Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Veganprat

Vegan umbrella!?

2018-02-10 07:44 #0 av: [Tänkpådet]

Konceptet är väl ganska etablerat och även väl bespottat. Jag doppar tårna i konceptet efter att tidigare ha ratat det. Vad tycker ni? Ska vi försöka som community acceptera att vissa ”veganer” gör icke-veganska saker? (Såsom cheatar, käkar honung, jobbar på resturang) eller ska vi denounca dessa personer och kalla dom köttisar som gillar sallad? What do you think?

Anmäl
2018-02-10 08:17 #1 av: AccedeToVegan

TänkPåDet

Anmäl
2018-02-10 08:20 #2 av: AccedeToVegan

Det här är online liksom majoritetet rollspelar och ljuger järnet 

Och nån vill skappa en debatt med dom om dom , det kan bli många defititoner om ingeting

Anmäl
2018-02-10 09:13 #3 av: [Tänkpådet]

#2 jovars, det ligger nått i det... har förövrigt lite svårt att hänga med i vad du försöker säga, du har ett lite yvigt språk  no hate! Bara som sagt lite svårt att förstå ibland...

Anmäl
2018-02-10 09:41 #4 av: Thiah

Varför ska man denounca någon för att de jobbar på restaurang? En människa måste fortfarande förtjäna sitt uppehälle

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2018-02-10 10:26 #5 av: vendelay

Jag förstår inte vad TS menar. En vegan kan uppenbarligen inte välja att både vara vegan och äta honung (eftersom honung inte är veganskt), men självklart kan en vegan jobba på restaurang??

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-02-10 10:33 #6 av: [Tänkpådet]

#4 exakt min poäng, vem och varför? Jag tänker mig att det kan handla om att vissa vill markera sin renhet och överlägsenhet. Nån typ av socialt maktspel, överst i hierarkin är luftianen som kan spotta på resten av packet... jag har märkt att det finns en sådan typ av kultur iaf på sociala medier och det gör mig bekymrad. Det blir som en vegansk åsiktskortidor som på riktigt skadar. Jag tror att det kan ge upphov för psykisk ohälsa och även att det hämmar det veganska communityt att blomstra.

Anmäl
2018-02-10 10:36 #7 av: [Tänkpådet]

#5 så du kan på riktigt inte förstå problemet med att jobba på ett företag som livnär dig på att sälja exploaterade djurs döda kroppar?

Anmäl
2018-02-10 16:28 #8 av: TicTac

Jag kan inte riktigt heller förstå varför man inte skulle kunna jobba på en restaurang. Det är ju inte jag som konsumerar så att säga. Företaget kommer vara där även om jag inte jobbar där.

Nu jobbar jag på ett metallföretag, men jag har inte en aning om huruvida allt vi använder i tillverkningen är veganskt, och jag kommer inte analysera det heller. Funderar

Anmäl
2018-02-10 16:35 #9 av: [Tänkpådet]

#8 Said every animalproducer ever...

Anmäl
2018-02-10 17:01 #10 av: Smultronfia

Detta kan man ju dra hur långt som helst. Det måste helt enkelt vara upp till varje individ hur långt man kan gå. Bor man på landet tex kanske man inte har så många jobb val som någon som bor i en stor stad. Ska man då vara tvungen att flytta för att man blivit vegan?

Varför ska vi bråka och skälla på folk? Lär inte få folk att bli mer positiva. Försök att se vad folk gör som går mot en mer vegansk livsstil positivt och försök att hjälpa istället för att stjälpa.

Anmäl
2018-02-10 17:19 #11 av: Gen

Jag tycker man ska göra sitt bästa, och att varje dag sträva efter att vara en bättre människa än den man var igår.

Om man har olika definitioner på vad som är "bättre" så brukar det vara intressant att diskutera det och därigenom utvecklas. Jag tycker oenigheter är mer intressanta att synliggöra och diskutera, än att försöka definiera nödvändiga och tillräckliga villkor för att få kallas "vegan" och sedan dela in sig själv och andra efter det.  

