölk som mjölk liksom :p

Anmäl
2016-12-16 13:35 #17 av: TicTac

Jag kan i ärlighetens namn säga att jag nog hade tyckt det vara lite olustigt att äta lussebullar med bröstmjölk i. Om jag inget visste hade jag säkert mumsat på förutsatt att någon försäkrat mig om att de var vegan-vänliga... Tyst

Anmäl
2016-12-17 17:37 #18 av: thenewbreed

Hon sa i en intervju på Svt opinion att hon inte kunde skänka den överblivna bröstmjölken just på grund av att hennes egenbarn var äldre än 3 månader. Så då gjorde hon lussebullar istället för att slänga den. Det tyckte jag var en otroligt bra idé. Ekonomiskt, miljövänligt och veganskt :) 

Medarbetare på bildredigering! :)

Anmäl
2016-12-17 19:11 #19 av: Ominous

Jag hade personligen inte ätit det, men ser såklart inget "fel" i det (Är väl ioch försig ganska uppenbart att det inte är fel). 
Jag behöver inte modersmjölk, oavsett vilket djur det kommer ifrån. Jag tycker det är lite olustigt och äckligt att konsumera som vuxen. Det är såklart helt naturligt för ett barn att äta bröstmjölk, men det är även naturligt att bajsa i blöja, det skulle jag helst inte vilja göra heller :)

Självklart är det veganskt, men inte vegetariskt per sig. Men det känns som att det finns en del människor som inte förstått att vegan inte är alltid är vegetariskt + lite till. Det är i många tillfällen helt annorlunda. Ganska intressant, nästan lite filosofiskt att fundera på!

Anmäl
2016-12-18 15:02 #20 av: Hera

Som sagt får man inte skänka efter 3 månader.  Så hon kunde inte.

Vegansk är det inte i mina ögon. Vi är djur vi med.

Anmäl
2016-12-18 17:52 #21 av: vendelay

Alla ni som tycker att det är så svårt att förstå att bröstmjölk är veganskt:

#19 förklarar det jättebra. Nej, det är inte vegetariskt, eftersom det ändå kommer från djur, men jo, det är definitivt veganskt.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-12-18 17:56 #22 av: Hera

Jag menade så klart vegetariskt.

Anmäl
2016-12-23 14:20 #23 av: Ninja99

Tycker att det är ett kul påhitt att använda sin egen bröstmjölk i matlagning, förhoppningsvis får det några att tänka till.

#21 Vet inte om jag håller med om att det var en jättebra förklaring..
Jag tycker inte att det är direkt naturligt att vi i vår del av världen låter våra bebisar ha blöjor av plast, textil eller annat material på sig som de får bajsa och kissa i. Praktiskt ja, men naturligt nej.

Att vegan inte alltid är vegetariskt + lite till utan "i många tillfällen helt annorlunda" får du #19 gärna utveckla genom att nämna åtminstone några av de många förslagen, för jag vet inte riktigt vad du syftar på.

Att någon annans bröstmjölk så självklart är veganskt håller jag inte med om. Kroppsvätska från ett djur är animaliskt, det är fakta. Just i det här fallet ser jag dock inget större problem att konsumera bröstmjölken från henne ändå (trots att jag enbart äter veganskt annars), då kvinnan inte har tvingats eller utnyttjats på något sätt, utan frivilligt och på egen hand lämnat sin mjölk. Men att kalla det veganskt, njae. Det kallar jag bara vegetabiliska produkter, utan animaliskt ursprung.

Se det i ett större perspektiv; hur skulle ni klassificera bröstmjölk från människor om det vore så att vi, precis som korna i vårt land, hölls inspärrade större delen av året, tvångsinseminerades, blev fråntagna vår bebis strax efter födseln och tvingade att lämna vår bröstmjölk för att någon annan skulle sälja den vidare till andra människor för att tjäna pengar på den. Är det fortfarande veganskt då? Nej, inte enligt min åsikt.

Nu är det såvitt jag vet ingenstans på jorden som det går till så, men jag vill bara twista till diskussionen lite, för att det så självklart är veganskt håller jag som sagt inte med om.

Det finns människor i vissa delar av världen som idag fängslas för sina åsikter och sedan försvinner för att deras kroppar används för organtransplantation, vilket några tjänar stora pengar på. Om det går att tjäna pengar på människans bröstmjölk vet jag inte, men om det gör det så är jag övertygad om att vissa människor skulle se till att utnyttja andra svagare individer för sin egen vinnings skull och det är inte en vegansk handling - och inte heller en vegansk produkt.

Anmäl
2016-12-23 19:21 #24 av: vendelay

#23 Det har vi tagit upp i tråden, att det självklart inte vore veganskt om människan hamnade i "mjölkfabriken" istället för korna.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.