Flygande Jakob med kikärter
Detta recept är skapat av Mattias Kristiansson som är chefsredaktör för den veganska tidningen VEGO. Receptet och bilden publicerades i hans fantastiska bok "Vegan på 21 dagar" som tyvärr inte kommer att tryckas upp mer. Jag har fått tillåtelse av Mattias att publicera recept och bilder. Texten under är kopierad ur boken.
En kär gammal klassiker, men gjord på favoriten kikärter istället. Använd sweet chili-sås för de som gillar lite hetta, eller ketchup för en mildare variant.
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
2 bananer
1 dl jordnötter
3 dl växtbaserad grädde, t.ex. havre- eller sojagrädde
1 dl ketchup eller sweet chili-sås
Salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR!
Sätt ugnen på 225 °C.
Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Häll ner i en ugnsform. Skiva bananerna och fördela över kikärterna tillsammans med jordnötterna.
Blanda ihop grädde, ketchup / sweet chili-sås, salt och peppar i en skål och häll sedan ner i gratängformen. Grädda allt i 15-20 minuter.
Servera tillsammans med kokt råris, matvete, quinoa, bulgur eller annan favorit.
Var snäll mot alla - bli vegan ❤