köttersättning

Veganska motsvarigheter till "vanliga" köttprdkter

2016-12-29 20:22 #0 av: nanismatte

Finns det:

Veganska chicken nuggets som är friterade på samma sätt och smakar likadant som exempelvis mcdonalds? (alltså inte sådana med grönsaker inutu)

Vegansk färdigmix för våfflor och pannkakor?

Veganska köttbullar som smakar exakt likadant som äkta, typ felix köttbullar? (alltså inte dom gulgröna alla jag träffat äter)

Någon mjölk som smakar precis likadan som riktig? (provat kokosmjölk, oately och nån mer redan)

Jag äter inte mycket saker och är känsligast i världen för smaker, men OM det går skulle jag vilja byta ut några av "grundbyggstenarna" i min mat till veganska alternativ. Men då måste det smaka och se exakt likadant ut som det jag redan äter. (Har en syster och vänner som är veganer men inte vet om något jag skulle kunna äta, men andra kanske vet. Gör inget om man måste beställa på internet)
Är endast allergisk mot nötter och morötter.

Anmäl
2016-12-29 20:32 #1 av: Hera

Ingenting vegansk kan smaka exakt som något med kött i.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-12-29 20:35 #2 av: Swadika

Exakt lika går nog inte att få, men jag tycker att Quorn's nuggets, anammas bullar (Extra kryddade innan man steker dem och i mycket smör, jag brukar krydda med peppar, grillkrydda eller vitpeppar) 

Mjölk tycker jag havremjölk passar bäst i mat, oatley hade du redan testat men Garants fungerar också. Jag har inte hittat någon jag tycker om att dricka men mandel och hasselnöt tycker många i min närhet är godast att dricka (vet inte om du tål mandel?) men de smakar ju inte som komjölk.

Mvh Swadika
Sajtvärd på reborns 
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”

Anmäl
2016-12-29 20:42 #3 av: nanismatte

Jag tänker mer om det är kryddat på ett sätt som gör att det smakar precis likadant. Kan ju tex göra så att quornfärs smakar likadant som nötfärs som tacofärs.Tack!(nuggetsen) kan ju prova iaf!

Brukar aldrig dricka mjölk men har det i flingorna ibland. Så det går ju att ändra liite iaf!

Anmäl
2016-12-29 20:57 #4 av: Tjeja

Det finns många "ersättningsprodukter" som liknar de "vanliga kötträtter" mycket. Men exakt blir det ju inte. Många soyaprodukter tex som har ganska köttlik konsistens och känsla etc. 

Men, problemet med att äta ersättningssaker som skall likna kött är att det blir aldrig riktigt bra och gott. Det bara liknar en dassig kopia! Dessutom blir det ofta mer näringsfattigt än att äta mer "riktig" veganmat. D v s mat som är lagad med råprodukter och lagade på ett sätt som plockar fram det  bästa och godaste i just de grönsakerna!

I min mening är det en stor förlust att försöka äta processade ersättningsprodukter istället för alla goda rätter och grönsaker man kan laga på riktigt själv.

Även om man, som jag, inte har något intresse eller energi till att laga mat så är råa grönsaker kokta i grönsaksbuljong långt mycket godare än "soyakött". Proteiner får man mycket av ifrån baljväxter istället. 

(Friterat är i övrigt inte min favoritmat ändå oavsett förstås. ;-)

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-12-29 23:12 #5 av: vallhund

#2 smör är inte veganskt.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-12-29 23:19 #6 av: Tjeja

#5 frågan är ju om hon verkligen menar smör eller om hon som många kallar alla sorters margarin för smör liksom.

#2 Smör är gjort på mjölk, alltså inte veganskt. Är det inte gjort på mjölk eller om det innehåller växtbaserade oljor och ämnen också heter det margarin.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-12-30 00:02 #7 av: Schhh

#0

Hälsans kök har ju nuggets som åtminstone jag gillade under min tidiga vegetariantid. Har inte ätit dem på mycket länge. De ska i alla fall vara veganska och finns i många affärer. Baseras på soja- och veteprotein. 

Färdigmix för våfflor/pannkakor känner jag inte till, däremot går det ju hyfsat enkelt (och snabbt) att blanda ihop en pannkakssmet. Våfflor vet jag inte hur man gör, finns säkert recept även för dessa. 

Köttbullar tycker jag är väldigt svåra att imitera! Jag har ännu inte hittat något substitut som liknar dem. Närmast kommer du nog om du följer något recept, gör en stor sats och fryser in. Men det var ju inte riktigt vad du frågade efter. 

Sedan har vi det där med mjölken. Har testat ett stort antal växtbaserade drycker och tyvärr är det ingen av dem som smakar som komjölk. Däremot gillar jag personligen sötad mandelmjölk. Det kan vara värt att testa, även om det inte är någon kopia på komjölk. 

För övrigt så rekommenderar jag att du söker dig till helt nya smaker och livsmedel. Enkelt hade ju varit om vi bara kunde göra våra köttbullar veganska, men dessvärre kommer det alltid följa med en viss smakskillnad. Förstår att det är knepigt om du är kräsen, man vill ju så gärna äta det man är van vid. Men det skadar aldrig att testa lite nya maträtter.

Anmäl
2016-12-30 01:29 #8 av: nanismatte

Tack för alla svar! :-D

Ska kolla in hälsans kök nuggets!

