Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Hälsa och Nutrition

Zink

2017-06-03 15:11 #0 av: veggie4every1

Vi brukar ju ha koll på B12 och järn. Men hur har ni det med zink?

Det är en mineral som kan vara svårupptagen och det är inte så ovanligt med brist, gäller även icke-veganer. 

Zink är bland annat viktigt för immunförsvaret. Det finns flytande zink att köpa för att kolla om man har zinkbrist. 

Jag har kollat mitt zink och jag hade inte brist. Jag vet inte riktigt var ifrån jag får mitt zink, men jag tror att det kan vara det gröna te som jag dricker några koppar av varje dag. En näve pumpafrön om dagen gör väl också sitt till kanske. Min mor hade däremot brist, vilket inte är ovanligt på äldre människor. Även då hon redan äter ett multitillskott med zink i. Så det ska vi åtgärda bums!

Så tänk gärna på zink också Glad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2017-06-03 16:17 #1 av: vendelay

Bra tips. Jag borde kolla upp min värden, jag hade flera brister som "allätare" (alltså, när jag åt kött, mejeriprodukter och ägg). Får bli till hösten.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-06-03 16:43 #2 av: sp0ngeb0b

Tack för tipset! Samma här #1, jag skulle också vilja kolla upp mina värden för jag har aldrig gjort det. Förutom en gång när jag gick till VC av andra anledningar och de kollade B12 och järn. Men hur går det till? Ringer man och ber att få kolla upp allt? Betalar man som ett vanligt besök?

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-06-03 18:05 #3 av: veggie4every1

Jag har aldrig kollat mina värden på vc. Det känns inte som att det är nödvändigt eftersom jag tar mitt B12 och jag har inga som helst problem med hälsan Glad

Men zink kan man ju kolla  själv, synd att man inte kan kolla resten av sina värden själv också. Jag skulle göra det då, men jag känner mig själv och jag kommer aldrig att komma mig för att kolla mina värden på vc så länge jag mår bra Oberörd

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2017-06-03 20:19 #4 av: Annielle

Jag har tyvärr hört/läst att det där zinktestet man gör själv inte är tillförlitligt Ledsen

Finns ju Werlabs och liknande som man kan kolla olika värden via, men då får man ju också betala mer än om man hade gått till vårdcentralen.

Mår man bra tror jag inte att det är särskilt många läkare som är villiga att ta blodprover som zink eller annat heller för den delen.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-03 21:37 #5 av: vendelay

Om en har anledning att oroa sig för sin hälsa går det att göra det via vc. Jag hade vissa symptom på brist på B12 och D-vitamin så jag bad att få göra ett blodprov och det visade sig att det stämde. Det kostade som ett vanligt besök.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-06-03 22:28 #6 av: veggie4every1

#4 Ok, jag har läst att det är ett vanligt test som ska vara ganska tillförlitligt. Men oavsett så bör man väl kunna få någon indikation hur värdet ligger Glad

Annars kan man ju göra det här testet OskyldigSkämtarSkrattar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2017-06-04 09:08 #7 av: Annielle

#5 Ja, om man har tur, jag har bett om att få ta prover på min Vc som jag mycket väl kunde ha brist på, men nej det struntade de i, men man borde ju få det som du fick om man har symptom.

Min syster fick inte testa sig för D-vitamin sist hon var där, läkaren menade att hon skulle äta tabletter med D-vitamin eftersom i princip alla får brist här i Norden utan det annars...

Fick testa zink en gång för många år sedan, hade lite zinkbrist, men har inte fått testa mig igen så äter zinktabletter då och då och försöker få i mig zink så gott jag kan i övrigt...

#6 Shit vilket test! SkrattarGalen

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-04 18:22 #8 av: veggie4every1

#7 Hahaha, jaa, tur att jag kollade datumet på artikeln innan jag började slicka GalenGapskrattar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2017-06-04 20:02 #9 av: Annielle

#8 Jag missade datumet, kollade det nu när du nämnde det! Tyckte ju där emot att det inte lät riktigt kloktGalen att de skrev något sådant! Jag struntade i att slicka trots ovetskapen! CoolSkrattar

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-04 20:12 #10 av: vendelay

#7 Ja, det är möjligt att jag hade tur. Dels uppvisade jag vissa symptom på brist och sen har jag några sjukdomar som möjligen skulle kunna bero på brist av de vitaminerna. Men det var inte förrän jag sa de magiska orden som det blev fart på stället:

- Jag är vegan.
- Oj! Men jag bokar in en tid imorgon då för blodprov!

Gapskrattar

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-06-04 20:19 #11 av: Annielle

#8

De magiska orden har jag också sagt, men zink fick jag inte ta för det, bara några allmänna vanliga prover som man brukar få ta oavsett kosthållning och så... 

Bra att du träffat en vettig läkare i alla fall, de växer inte på träd i min värld i alla fall!Ledsen

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-04 21:43 #12 av: vendelay

#11 Nej, jag har verkligen haft tur med mina två senaste läkare. Jag har träffat så många elaka och okunniga läkare (en av de värsta upplevelserna var när en läkare menade att jag mådde dåligt pga att jag inte trodde på Gud fast det egentligen redan var bevisat att det berodde på ett medicinskt fel i min kropp som jag sedan fick medicin mot och nu mår jag bättre och tror ändå inte på Gud...). Jag har bytt vårdcentral ett par gånger för att hitta rätt ställe dock, jag går inte till det som är närmast eller ens i den kommun jag är skriven i haha.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-06-04 23:14 #13 av: Smultronfia

#12 men hjälp! Att man får vara läkare och säga sånt. Om nu läkaren är troende så är det inte korrekt att försöka trycka det i ansiktet på någon annan. Anmälde du det?

Anmäl
2017-06-05 00:58 #14 av: vendelay

#13 Nej, jag var ganska ung och fattade inte riktigt hur fel det var. Det är många år sen nu.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-06-05 09:10 #15 av: Annielle

#12 Jag har tänkt många gånger att jag ska byta vårdcentral eftersom det tyvärr inte har hört någon som jag har pratat med i mitt område/huset där jag bor som har något bra att säga om vårdcentralen/läkarna där.

Men det jag är orolig över då är om jag skulle behöva lite mer akut hjälp (men inte så akut att jag behöver åka till akuten) och är i för dåligt skick  att jag inte ens kan ta mig till någon vårdcentral som ligger längre bort, hur fungerar det då? Har du erfarenhet av det?

Oj oj oj, vilken idiotläkare verkligen som skyllde på att du inte tror på gud! FörskräcktHoppas att någon annan anmälde honom om de råkade ut för samma sak, det är ju verkligen tjänstefel!

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-05 15:06 #16 av: Schhh

#15 Det går ju att byta vårdcentral när som helst via nätet (Vårdguidens e-tjänster) så om något blir mer akut kan du enkelt byta tillbaka till den närmaste igen. 

Anmäl
2017-06-05 16:43 #17 av: Smultronfia

Man har inte rätt att neka någon vård även om du befinner dig i ett annat län än det du är folkbokförd i.
Och om du ringer för att boka tid och det är i samma län så är det bara säga att du vill byta tillbaka. Och sen efter besöket så byter du igen till det gamla.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.