Jag brukar vara tydlig med att jag tycker onödigt våld mot oskyldiga är fel. Man kan diskutera vad man kan göra för att minimera det, vilket oftast landar i en eller annan form av veganism som en baslinje. 

Anmäl
2018-02-10 18:08 #12 av: JoakimJohansson

Intressant frågeställning som mycket riktigt kan pratas om.

Säger inte att min syn på det är det rätta, men såhär. Som vegan ska man som konsument avstå från konsumtion av produkter som antingen är djur, kommer från djur eller där djur utnyttjats, inga undantag, men detta går inte att till 100% göra då man inte vet vad som sker innan produkten är i ens händer, vi som veganer hoppas så klart på att det där man köper vid grönsaksdisken inte på något sätt har några spår av den äckliga djurindustrin och helt enkelt stödjer det. Man kan inte fuska genom att äta den där honungen, eller köpa de där läderskorna, då kan man inte kalla sig vegan. Som en parallell kan vi dra historien med Oatly, då de fick kritik för sin marknadsföring "Wow, no cow", men vi alla vet att i stort sett all eko gödsling görs med djurrester, tyvärr, men det är inget vi som konsumenter idag kan komma förbi, exakt samma gödsel används vid annan odling, men trots detta kan man ändå kalla sig vegan tycker jag, vi gör vad vi kan. Skulle man till punkt och pricka vilja vara 110% säker på att inga djur far illa ut, djurrester används eller liknande så måste man odla all sin egna mat. 

Gällande kläder, jag bär mina gamla skor med läder på och mitt gamla läderbälte just för att jag köpte dessa innan jag blev vegan, hade aldrig köpt dessa idag. Jag bär dessa och kommer använda in i det sista för att ge dessa individer denstörsta möjliga uppskattning jag kan, säger lite mot mig själv här, men att slänga dessa i soporna eller ge bort till en vän blir helt fel.

"Veganism is both the practice of abstaining from the use of animal products, particularly in diet, and an associated philosophy that rejects the commodity status of animals. A follower of either the diet or the philosophy is known as a vegan."

Det handlar i det stora hela om att avstå så mycket som möjligt, det är ett aktivt val att köpa den där honungen eller godisbiten. Däremot ser jag inget fel att jobba i en restaurang som vegan, kanske inte som kock och tillaga kött. Skillnad på jobb och jobb, att jobba på en grisfarm eller slakteri är inte försvarbart.

Någon som har input?

Anmäl
2018-02-10 20:34 #13 av: vendelay

#12 Bra skrivet. Håller dock inte egentligen med om att det är skillnad på jobb och jobb. I viss mån, ja. Och jag skulle personligen inte kunna tänka mig att jobba som slaktare eller med försöksdjur eller liknande MEN jag är så pass priviligerad att jag aldrig kommer hamna i den situationen att jag måste göra det heller.

Problemet är inte de som tillverkar, problemet är de som efterfrågar.

Att aktivt välja att köpa griskorv istället för bönor är uppenbart inte veganskt. Men alla kan inte välja vad de ska jobba med, och vissa kanske tycker att de gör tillräckligt stor skillnad i djurens liv "på insidan" snarare än att stå och skrika utanför. Jag tycker att det är fel att klanka ner på personer som verkligen försöker och kämpar för att göra något bättre (nu snackar jag inte om lakto-ovo-vegetarianer, för de kämpar ju uppenbarligen inte tillräckligt med det, sorry not sorry). Det är fel att BIDRA till efterfrågan, men så länge efterfrågan finns kommer det finnas producenter. Är det inte då bättre att någon med större respekt för djuren kan jobba med de hemskheter som djuren ÄNDÅ kommer utsättas för?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-02-11 00:06 #14 av: [Tänkpådet]

