Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Veganska matprodukter

Mycket skräp i veganska produkter

2017-07-13 08:09 #0 av: Häjkon

Hej!

Ny här, funderar allvarligt på att bli vegan av diverse orsaker. Jag ser egentligen inga jätteproblem med det, tror dock att jag skulle sakna ost så jag har kollat lite på de veganska alternativ som finns. De verkar okej smakmässigt, men herregud vad mycket skräp det är i! Ta t.ex. Astrid och Aporna som verkar vara populärt, de innehåller ju hur mycket som helst... Modifierad stärkelse, konstiga förtjockningsmedel (karragenan bl.a.), aromer, palmolja och massa annat skit rent ut sagt som jag inte vill stoppa i mig. Hur tänker ni kring detta?

//Anna

Anmäl
2017-07-13 08:17 #1 av: tlover

Jag var ju aldrig själv vegan men åt ovo-vegetariskt men främst vegetariskt i flera år. Jag tyckte att fakeost osv var för dyrt så jag gör eget istället.

Jag gjorde aldrig hyvelbar ost men jag har recept på det i min favoritbok men jag har gjort flera sorters mjukost, eget choklad nötpålägg (tål ej det man köper), smältbar ost, soyghurt, egen tofu, egen seitan, egen soja mjölk, egen havremjölk, egen havregrädde, egen vaniljsås osv sov

Fast det förutsätter ju förståss att man iallafall har ett litet matlagningsintresse (jag älskar att laga mat så det är inte så svårt för mig)

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2017-07-13 08:57 #2 av: Namiko

Jämfört med vad som finns i vanlig ost så stoppar jag hellre i mig lite mystiska ingredienser som finns i veganost när jag blir sugen. Jag gillar smaken på Astrid och apornas ost, men tycker att det är för dyrt så den köps bara 1-3 gånger per år när jag vill ha pizza. I övrigt lagar jag ostfri mat. Man får helt enkelt fundera över vad som är mest värt, äta ost gjord på mjölk, ost med vegetabiliska men en del mindre önskvärda ingredienser, egengjord ost eller ingen ost alls.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2017-07-13 12:34 #3 av: Gen

Alla halv- och helfabrikat i affär innehåller saker man inte använder vid matlagning hemma. Generellt sett tycker jag vegetariska produkter innehåller mindre av just "skräp" eftersom de vanligtvis också riktar in sig mot hälsomarknaden. Vill man ha full kontroll över vad man äter måste man laga maten själv, det finns liksom inga genvägar från det. Just ost bör man nog undvika överhuvudtaget då det väl är att klassa som "skräp" om man med det syftar på ohälsosamt :)

Jag tänker att jag ibland inte har tid att laga maten själv och då blir det genvägar. Det är fantastiskt att det finns så många idag. Men när jag gör en bönchili ex från grunden och startar med torkade bönor och chili, gör egna majstortillas och mangosalsa, med hembryggd öl till, då är det magiskt gott och jag är väldigt nöjd med mig själv. Tyvärr har man ju ett jobb att sköta så det blir inte varje dag.

PS. Osten är för många det svåraste att lämna och var så även för mig. Körde en kortare tid med veganost men lämnade det rätt snart. Jag saknar inte ost det minsta längre.

Anmäl
2017-07-13 13:31 #4 av: synesthesia

Om en inte gillar ingredienserna i en viss produkt så är det bara att skippa den produkten. Huruvida det är skräp eller inte får var och en avgöra, mycket av rädslan för tillsatser är ju ren skrämselpropaganda. Men om en planerar att äta typ en ost som innehåller karragenan om dagen och tror att det är farligt så kanske det är bäst att låta bli.

Jag litar mer på livsmedelsverket än Den Stora Matkonspirationen, därför har jag inga problem med tillsatser. Undviker dock gärna palmolja, men inte för att det är dåligt för mig.  Med det sagt, så allt med måtta. Kan tycka att vissa produkter inte känns "nyttiga" och är dyra, så det är mer något jag unnar mig än just basföda. :)

Anmäl
2017-07-15 07:27 #5 av: Roe Deer

Allting handlar om prioriteringar. Ost är ju inte så nyttigt ens den veganska. Jag gillar mat i sin renaste form så långt det går. Torkad sojafärs, sojadryck och tofú är egentligen den mest processerade födan jag äter. Osten där ger mig halsbränna. Ju mindre processerad maten är desto snällare mot hela planeten =) Du kan göra ost på eget vis om du verkligen vill ha det. 

Anmäl
2017-07-17 08:57 #6 av: sp0ngeb0b

Jag tycker inte att A&A Jeezly är så farlig. Det är ju inget i den man inte känner igen. Dessutom fyller alla dessa ämnen en funktion, och om någon de inte hade varit där så hade du förmodligen klagat på att konsistensen/smaken/funktionaliteten inte var bra nog. Tillsatser behövs för sådant, för att möta konsumenternas krav. Och inga tillsatser blir godkända av EU om de skulle kunna vara farliga för människan. Så bara mumsa på du, eller börja göra din egna ost.

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl