Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Hälsa och Nutrition

Er inställning till halvfabrikat?

2017-06-23 14:40 #0 av: sp0ngeb0b

Jag har alltid varit negativt inställd till halvfabrikat och helst velat laga så mycket jag kan själv, dels för att det är billigare men mest för hälsans skull då jag trott på att halvfabrikat inte är lika hälsosamt som hemlagat från grunden. Jag gör så klart inte allt själv, men det som känns onödigt att köpa färdigt försöker jag hinna med i alla fall. Undviker alltså alla former av sojakött av dessa anledningar.

Var i kontakt med en dietist häromdagen som påstod att sojakött är jättebra att äta. Trodde faktiskt inte att hon skulle tala gott om halvfabrikat, men tydligen!

Jag undrar då vad ni har för inställning till halv- och helfabrikat? Vad tror/vet ni om deras näringsmässiga innehåll t.ex.? Är det inte så att mycket av näringen förloras när de processas?

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-06-23 15:40 #1 av: Annielle

Jag undviker det så långt jag kan eftersom just näringen minskar, läste i Dr Gregers bok  "konsten att inte dö" (tror det var hans bok i alla fall) att bönor som du köper på burk/tetrapack bara innehåller hälften så mycket näring som de man kokar själv. Hälften så mycket är ju rejält liksom! Ledsen Mycket vegoprodukter är ju tyvärr rätt hårt processade och inte särskilt hälsosamma/näringsrika. Ibland verkar det som om folk bara är ute efter proteinet i sådana färdigköpta produkter och inte bryr sig så mycket i övrigt/eller inte har kunskapen om att det inte är så mycket att ha i övrigt.

Fast det har ju även med annat än näringen att göra, tarmfloran till exempel, processade livsmedel är inget som gynnar en bra tarmflora precis.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-24 08:53 #2 av: sp0ngeb0b

#1 Ja precis, jag tror nästan min dietist var ute efter proteinet... Hon tyckte nämligen också att jag skulle äta bönor och linser, trots att jag är känslig mot det, för att få i mig protein. Känns ju som att jag kan få det från andra håll. Men om man äter väääldigt lite protein i övrigt kanske det är värt att äta lite sojakött för att öka mängden, och äta andra näringsrika livsmedel vid sidan av. 

Nej precis, det finns ju massor av saker att ta hänsyn till i kroppen, inte minst tarmfloran. Känns konstigt för mig att en dietist skulle förespråka halvfabrikat.

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-06-24 09:17 #3 av: Annielle

Fast då är ju tofu bättre (Gmo-fri eko) i så fall, nämnde hon inte det? Ja, tycker ju att en dietist ska förespråka så ren , näringsrik och processad mat som möjligt, men ibland kanske det är svårt att göra det om en person har väldigt mycket som den inte kan äta och då inte kan få i sig det som behövs på annat sätt....

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-24 09:37 #4 av: sp0ngeb0b

#3 Hon nämnde inte tofu faktiskt. Tofu är en sån halvfabrikatsgrej som jag varken har ork eller lust till att försöka göra själv så det köper jag gärna om jag vill äta det. Det är dessutom snällare mot min mage än andra sojaprodukter. Jag sa till henne att min mage inte alls gillar sojakött men ändå tyckte hon att jag skulle äta det Funderar Det konstigaste med detta var att jag gick dit för att få hjälp med att hitta vad jag tål och inte tål, lägga upp en kostplan utefter det. Inte att hon skulle snacka om protein, kalcium, D-vitamin osv vilket hon gjorde mestadels av tiden. Det är ju förstås också en viktig aspekt i kosten men det är ju inte det som är problemet. 

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-06-24 10:18 #5 av: Annielle

Tofu är ju i allafall bättre halvfabrikat att köpa än sojakött, min mage mår bättre av tofu än sojakött också.