Vissa av er verkar ha förstått min poäng och vissa inte...
Var dras gränsen, och hur mycket kan ses mellan fingrarna för att acceptera vissa som inte riktigt räcker till? Vem är med i gänget och vem blir utesluten? Vad är praktiskt möjligt? Det är en definitionsfråga och var drar vi gränsen? Är det praktiskt möjligt att säga upp sig från sitt arbete? Är det praktiskt möjligt att säga nej till sin samesläkt i norrland som man ev träffar en gång per år för att käka renskav? Är det praktiskt möjligt att inte reagera på sina cravings? Det är väldigt lätt att dra gränsen där man själv är och döma ut alla andra, men det är inte riktigt rättvist.... vi måste såklart acceptera och respektera människor utefter deras egna förutsättningar och agera på ett rationellt sätt därefter. Alla uberveganer, tänk igenom när du ska döma ut människor som idioter och inte. Välj dina strider väl och försök att ha en djupare förståelse för människan innan du lägger din loska. Du är såklart säkert en mycket mycket bättre människa,men tänk gärna igenom ditt idiotförklarande lite grann för att vara mer träffsäker..

Anmäl
2018-02-11 00:21 #15 av: [Tänkpådet]

#13 men du svarar inte på min fråga?! Problemet ligger såklart hos både producenten och hos konsumenten? Varför kan du inte svara mig direkt? Sluta värdesignalera och svara direkt på frågan istället? Varför är du (en resturangarbetare) en bättre vegan än en beegan?

Anmäl
2018-02-11 00:25 #16 av: [Tänkpådet]

#13 va respektlöst...

Anmäl
2018-02-11 07:36 #17 av: Magi-cat

#14 "Är det praktiskt möjligt att säga nej till sin samesläkt i norrland som man ev träffar en gång per år för att käka renskav? "

Jag fastnade för den frågan. Det ska bli intressant att läsa svaren.

(Borde den samiska släkten omvändas till veganism, kanske?)

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-02-11 08:09 #18 av: Smultronfia

#14. Man fortsätter så klart att träffa sin släkt men tar med egen mat. Inte svårare än att träffa andra icke veganer.

Anmäl
2018-02-11 09:04 #19 av: JoakimJohansson

#14 Har man cravings efter mejeri/ägg/kött-produkter så är man väl ändå inte vegan, med den respekt man har mot djur som vegan så bör väl det praktiskt sett vara omöjligt? Jag blir själv äcklad av tanken att man som vegan skulle kunna få cravings för det.

Varför skulle man säga nej till sin släktträff för att man inte konsumerar djur?

Självklart kan man praktiskt sett säga upp sig från sitt jobb, om man är vegan och det är ett jobb man inte klarar av, förstår inte frågeställningen?

Anmäl
2018-02-11 09:39 #20 av: [zero]

#19 Bara för att man blir vegan behöver man inte automatiskt tycka att smaken av kött är äcklig. 

Om du sitter vid julbordet och alla vräker i sig lax som du en gång brukade gilla och det kommer upp en tanke som säger "jag minns hur gott det där var" så är det knappast någon tanke du kunnat förhindra. Däremot behöver du inte slänga dig över laxen och äta av den eftersom du vet hur mycket lidande som är bakom och därför gör du ett annat val. För i grund och botten är det bara tankar som kommer och går.

Anmäl
2018-02-11 09:50 #21 av: Magi-cat

Följdfråga: Bör man försöka omvända den samiska släkten till veganism?

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-02-11 13:28 #22 av: JoakimJohansson

#20 Sa jag nånstans att man/jag ska tycka smaken av kött är äckligt? Detta har inget med smak att göra.

Anmäl
2018-02-11 14:12 #23 av: [zero]

Du skrev att du blev äcklad av tanken angående cravings och cravings är väl att bli sugen på något som man tycker smakar gott? Det är väl därför man veganiserar saker man gillade som köttätare? (många iaf )

Anmäl
2018-02-11 14:30 #24 av: JoakimJohansson

Dessa substitut är inte skapta pga cravings. De är bara skapta för att de som är veganer och vegetarianer ska ha likvärdiga produkter, Själv får jag inga cravings för en blodig stek, en korv eller schnitzel, skulle man få det som vegan för smaken så kan man inte precis käka en sojakorv eller en stek gjord på havre, där härmar man inte smaken utan mer texturen och formen. Det mesta i smak kommer från kryddor etc.

Anmäl
2018-02-11 14:38 #25 av: [zero]

Jag håller inte helt med. Tror snarare det är för att det både ska vara enklare att bli/vara vegan eller vegetarian och för att efterlikna smaken med just kryddor och textur/form. Oumph är ett bra exempel.

Jag blev skitsugen på kåldolmar häromdagen,så jag veganiserade det och jag kände då ingen större skillnad,förutom att de var grymt mycket godare. Vid julbordet bjöds det på "sillsubstitut"gjort på svamp och samma där,jag kände helt ärligt talat ingen skillnad från sill. Antingen det eller så har det gått för lång tid sedan jag åt det och inte minns. Jag bara förstår inte hur jag i ovanstående exempel,skulle vara en sämre vegan för att jag blev sugen på kåldolmar,blir sugen på smaken av ost eller ägg ibland. Det betyder ju inte att jag går och köper det och automatiskt är för djurplågeriet bakom det.

Anmäl
2018-02-11 15:14 #26 av: vendelay

Tänkpådet - det var aldrig min mening att inte besvara dig direkt, men jag skulle uppskatta om du bad om ursäkt och förklarade det du skrev till mig privat här i tråden. Annars ser det ju ut som att jag tar bort dina kommentarer för att du skulle ha blivit sur på mig?? Dessutom förstår jag inte hälften av orden du använder och istället för att fråga hela tiden bestämde jag mig för att svara på det jag förstår. Jag vet inte vad "beegan" eller "denounca" betyder eller vad du menar med en massa meningar du skrivit.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-02-11 15:43 #27 av: JoakimJohansson

#25 Jag är helt med dig där. Trodde bara hela samtalet om cravings utgick från att bli sugen och få cravings av något animaliskt och därmed fuskar att köpa något med det. Jag själv köper substitut ibland :) Oumph är fantastiskt! :)

Utgick bara ifrån frågan överst angående fusk.

Anmäl
2018-02-11 15:53 #28 av: [zero]

Det var väl jag som missförstod ;). 

Det är skitsvårt att inte låta som en surtant på diskussionsforum ibland (jag alltså) fastän man har en annan ton för sig själv :) .

Men givetvis är man ju inte vegan om man ger efter. Har försökt hinta det till en familjemedlem som kallar sig vegan men smyger ner handen i  en påse gott och blandat på julafton. Det gör att det liksom i stunden blir ännu svårare att hålla tillbaka tanken "att det där skulle vara gott".

Anmäl
2018-02-11 16:56 #29 av: [Tänkpådet]

#26 jo jag blev arg för att du verkade medvetet missförstå min poäng, och alkohol var med i mixen så jag lät min ilska synas i tråden, jag ber om ursäkt för det. Det är fortfarande en smula frustrerande (trots nykterhet) att du och flera andra inte verkar greppa vad jag försöker förmedla. (Men med tanke på att du inte ens förstod vissa av uttrycken så är det väl inte så konstigt egentligen). Vi vet allihopa vad en vegansk handling är men vad innebär det egentligen att vara vegan? I definitionen av ordet vegan så används ordet praktiskt möjligt. Och det är här jag menar att det finns lite spelutrymme och utrymme för tolkning. Och jag menar då som sagt att jag tror inte att det är så enkelt som att avgöra om någon är en vegan bara baserat på frågeställningen ”är det praktiskt möjligt för dig att avstå” om det är det och du inte avstår så är du alltså du inte en vegan. Beegan är någon som avstår ifrån allt vad djurprodukter heter förutom honung. Nu är det lätt att säga att den här personen inte är vegan men jag håller inte med om den snäva definitionen utan skulle kalla den personen vegan. (Insekter är en helt annan kategori av djur) . Alltså jag inkluderar den personen inom begreppet vegan trotts att den gör ickevegsnska saker. Och det gör jag för att ser inte på ordet och andemeningen av ordet på det snäva sättet. Detsamma gäller då som sagt personer/veganer som arbetar på ett jobb som är ickeveganskt. För i Sverige iaf så är det praktiskt möjligt för många av dessa människor att söka andra jobb eller helt enkelt bara säga upp sig. Det är praktiskt möjligt, möjligen väldigt besvärande men ändå defacto praktiskt möjligt. Hela tiden kommer vi tillbaka till vad som är praktiskt möjligt och hur tolkar vi det ordet, hur snävt definierar vi ordets betydelse? Vi har alla olika höga trösklar för saker och olika uppgattmingar om vad som är praktiskt möjligt. Och som tidigare nämts så kan en person som lever som vegan ”cravea” någon typ av djurprodukt såpass mycket att det i princip är praktiskt taget omöjligt att inte låta bli så att säga. Jag tror att dom som sitter på lite högre hästar gör den här rörelsen en otjänst när den viftar med sitt dömande ”fejkveganfinger”. Vendelay-du behöver inte radera något av mina inlägg.

