Grahamsvåfflor med rökt tofutopping
Detta recept är skapat av Mattias Kristiansson som är chefsredaktör för den veganska tidningen VEGO. Receptet och bilden publicerades i hans fantastiska bok "Vegan på 21 dagar" som tyvärr inte kommer att tryckas upp mer. Jag har fått tillåtelse av Mattias att publicera recept och bilder. Texten under är kopierad ur boken.
Våfflor funkar visst som middag! Speciellt om de är fulla av grahamsmjöl, havregryn och färgglada grönsaker.
GRAHAMSVÅFFLOR
4½ dl växtbaserad mjölk, t.ex. osötad sojamjölk, havre- eller mandelmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl grahamsmjöl (GLUTEN!)
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 morötter, rivna
½ zucchini, riven
rapsolja
RÖKT TOFUTOPPING
300 g rökt tofu, finhackad
1 röd paprika, finhackad
4 soltorkade tomater, finhackade
1 gul lök, finhackad
2 dl växtbaserad yoghurt eller crème fraîche, t.ex. sojayoghurt eller Oatly iFraiche
2 tsk torkad oregano
½ tsk salt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR!
Grahamsvåfflor: Blanda ihop mjölk och vitvinsvinäger i en skål. Rör i en annan skål ihop grahamsmjöl, havregryn, bakpulver och salt. Vispa ner vätskan i de torra ingredienserna. Vänd ner grönsakerna. Grädda gyllenbruna våfflor i ett våffeljärn.
Rökt tofutopping: Blanda ihop samtliga ingredienser. Servera tillsammans med våfflorna.
Var snäll mot alla - bli vegan ❤
👍
Var snäll mot alla - bli vegan ❤
Men med grahamsmjöl är de väl inte glutenfria…? Eller är taggen "glutenfri" bara för toppingen?
#3 … Bra fråga. Jag tänkte inte ens på det, men nej, grahamsmjöl är inte glutenfritt så vitt jag kan googla mig till. Bra att du uppmärksammade det!
Var snäll mot alla - bli vegan ❤
#4 De som har glutenintolerans har nog koll, men kan ju bli lite olyckligt om någon tänker bjuda på dessa och gästen blir dålig 😐
#5 Usch, du har rätt. Jag ska skriva det i originalinlägget. Jag som tål gluten tänker ju inte så mycket på sånt förstås 😕 Tack för att du sa till!
Var snäll mot alla - bli vegan ❤