Tråkigt att dietisten inte främst fokuserade på det du faktiskt var där för, att hjälpa dig med vad du tål och kostplan efter det Ledsen

Jag har tyvärr också fått rådet av en dietist (var där för många år sedan) att äta sådant jag blev jättedålig i magen av, de verkar mest fokusera på att man inte ska få näringsbrister i stället för vad man tål, om man inte går till en dietist som jobbar med foodmap då....

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-24 12:19 #6 av: sp0ngeb0b

#5 Jag hade lite stereotyper innan jag gick dit då jag visste att det var en äldre kvinna jag skulle träffa, jag var rädd att hon skulle ha väldigt dålig kunskap om vegetarisk mat och bara prata om näringsämnen. Så det var ju delvis sant. Ska nog förresten starta en tråd till för jag har massa funderingar om vitaminer och tillskott med som väcktes när jag var där Oberörd Ska dit igen i slutet av sommaren så jag får se vad hon säger då.

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-06-24 13:56 #7 av: Annielle

Ok, har du testat att äta matsmältningsenzymer förresten? Har du tur kan du smälta maten bättre då och äta fler grejer! Glad

Jag testar den här nu och upplever att jag definitivt blir mindre gasig och uppblåst Glad

http://www.apotea.se/helhetshälsa-helazym-90-kapslar

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-24 14:39 #8 av: sp0ngeb0b

#7 Åh nej det har jag aldrig hört talas om! Det måste testas! Tack för tipset Glad

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-06-24 15:32 #9 av: Annielle

Hoppas att det hjälper dig då! Lycka till! Sol

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-24 19:11 #10 av: Smultronfia

Tofu räknas inte som hel eller halv fabrikat om man äter en "whole food plant based" kost. De rekommenderar att man inte äter några halv eller hel fabrikat. Tydligen är den så pass "snällt" gjord och fri från övriga ingredienser att den är "godkänd".

Anmäl
2017-06-25 23:28 #11 av: veggie4every1

Jag är ganska positivt inställd till halvfabrikat. Det klart att om man vill rensa artärerna och bota hjärtsjukdom eller förhindra en annalkande infarkt eller stroke då bör man nog hålla sig ifrån det.

Det finns förstås också de halvfabrikat som är bättre och de som är sämre. Men de har alla 0 kolesterol och vissa har ändå ganska bra med fibrer och protein.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not Us, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-06-26 07:59 #12 av: Smultronfia

#11 Ja jag tänker nog lite likadant. Även om jag själv i stort sätt aldrig äter de.

Det positiva med hel och halv fabrikat är att det gör steget över till växtbaserad kost lättare. Folk ser också att det finns alternativ i affären. Det är inte alltid så lätt att ändra sina vanor. Så allt som hjälper folk till att ändra sin kost och sluta med kött är bra.
Tyvärr så är hel och halv fabrikat det som folk äter mycket av idag men genom att då byta ut mot veganska alternativ så blir det åtminstone lite bättre.

Anmäl
2017-06-26 21:57 #13 av: synesthesia

Jag älskar halvfabrikat. De gör matlagningen snabbare och enklare och imo godare.  Lägger hellre ner mer tid på grönsaker eller sås än på att pilla ihop bönbiffar eller dylikt. Äter kanske halvfabrikat 7 måltider i veckan, tofu 2 och bönor/linser/proteinfritt övriga dagar. Tycker inte att jag äter onyttigt, dock kanske onödigt dyrt (eller enformigt) ibland.  :) Jag äter dem främst för att få något "matigt" och proteinrikt till övrig mat, inte för övriga näringsämnen.

Vill bara inflika att det är skillnad på sojakött och sojakött. Det finns ju liksom texturiserat (vet inte vad det heter på svenska så tar det engelska ordet hahah) sojaprotein som är 100% soja, bara i annan "form". Och sen frysta produkter som ofta har tillsatser och kryddor och så.