Anmäl
2018-02-12 02:11 #30 av: Schhh

Blir det inte alltid problematiskt när man ska kategorisera människor? Ett ord, i det här fallet vegan, förenklar vad det innebär att vara människa. Samtidigt som veganismen som ideologi har ett definitivt mål (sluta utnyttja djur) går det inte att vara en definitiv vegan eftersom verkligheten inte tillåter det. 

Jag tycker diskussionen om att vara eller inte vara (vegan) är onödig och flyttar fokus från vad som är relevant. Relevant i veganismen är inte vad man definierar sig som utan vad man gör.  Kanske är det av rent sociala skäl som många tycker definitionen är viktig och bör avgränsas. Att vara vegan blir till en identitet, en markör för grupptillhörighet.

Det är dock svårt att säga vad som är "praktiskt möjligt" för den enskilde personen. Därför är det inte så intressant att diskutera. Tycker jag.

Anmäl
2018-02-12 08:11 #31 av: [Tänkpådet]

#30 håller helt med dig, bra skrivet! 👍

Anmäl
2018-02-12 15:19 #32 av: veggie4every1

Det vore underbart om vi inte behövde begreppet överhuvudtaget, om vi kunde skrota begreppet vegan för evigt och leva enligt den veganska moralen ändå. 

Men eftersom det idag är en självklarhet att förtrycka, utnyttja och döda djuren så behövs begreppet för djurens skull och det är viktigt att vi inte smyger in tillåtet djurförtryck i det. 

Jag tycker inte att vi ska denounca någon eller utesluta någon, utan istället uppmuntra givetvis. Men jag tycker att vi bör vara tydliga med att en vegan inte stödjer djurförtryck så långt det är praktiskt möjligt.

Väljer vi att tolka "praktiskt möjligt" som att det är ok att smyga in djurförtryck på olika plan så lär nog inte begreppet betyda så mycket för djuren i framtiden. Om  veganer inte kämpar emot det enorma djurförtrycket, så gör ingen det.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2018-02-12 17:47 #33 av: [Tänkpådet]

#33 bra poäng, min kritik är inte bara hur ordet tolkas (vilket kan tolkas lite olika) utan mer hur det för tillfället finns en väldigt dömande och icketillmötesgående attityd, speciellt på sociala medier såsom facebook, gentemot fellow vegans... jag medger att det såklart i många fall handlar om ett fåtal personer som förstör för hela gruppen, och det är egentligen inte svårare än att ignorera dessa människor. Men jag ser som sagt en viss kultur och tror som sagt att det skadar mer än vad det hjälper. Att bli vegan är många ggr omvälvande, man ifrågasätter sin kultur och sin omgivning och sig själv. Då behövs stöd och respekt och som du skriver uppmuntran. Många är stolta över kunna kalla sig vegan och det kan vara emotionellt laddat. (Att identifiera sig enligt sådans termer kan ju som sagt vara problematiskt) så om vi är allt för snabba att attackera vissa för deras fails eller hur deras ”liberala” tolkning av ordet är korkad eller liknande så skapar det här (tror jag) en onödigtvis destruktiv osämja men även i vissa fall psykisk ohälsa.( Jag har inga belägg för det utan det är bara min uppfayttning) jag vet att jag upprepar mig otroligt mycket, jag vill bara verkligen få min point across...

