Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Hälsa och Nutrition

Ge barnen vegan mat?

2017-07-18 23:37 #0 av: Lakritsstjärna

Jag har ätit vegetariskt sen tonåren och sen en ett halvår tillbaka även veganmat. Jag har märkt hälsoeffekter av det. Jag vill ge det bästa till mina barn och vill nu att även de ska äta vegasnkt. Min man är ofrivilligt flexi vegan och tycker inte jag ska föra över mer av vad han kallar fix idéer på våra barn. De äter lako ovo vegetariskt + kyckling som var ett krav från min man. Jag har tagit fram riktiga studier på att mjölk gör mer skada än nytta Lika så ägg och kyckling. Han menar att det kommer bli svårt för barnen med maten i skolan och att mor och far föräldrar kommer ogilla det. Är det någon av er som har erfarenhet av vegan mat till barn? Hur reagerar omgivningen på det? De är 2 och 6 år gamla.

Jag har blivit av med sömnproblem och nedstämdhet sen jag tog bort ägg och mjölk från kosten och så långt det går gluten (vet att gluten är veganskt men ändå onyttigt)

Anmäl
2017-07-19 09:11 #1 av: Smultronfia

Kan rekommendera boken grön barnmat näringslära och vegomat av Elisabeth Kylberg och Åsa Strindlund.

Om man bara läser på så man känner att man har bra koll så märker också omgivningen att du har bra koll när det kommer upp. Man blir alltid ifrågasatt men se till att ha bra svar så blir det svårt att säga emot.

Gluten är i sig ingen fara men man ska välja fullkorn. Det vita mjölet är inge bra då det innehåller mindre mineraler och vitaminer.
Samt att ta bort socker för det är bara tomma kalorier och barnen behöver så mycket vitaminer och mineraler som de bara kan få i sig.

Anmäl
2017-07-19 12:35 #2 av: Lakritsstjärna

Med all fakta jag har tagit fram med växt baserad kost och bättre hälsa så har jag börjat få min man att överväga att även barnen ska få äta det och slippa mjölkprodukter och kycklingkorv. Problemet är nu bara att förklara för 6 åringen varför vi slutar med mjölk, kycklingkorv och ägg. Hon förstår inte vad åderförkalkning, hjärt och kärl sjukdomar, diabetes och förebygga magproblem. Kan inte heller hå in på näringslära, för tidig pubertet och förklara på så sätt varför ko mjölk inte är bra.

Lycka till att förklara att laktos, som bryts ner till galaktos i kroppen skapar oxidativ stress. Eller att det försurar kroppen och på så sätt urkalkar skelettet.
Att nämna att Barn som äter en ändamålsenlig vegansk kost med b12 tillskott växer upp friskare och minskar också risken att de senare i livet drabbas av övervikt, höga koletrolvärden, hypertension, hjärtkärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Gör inte en 6 åring mycket klokare.

I morse fick hon havre mjölk till frukost. 2 åringen åt med god apptod samtidigt som 6 åringen satt gnällde över att hon tvingades ha "mammas äckliga mjölk i gröten"

Det här med övergång känns inte som det kommer bli lätt.

Anmäl
2017-07-19 14:08 #3 av: Smultronfia

Berätta att ko mjölken är kalvens mjölk. Så förstår hon nog bättre. Och hon är så pass stor att du kan försiktigt förklara varför du inte vill äta kött. Om man förklarar att det varit ett djur så brukar de inte vilja äta det. Nu vill du mest göra detta för hälsans skulle men antar att du tycker det är bra ur ett djur perspektiv också? Barn brukar älska djur så prova det.

Det tar några dagar att vänja sig vid havremjölk om man inte brukar dricka den rent i vanliga fall. Men tvinga inte på henne det utan låt det vara framme och låt henne ta om hon vill. Hon ser ju hur ni andra dricker det och tillslut blir det vardag. Och finns det inte ko mjölk hemma så blir det inte samma sak heller för då finns det inte som alternativ.

Anmäl
2017-07-20 08:17 #4 av: Thiah

Jag skulle också förklara att mjölken är kalvens mat och egentligen inte bra för människor. 

Men jag hade nog också fasat ut det långsamt och övergått sakteliga till vegan. För för henne blir det en större omställning eftersom hon även kommer få en annan kost på förskola/skola. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.