Anmäl
2017-06-29 18:56 #14 av: sp0ngeb0b

Jag håller med #12 om att det är bra för de som vill äta vegetariskt men inte vet hur de ska göra. Det är enkelt att bara äta samma rätt som man brukar, fast byta ut köttet mot något liknande. Så ur den synvinkeln tycker jag dessa produkter är fantastiskt bra. Jag gjorde så i början när jag blev vegan, men nu har jag blivit mer hälsointresserad och vill gärna äta så hela och rena råvaror jag kan. I alla fall så långt det är praktiskt möjligt för min del. 

Sen är det ju klart att det finns bättre och sämre produkter. Jag kanske borde undersöka det närmare så att jag vet vad som är bättre när det inte finns tid eller ork till matlagning.

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2017-06-29 19:03 #15 av: Smultronfia

#14 ja tyvärr så innehåller de oftast på tok för mycket salt och konstiga ämnen som inte är så roliga. Men så klart finns det väl bättre och sämre. Jag har sett att det finns ekologiska biffar och att anamma kommit med några eko produkter också. De brukar generellt har mindre konstiga ingredienser eftersom de inte är godkända.

Sen kan jag tycka att även om jag inte äter halv och hel fabrikat själv att det är bra att det tar mer och mer plats i butikerna och att folk som kanske äter hel och halv fabrikat med kött kan tänka sig att pröva det vegetariska alternativet.
Kommer alltid att finnas folk som äter hel och halv fabrikat och då är det bra att man kan välja vegetariskt.

Anmäl
2017-06-29 20:18 #16 av: Annielle

Ja, det finns ju bättre halvfabrikat, Ekko gourmet är så vitt jag vet ett nyare märke med ekologiskt vegetariskt som innehåller bättre grejer än de flesta andra färdiga vegoprodukter jag har sett.

Håller definitivt med om att det är är ett bra alternativ med vegetariskt halvfabrikat för de som annars ändå hade köpt hel eller halvfarbikat som är animaliskt.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-06-30 23:31 #17 av: Roe Deer

För mig så handlar det mest om att äta merdelen "ren mat" för att bibehålla god hälsa och värna om miljön. Det jag just intar i halvfabrikat är torkad sojafärs, tofú och sojadryck. Resten av min föda är: frukt, frön, nötter, ris, quinoa, sötpotatis, grönsaker, sallat, bönor. (Vegan + glutenintolerant+allergisk mot bovete, havre och all annan liknande säd). Jag har hört att rena sojabönor är mer svårsmälta än som processerad mat. Jag undviker färdigkryddade frysvaror dock. Så nära naturen man kan komma i matväg är nog sundast tror jag =) 

Anmäl
2017-07-03 09:04 #18 av: VeilofElysium

Undvek hel/halvfabrikat helt som köttis och laktovegetarian, något som jag även som försökt undvika mycket som vegan fram tills dess att jag träffade min kille och han många gånger vill äta det som jag äter och har lättare för soyaprodukter från Hälsans kök, Astrid och aporna och Anamma än bönor och linser som jag huvudsakligen hade som proteinkälla innan. Då jag har PCOs är jag osäker på att soyaprodukter på något sätt skulle gynna min hälsa, har hört att "clean" vegansk kost är det bästa.  Annars så är min inställning : Lite ibland kan man unna sig. 

Anmäl
2017-07-04 11:37 #19 av: synesthesia

#17 - menar inte något illa nu,  men från ett miljöperspektiv så är inte t.ex. quinoa, sötpotatis och vissa nötter sådär jättebra. Helt okej att välja det för sin hälsas skull om det är vad som funkar, men från ett miljöperspektiv så finns det väldigt många bättre alternativ. (typ halvfabrikat gjorda på svenska råvaror... :) )

Anmäl
2017-07-04 12:08 #20 av: Roe Deer

#19 Jag förstår ditt perspektiv då jag själv är miljömedveten... Men har även väldigt många födoämnesallergier och IBS så det har varit en djungel till att förstå vad jag kan äta och inte. Nötter och frön är i små mängder. Havre och gluten tål jag inte, inte heller bovete. Vanlig potatis i för stora mängder blir galet...  Jag hamnade på sjukhuset pga. hur dödssjuk jag blev.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.