Anmäl
2018-02-12 18:16 #34 av: [Tänkpådet]

Sorry för all svengelska åxå! 😜

Anmäl
2018-02-12 21:26 #35 av: TicTac

Är det viktigt att kalla sig vegan då? Viktigare än att avstå djurförtryck?

Anmäl
2018-02-12 21:34 #36 av: [Tänkpådet]

#35 vet inte, säkert olika viktigt för olika människor, hur viktigt är det för dig?

Jag får känslan av att du insinuerar att jag inte anser att det är essensiellt att vara emot djurförtryck som vegan. Om det är det du insinuerar så tar jag det som en förolämpning och du borde veta bättre än att försöka kleta på mig en uppfattning som jag inte har.

Det är väldigt svårt att diskutera utan ömsesidig respekt, jag kommer inte respektera dig om du inte respekterar mig (det gäller alla).

Anmäl
2018-02-13 00:58 #37 av: veggie4every1

#33 Ja ok förstår vad du menar. Det vet jag flera som tycker också när det gäller fb. Även om jag själv inte upplevt det, men det är troligen mest pga min inaktivitet där nu för tiden.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2018-02-13 07:10 #38 av: [Tänkpådet]

#37 jo jag ser det själv för att jag är relativt aktiv men mitt enda real life möte med en vego-människo var när jag stötte på en sommarjobbare på jobbet som käkade veganskt och jag supernyfiken på hennes livstil och om hon var vegan å sånt. Hon förklarade att hon inte ville associera sig med veganism längre pga att hon stött på så mycket skit i olika facebookgrupper. Och jag tror att det finns många som henne som springer åt andra hållet efter att ha sett hur dom ”rena” beter sig. Passion och ett kompromisslöst förhållningssätt till djurförtryck är såklart goda egenskaper men när det förvandlas till översitteri är när det inte längre är produktivt i mina ögon. Jag förstås att det här ämnet rör upp mycket känslor men vi måste bli bättre, aktivismen har utvecklats enormt och antalet välvilliga som vill hänga på vegantåget ökar hela tiden och jag tror att det är viktigt att fånga upp alla dom på ett bra sätt och visa att vi veganer inte är helt rabiata och militanta och respektlösa. För jag vet att det inte är så. Vi kan vara rabiata, militanta och respektlösa gentemot vissa industrier och carnism som ideologi men inte mot varandra...

Anmäl
2018-02-13 12:28 #39 av: veggie4every1

#38 Sociala medier är en väldigt viktig form av aktivism och jag håller helt med att det beteendet mycket väl kan vara kontraproduktivt och givetvis inget att sträva efter. Det är dock människor där som vill otroligt väl, vi får inte glömma det, och ibland tolkas ju det mesta som översitteri har man fått erfara.

Men jag vet inte riktigt hur det ser ut i grupperna på fb idag, mest det jag har hört andra säga. Får väl ta mig en runda där inne, om jag nu finns kvar i gruppernaFunderar

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2018-02-13 14:03 #40 av: [Tänkpådet]

#39 håller helt med, dom som är ”värst” är många ggr dom med störst hjärta...

Anmäl
2018-02-13 16:59 #41 av: TicTac

#35 Nej, det var inte riktat mot dig utan diskussionen som sådan. Den har varit uppe förr. Det finns de som kallar sig vegan och tycker det är ok att äta animalier ibland, när de blir sugna. Det är då jag undrar, varför det är så viktigt att få kalla sig vegan. Vad är det som är så magiskt med det?

Hade inget att göra med dig, eller någon annan i tråden som person alls.

Anmäl
2018-02-13 17:54 #42 av: [Tänkpådet]

#41 okej... då missförstod jag dina intentioner och tar ditt ord för det.

Anmäl
2018-02-20 08:53 #43 av: Magi-cat

#39 De flesta kanske skulle hävda att de vill otroligt väl? Ändå kan de hamna så olika.

Intressant diskussion. Får jag fråga dig, anser du att  samerna ska överge sin renhållning och sluta hålla och äta ren?

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-02-25 11:02 #44 av: TicTac

#43

Spännande fråga att ställa i ett veganforum. Vad tror du att vi anser?