Att äta "riktig" veganmat eller grönsaker är tyvärr inget alternativ, inte "riktig" mat överhuvudtaget egentligen. Äter som en femåring och har gjort hela livet och det kommer jag aldrig ändra på, om det som sagt inte smakar och ser precis likadant ut, eller väldigt väldigt lika. Det är just därför jag letar efter saker som lätt döljer om något skulle ändras, som just ex ordentligt friterade nuggets, våfflor, köttbullar osv :-) Raw vegan var enda sättet för mig att vara helvegan för frukt älskar jag, men har inte ens i närheten av råd med det nu som student så tvingades gå tillbaka till mycket tillagad och o-vegansk mat igen. Köper väl typ som 20 köttbullar i månaden så är fortfarande en väldigt liten mängd kött, och kanske 2 mjölkpaket i månaden, men går det att byta ut till något som smakar likadant med samma näringsinnehåll så skulle jag ju i alla fall kunna försöka! Om det finns vill säga.

Anmäl
2016-12-30 04:59 #9 av: Schhh

#8 Du gillar inte släta soppor? Det har varit ett alternativ för min sambo som inte kan äta så många livsmedel, är dock lite mer jobb med det (koka och mixa). Kan annars vara ett sätt att introducera nya livsmedel... men är det smaken du inte klarar av blir det ju svårare. 

Har du testat Oumph? Är ju ett ganska bra substitut, särskilt billigt är det dock inte.

Anmäl
2016-12-30 09:29 #10 av: Swadika

#5 och #6 Menar självklart mjölkfritt margarin, vi är trots allt på vegansajten Skämtar Var för snabb på tangenterna helt enkelt. 

Mvh Swadika
Sajtvärd på reborns 
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”

Anmäl
2017-01-05 05:26 #11 av: Mono

Det finns ju ingen naturlag som bestämmer att "mjölk" ska smaka komjölk och "kött" ska smaka djurkött. Att du föredrar de smakerna beror ju på tillvänjning. Och har du vant dig vid de animaliska produkterna så kan du vänja om!
Ett tips kan ju vara att blanda växtmjölken i smoothie, då känner du ju ingen skillnad mot den animaliska produkten.
Kött - nja. Man vänjer om. Efter ett tag blir kött både motbjudande och totalt ointressant. Tänk också på att alla kryddor är veganska!

Anmäl
2017-01-05 19:28 #12 av: vallhund

TS verkar ha helt fel förutsättningar för att bli vegetarian/vegan.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2017-01-05 21:35 #13 av: Ominous

Jag är inte heller mycket för kikärtsbiffar, grönsakbiffar och grönsaker i allmänhet. Jag har ändå lyckats vara köttfri i över 10år och vegan över ett år :)
Men jag har med tiden lärt mig uppskatta sånt mer, men har nog med åldern att göra. 

Det finns många sätt att göra plantbaserad mat lite mer lik klassisk mat. Jag tycker panerat smakar som panerat, så jag skulle bara ersätta chicken nuggets med tex qourns nuggets.
Generellt brukar de vara lättare att se på helheten istället för just den produkten. Se till att ha god dressing eller sås till som du "brukar" ha. Kött är ju bara gott för hur de förbereds, så förbered din mat likadant. 

Det finns kryddblandningar att köpa, t,om baconsalt! Du kan köpa sojabitar och smaksätta med detta. Det är riktigt gott. Det finns även något som heter Seitan som är en väldigt bra grund som går att smaksätta som kött.

Jag vet att folk som äter kött generellt brukar uppskatta oumph som är färdigt smaksatta sojabitar. Även Seitanfoods har gyros som brukar uppskattas, kan vara värt att göra en beställning där och testa på lite :)

Anmäl
2017-01-05 23:34 #14 av: Tant Grön

Provade idag för första gången Frys vegetariska chicken style strips.  Brukar inte äta sånt men skulle ha dem i en rätt. Blev sugen på något ikväll och stekte några och doppade i sås. Man kunde nästan tro att det var kyckling. Blev nästan lite illamående för det var så likt kött. Illamående

Anmäl
2017-01-06 08:29 #15 av: Smultronfia

Fry's chicken style burger kan jag rekommender. Den brukar gå hem hos folk som äter kött i vanliga fall. Och precis som tant grön säger är deras strips också väldigt goda och passar folk som försöker byta ut produkter.

Oumph som några pratat om är också sån produkt som lätt kan användas istället för tex kyckling.

Det bästa är nog att börja köpa hem lite nya produkter hela tiden och sen pröva och skriva upp vad som är gott, ok och inte alls bra. Sen kanske man har en lista med saker som fungerar.

Kryddor är dock väldigt viktigt. Man kan göra så mycket med det.

Anmäl
2017-01-06 08:56 #16 av: vallhund

Varför leta köttersättningsprodukter? Finns hur mycket god o bra  mat som helst att tillaga som är vegetariskt eller veganskt.

Jag är blandkostare men äter nästan aldrig kött. Bra kött är väldigt dyrt. Däremot äter jag ofta smör o ost. Ersättningsprodukter skulle inte falla mig in att äta.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2017-01-06 09:45 #17 av: Smultronfia

#16 därför att ts frågar efter just det.

Håller med dig dock. Själv köper jag aldrig sånt. Men det är bra för folk som vill ha det.

Anmäl
2017-01-06 22:08 #18 av: Lustgas

De växtmjölkar jag hört ska vara mest lik komjölk i smak är kokosmjölk (alltså drick-varianten som till exempel Alpro har, inte de feta på konserv) och rismjölk :) Och utöver Anammas vegobullar så är även Astrid och Apornas göttbullar väldigt goda :D Lite dyrare, dock. 

Anmäl
2017-01-10 08:42 #19 av: Schhh

#16 För att personen ifråga är kräsen. Det finns andra skäl till att välja veganskt, än att det skulle vara gott. Då kan det vara trevligt att svälja ned maten utan kväljningar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.