Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Vegankost

Vad gör jag för fel med mina biffar?

2017-05-31 13:08 #0 av: sp0ngeb0b

Alltså, jag har aldrig lyckats med veganska biffar. Har både följt recept och improviserat. Har gjort på bara bönor & kikärtor, bara grönsaker och även kombinationer. De blir alltid jättelösa och håller inte alls ihop när jag har stekt dem. Förutom grönsaker och baljväxter har jag i chiafrön och rivna morötter då jag läst att det ska binda bra. Och majsstärkelse för att göra det fastare, men det hjälper inte heller. Vissa gånger har jag velat göra bollar men eftersom de inte kan hålla formen får jag steka dem som biffar i stället. Det funkar att äta men vill ha ordentliga, fasta, hållbara biffar typ som dem man kan köpa i frysdisken. Det måste väl gå att göra själv?!

Snälla ge mig alla era tips Storgråter

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-05-31 13:18 #1 av: Smultronfia

Om man gör typ bönbiffar med så lite annat i som möjligt så blir de väldigt lösa. De man kan göra då istället för att steka dem är att köra dem i ugnen. Då får de en ordentlig yta. Sen när du vill äta dem så steker du dem då.

För att få dem att binda bättre annars är att använda havregryn, havremjöl, bönmjöl(tex kikärtsmjöl), bovetemjöl m.m.

Sen det bästa tipset är att göra smeten dagen innan så den får stå och svälla ordentligt. Det gör att den blir mycket fastare.

Hoppas det hjälper lite.

Anmäl
2017-05-31 13:33 #2 av: veggie4every1

#1 Bra tips Tummen upp

#0 Mina bönbiffar blev inte heller bra. Jag gör det aldrig nu för tiden utan äter bönorna i såser eller som de är istället. 

Men hoppas att det funkar för dig Glad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2017-05-31 13:35 #3 av: sp0ngeb0b

#1 Testade att ha biffarna i ugnen en gång, då var det iofs inga baljväxter i utan endast grönsaker, men det hjälpte inte :( Ska testa de andra tipsen dock, tack!!

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-05-31 13:42 #4 av: Carmarino

Har du testat Tareq Taylors recept på röda linsbiffar? Vad jag kunde se i programmet (Trädgårdstider) så höll de ihop väldigt bra.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-05-31 14:58 #5 av: sp0ngeb0b

#2 Grejen är att jag brukar äta såser, grytor och soppor hela tiden så vill gärna variera mig. Dessutom ÄLSKAR jag hamburgare och vill gärna kunna göra mina egna biffar. Men annars tycker jag det är enkelt och gott med såser Skrattar

#4 Det ska jag kolla in, tack så mycket!

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-05-31 16:04 #6 av: hellah

Maizena brukar vi ha i linsbiffar. Har du provat att låta chiafröna dra i vätska några minuter innan du blandar i dem?

Anmäl
2017-05-31 17:04 #7 av: sp0ngeb0b

#6 Det är maizena jag använder. Hur mycket tar du? Japp jag låter dem ligga i vatten en stund innan.

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-05-31 17:33 #8 av: synesthesia

Önskar att jag skrev ner recepten de få gånger jag lyckats! Men, upprepar några tips du redan fått!

1. Gojsa ihop bönor och kryddar och allt du vill!
2. Mixa ner lite nötter eller solrosfrön för lite mer "crunch".
3. Ha i ris eller potatis OM du har färdigkokt liggandes! Ger konsistens utan att göra det "mjöligt" Om du inte har det så kanske du behöver ha i olja pga torrt!
4. Ös i mjöl! Kikärtmjöl är ju bra pga mer protein (mina biffar blir lätt annars minst 50% kolhydrater...), annars är havregryn också bra för konsistensen.  Har funderat på mannagryn, men inte testat, det sväller ju väldigt bra...  Men, ös i mjöl tills det ser ut som att det går att forma bra biffar.
5.  Om det är för torrt, ha i fett eller något! Ställ in i kylen och vänta så länge du orkar.
6. När du inte orkar vänta mer, forma till biffar och teststek i en panna om du orkar! Om de är för mosiga så släng in dem i ugnen så "torkar" de ut lite. Sen kan du frysa in och steka upp vid senare tillfälle.

7: BONUSTIPSET: När smeten svällt ett tag, forma till biffar och lägg in i kylen igen, gärna inslagna i plastfolie, men om du gillar miljön för mycket för att styckplasta in 20 biffar så går det säkert bra utan. Min oveganska svärmor gör så och de håller formen mycket bättre än mina (jag är lat i köket.)

Anmäl
2017-05-31 21:58 #9 av: sp0ngeb0b

#8 Tack så mycket för alla tipsen!! Det blir snart att testa igen Skrattar

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-06-04 11:07 #10 av: hellah

Kanske 2-3msk maizena, till 4-5 dl mjukkokta gröna linser, samt 1-2 mosade potatisar. "Vår kokbok"s recept  med ägget utbytt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.