Anmäl
2018-02-25 11:20 #45 av: Magi-cat

#44 Vad jag tror spelar ingen roll. Glad Jag vill höra er egen formulering.

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-02-25 11:22 #46 av: TicTac

#45 Eftersom vi inte anser att människor har rätt att utnyttja djur, så tycker vi naturligtvis att renhållning också är fel. Blev samerna veganer skulle de tycka det själva också. Veganism handlar inte om att tvinga människor att leva på ett speciellt sätt, utan att upplysa dem om det.

Anmäl
2018-02-25 15:27 #47 av: vendelay

Alltså, kan vi ge #46 TicTac en stor applåd?? Det är PRECIS så.

Vi förstår varför samerna lever som de gör, men det innebär ju inte att vi tycker att det är rätt. De flesta av oss förstår ju antagligen varför kriminaliteten är så hög i Akalla och Vivalla och liknande områden - men det betyder ju inte att det är rätt! Om en inte är vegan är det svårt att förstå varför veganism är rätt (även om vissa säger att de förstår, det gör de inte - då skulle de vara veganer om det nu inte finns någon extrem anledning med dödlig utgång).

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-02-25 19:08 #48 av: veggie4every1

"Applåd" bra skrivet #46 Tummen upp

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2018-02-26 07:22 #49 av: Pyttelite

Så alla folkslag som bor på platser där man inte naturligt kan odla speciellt bra borde inte få leva heller då?

Inuiterna borde heller inte finnas precis som att tam- och husdjuren ska bort från vår jord eftersom det enligt er har varit ett misstag att använda dom i vår utveckling.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-26 08:02 #50 av: Magi-cat

Tack för svaren! 

Jag vill gärna höra mer. Jag undrar om  ni ser något som helst dilemma här? (Som #49 är inne på.) 
Vissa trakter på jorden är inte speciellt bra lämpade för grönsaksodling. Här är det inte bara att kila ner till Ica och handla Anammas grönsaksbullar istället för köttbullar.

Renarna är framför allt väldigt starkt förknippade med samerna. Mycket mer än "bara" som vandrande mat.  Hur skulle er upplysning till samerna formuleras?
Till inutierna?

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-02-26 09:37 #51 av: Magi-cat

Inuiterna, ska det stå.Cool

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-02-26 09:58 #52 av: vendelay

#49 & #50 Som jag sagt flera gånger innan. Det är inte de som har minst möjligheter vi ska fokusera på. När resten av världen är veganer så kommer det komma naturligt. Jag har sagt det förut, men det blir aldrig gammalt - veganer är generellt fredligare och mindre giriga så jag tror utan problem att alla skulle hjälpas åt för att skapa ett samhälle utan djurförtryck. Pengarna skulle finnas, pengarna finns - men istället för att fokus skulle ligga på att roffa åt sig så mycket som möjligt (som det är idag) skulle fokus ligga på att göra världen mer rättvis (det är ju hela grundtanken med veganismen, så det går inte att argumentera emot liksom).

#49 Jag tycker att du är jäkligt rasistisk som tänker att inuiterna är ett misstag. Jag hoppas att du inte menar det som det låter. 

Jag hoppas innerligt att ni inte tror att alla veganer hatar samer eller inuiter eller whatever, sorry, men hur ni kan få det till det begriper jag faktiskt inte. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-02-26 12:29 #53 av: Smultronfia

Det är vi i väst världen som konsumerar mest och förstör för djur och miljö. Känns som det är helt meningslöst att diskutera hur vi ska få små isolerade grupper i Afrika eller tex Sydamerika att ändra på sig. Man ska börja i rätt ände.

Anmäl
2018-02-26 16:59 #54 av: Magi-cat

#53 Så minoriteter är undantagna? 

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-02-26 17:27 #55 av: Smultronfia

#54 nä men eftersom vi inte ens är i närheten så känns det vettigare att lägga fokus där det behövs.

Anmäl
2018-02-26 19:04 #56 av: vendelay

#54 Som Smultronfia skriver: Minoriteter som av olika anledningar måste utnyttja djur är inte undantagna men det är inte där fokuset behövs i första hand. De kommer efteråt. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.