Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Veganprat

Nybliven vegan - hjälp?

2017-03-14 02:26 #0 av: FemFem

Jag måste skriva av mig lite.

Jag har varit vegetarian sen jag var typ 13 (är 26 nu snart) och blev vegan väldigt nyligen, typ några dagar sen ^^ Jag har berättat för släkt och vänner osv att jag har blivit vegan. Nu till saken: jag är så sjukt rädd att misslyckas med detta. Alltså själva matdelen känns inte jättesvårt, även om man ibland får läsa och googla sjukt mkt för att inte råka köpa ngt med animalier i Ledsen Men allt detta med städprodukter, smink, kläder osv, det finns så många fällor och jag är rädd att köpa fel. Och att folk kmr tycka att jag inte är en "riktig" vegan och att jag fuskar. Jag brukar inte bry mig om vad folk tkr, kör mitt eget race för det mesta, men detta är så viktigt för mig. Innan när jag inte var vegan köpte jag sminkprodukter, t ex flera Essie nagellack, som jag nu fått veta testar på djur Storgråter Hur hade ni gjort: slängt det eller gett bort till en icke-vegan? För jag kan inte använda upp det, skulle inte stå ut med att ha det på naglarna nu. Skäms hela tiden för att jag varit så dåligt påläst innan Skäms Hur gör ni för att inte köpa fel? Känns som att jag kmr få ha med en lång lista på dåliga ingredienser varje gång jag är ute och handlar, så att jag kan stå och läsa och jämföra...

Anmäl
2017-03-14 06:32 #1 av: Smultronfia

Hej!
Välkommen som vegan! Jätte bra beslut.
Det är så klart alltid jobbigt när man går igenom utfasningen av gamla produkter och inköp av nya. Man får helt enkelt göra så att alla nya inköp blir veganska. Tillslut är allt hemma veganskt. Kan vara svårt/dyrt att slänga ut allt och köpa nytt.
Nagellacket hade jag gett bort i så fall. Det är redan köpt så synd att slänga.
Till nya produkter kan du tex kolla denna listan hos djurensrätt:
https://www.djurensratt.se/icke-djurtestat

Det är en djungel men det går att hitta det mesta. Och jätte bra att du ber om hjälp. Vi får försöka hjälpa så gott vi kan.
Lycka till!

Anmäl
2017-03-14 06:37 #2 av: Smultronfia

Lite mer länkar:
Smink kan jag varmt rekommendera
http://www.tikei.se

Bra webshop där det står markerat om det är veganskt eller inte på produkterna. Brukar handla städprodukter där och tandkräm och smink m.m.
http://jordklok.se

Anmäl
2017-03-14 10:26 #3 av: vendelay

Jag håller med Smultronfia, utfasningen av ickeveganska produkter är svår men jag tycker inte att du ska slänga grejerna. Ge bort det om du inte själv vill ha det. Jag hade en massa vegogrejer i frysen som innehöll mjölk och eller ägg när jag blev vegan och det kände jag att jag inte klarade att äta så jag gav det till mina föräldrar istället. Huvudsaken är att alla framtida inköp blir veganska - men alla gör misstag. Råkar du köpa fel går det ofta att lämna tillbaka. Råkar du äta något är det bara att inte köpa det igen. Alla gör misstag!

Jag brukar faktiskt försöka hålla mig till varor som är märkta med "Vegan" för att slippa tänka på innehållet. Andra tips är att googla specifika märken och bara köpa det du vet är veganskt.

>Vegolistan< hjälper mig otroligt mycket, speciellt i början!

Om du undrar något, tveka inte att fråga. Jag har själv ställt så många konstiga frågor i detta forum att jag nästan skäms när jag tänker på det haha men å andra sidan har jag lärt mig otroligt mycket också!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-03-14 12:13 #4 av: veggie4every1

#0 Välkommen Glad

Du har ju fått bra svar här redan. Allt blir en vana vet du. I början är det mycket att läsa ingredienslistor haha...min matshopping tog dubbelt så lång tid i börjanSkrattar

Gör du ett misstag så se det som en lärdom.

Personligen så skulle jag inte ge bort animalier som jag själv inte vill ha. Här signalerar vi då att det är moraliskt ok för andra att konsumera animalier även om vi själva avstår. Jag skulle kasta det i soporna. Jag förstår dock att man i början inte tänker på det, men vi behöver ändra konversationen i vårt huvud.

Jag kan rekommendera ELF sminkprodukter (Lyko har eller ebay.uk) och Attitude rengöringsprodukter (finns på apotea)Glad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-03-14 13:18 #5 av: vendelay

På tal om smink (och tvål, hårprodukter, skrubbar osv) måste jag rekommendera Rituals! Allt är inte veganskt (se upp för honung, bivax och lanolin) men i början brukade jag bara bära med mig en famn med grejer jag ville köpa och be personalen läsa igenom så det var veganskt. Jag har aldrig stött på någon som inte gör allt och lite till där inne, de är jätteduktiga och snälla.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-03-14 22:51 #6 av: sp0ngeb0b

Jag har också gett bort grejer som inte är veganska, t.ex. lite Quornprodukter, proteinpulver och något choklad. Men andra produkter såsom kläder, skönhetsprodukter och städprodukter kommer jag behålla och använda upp, för att sedan köpa nya när de är slut. Något annat har jag inte råd till. 

Jag har "bara" varit vegan sedan november men har redan gjort flera misstag. Har bl.a. råkat äta choklad och chips som innehöll mjölk för att jag varit slarvig med innehållsförteckningen, har dock upptäckt det snabbt som tur är! Har också fått stå ut med andras misstag men samma sak där, det har upptäckts snabbt. Det är inte hela världen, alla gör misstag! Om du råkar köpa något med animaliska ingredienser så kanske du kan antingen lämna tillbaka det eller ge bort det om det inte går? Eller sälja om det är något dyrt Glad Ingen kommer tycka du är en "dålig vegan" för att du gör misstag.

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl