Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Politiska frågor

Valår 2018

2018-01-04 23:11 #0 av: vendelay

Detta blir mitt andra år som röstberättigad och mitt första år som både vegan och röstberättigad! Det enda partiet som verkar ha en bra och bred (eller ja, inte ett "enfrågeparti") politik är Feministiskt Initiativ, tycker jag att det verkar som.

Anledningar:
* Deras ungdomsförbund, Unga Feminister, tog ett beslut förra eller förrförra året om att INGET animaliskt får köpas med föreningens pengar. Själva föreningen är alltså "vegansk" eller vad en ska kunna kalla det. Det innebär inte att alla i föreningen är veganer vill jag förtydliga, men det betyder att de väldigt tydligt tar ställning mot djurutnyttjande.
* F! är för förbud mot bland annat pälsdjursuppfödning, import av päls, cirkusar, djurtestad kosmetika från andra länder.
*  F! vill föra in djurrätts- och djurskyddsfrågor i skolans och förskolans läroplaner och även utbilda lärare!
* F! vill att vegetarisk mat (det framgår inte om de menar vegetarisk eller LO-veg) ska vara norm inom kommun, landsting, stat.

Eller som de själva vill uttrycka det:

"Feministiskt initiativ står för en syn på djur där djur finns för sin egen skull."

Källa: https://feministisktinitiativ.se/politik/djuren/

Finns det andra partier som direkt eller indirekt pratar om veganism?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-01-06 22:02 #1 av: vendelay

Ingen som har något att säga? :(

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-01-06 22:25 #2 av: Gen

Haha, jag förbereder mig bara :)

Anmäl
2018-01-07 01:40 #3 av: Wowy

Skulle antagligen ha varit mer engagerad ifall jag haft rösträtt. :)

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2018-01-07 08:09 #4 av: Smultronfia

Finns djurensparti
www.djurensparti.se

Anmäl
2018-01-07 14:55 #5 av: Lakritsstjärna

Jag tror att det är viktigt att de etablerade partierna börjar förstår att de har mycket att vinna på att ha en mer djurvänlig politik speciellt när man ser att ca 20 av alla unga kvinnnor väljer bort köttet. Själv är jag lite politiskt aktiv i ett parti som inte alls verkar fatta grejen med vegomat men därför känner jag att jag behövs där. Vill tex att barn i kommunen där jag bor i ska ha rätt att välja vegankost i skolan.

Anmäl
2018-01-08 22:57 #7 av: vendelay

#4 Jag känner att det är större chans att få in djurrätt i politiken med F! (som ju nästan är inne i regeringen liksom) än med Djurens Parti som är så oerhört litet. Jag har läst deras partiprogram tidigare men jag minns inte allt, jag har dock för mig att det kändes ganska ofärdigt. Som att det var många frågor de inte tagit ställning till, men så kanske det inte är längre?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-01-12 16:54 #8 av: VeilofElysium

Jag tycker sådant där i svårt, jag har röstat i två riksdagsval tidigare och ett EU-val och Miljöpartiet fick då min röst. Jag vet inte dock om jag tycker att de har levererat om mina förväntningar speciellt..Dessutom har partiet visat allt för många kvaliteter och innefattat människor som exempelvis Mehmet Kaplan och Åsa Romson som jag inte kan stödja på något sätt. 

Jag är väldigt kluven för det kommande valet, men hoppas att de partiet jag ev lutar emot kommer att prioritera djurrättsfrågor och miljö. Om inte annat får jag bli aktiv och försöka göra skillnad. 

Anmäl
2018-01-13 01:53 #9 av: Gen

F! Kommer inte ha en chans i valrörelsen. De har inte lyckats nå ut under deras paradfråga i och med #metoo. Carl schlyter har lämnat Miljöpartiet. Kvar är Jens Holm i vänstern. Tyvärr ser det ut att bli en valrörelse som handlar om brott och straff. Svårt! Bah kunke har kommit ut som vegan, men blir nog inte en profilfråga. Sossarna med Bucht är djurens fiende med bara centern som är värre. Min slutsats är att vänstern är det ända realistiska alternativet för skillnad.

Anmäl
2018-01-13 09:55 #10 av: Lakritsstjärna

Även V är ett liter parti och köttfrågsn är vad jag förstår inte deras viktigaste fråga så med andra ord kommer de inte få igenom någonting som har med minskad köttkonsumtion att göra.
Vad jag förstår så vill de lösa köttkonsumtionen så som V verkar tro löser alla problem med att införa skatter i detta fall köttskatt. Jag tror inte det kommer få så stor effekt på köttkonsumtionen efter som det i stället kan leda till att folk köper mer importerat kött. Jag tror inte att en köttskatt är helt dålig för att de ger även en signal om att minskad köttkonsumtion är viktig och på så sätt kanske leder till att ändra attityden till kött. Men att V får igenom den känns osannolikt de har andra saker de kommer prioritera högre att få igenom.

Jag tror att det bästa är att ändra på attityden till kött och informera om dess skadoeffekter och presentera allternativ. Ta bort EU stödet för mjölk och låta alla barn som önskar ha rätt att få en helt vegetarisk mat i skolan. Servera mer vegetariskt i skolan för det visar barn att vegetariskt är gott. Det är lättare att påverka barn än många vuxna som vill göra som de alltid gjort. Man ser att det finns en vegotrend just nu och att köttkonsumtionen i år slutat stiga och det utan politiska styrmedel. Handeln ser att de tjänar på att sälja vegetarisk och utbudet ökar. Jag tror att om den håller i sig så tvingas partierna inse att det är en viktig fråga för många och anpassa sig. Jag skulle helst vilja se att vegetarisk mat uppmuntras lite som miljöbilspremien fast för livsmedelsföretag som producerar stor andel växtbaserade produkter. Det hade inneburit att utbudet hade ökat ännu mer och vi hade fått fler alternativ i butikerna som utmanade anemaliska produkter. Så genom att rata köttet tror jag man gör mycket. Angagera sig politiskt och försök påverka gärna i partier som idag inte gör så mycket för minskad köttkonsumtion tror jag är bra.

Anmäl
2018-01-21 16:07 #11 av: Lakritsstjärna

Ok, Centern går bort i år.

https://www.expressen.se/gt/debatt-gt/kott-hotar-inte-klimatet/

Anmäl
2018-01-21 19:28 #12 av: Smultronfia

#11 men vad besviken man blir. Dock inte så oväntat då de ska vara ett parti för bönder

Anmäl
2018-01-22 13:02 #13 av: Smultronfia

#11 det är intressant att de kan säga så när detta kommer ut
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/odling-for-manniskor-skapar-battre-miljo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.