recept,varmrätt

Egengjord sojadryck och tofú

2018-02-28 13:02 #0 av: [Roe Deer]

Jag ville mest dela med mig av min lycka att skapa sojadryck och tofú från grunden och för första gången! ^.^ Med lite bilder!
Jag följde detta recept:
www.awesomevegandad.com/category/hemgjord-sojamjolk/

Men jag uteslöt sockret. 
Jag fick av 500 g blötlagda sojabönor 4 liter mjölk (varav 1 liter gick åt till 2 portioner tofú), sedan så fick jag 950 g okara ("sojafärs") som en biprodukt.
Det "braiga" med detta är att man kan frysa in överskottet av mjölken utan att den smakar skumt. Annars håller mjölken runt 4 dagar i kylen. 

Vill man kan man också söta drycken med mixade dadlar. 

Har ni också provat att göra sojadryck från grunden? Eller kanske andra drycker? =) Vad är er upplevelse och hur blev resultatet?

Anmäl
2018-02-28 13:20 #1 av: tlover

Smart att frysa, jag brukar alltid få slänga sojadryck då jag gör eftersom jag inte dricker det utan bara har det i tex bakning.

Jag gör sojadryck och/eller tofu då och då, numer med sojamjölksmaskin men jag har gjort det på spisen flera gånger

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-02-28 14:23 #2 av: [Roe Deer]

#1 
Ja, jag visste inte förrän igår att det fanns sojamjölksmaskiner =) 
Annars har jag alltid köpt Alpro Sojas osötade och berikade dryck. Antingen tjänar man en slant på sojadryck eller kosttillskott. Det är dock givande att få skapa själv och på så sätt vara en egenproducerande "maskin" ^^ istället för fabriksproducerat. Gediget hantverk <3

Roligt att höra att du också provat på detta! :)

Anmäl
2018-02-28 14:46 #3 av: tlover

#2 Det är ju superbra att kunna, men jag har för lite ork och tid numer för att göra på annat sätt (även om jag måste erkänna att det är mer och mer sällan det blir, min man gillar bara terökt tofu i tofuväg och sojadryck gör jag nästan bara då jag gör pannkakor)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-02-28 15:18 #4 av: vendelay

Häftigt!! Jag har köpt en nötmjölkspåse främst för mandeldryck för jag vill ha mojset som blir kvar av mandlarna att göra färs på (omständlig jag är! Gapskrattar) men det har inte blivit av än. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-02-28 16:06 #5 av: Smultronfia

Jag gör havre samt mandelmjölk.

Anmäl
2018-03-01 08:57 #6 av: [Roe Deer]

#3 Pannkakor är det inget fel på! Det i sig är ju rent hantverk :) och att då dessutom ta sig tid för att göra mjölken själv, det måste smaka ljuvligt! 

#4 Oj, ja men det är ju agendan som räknas :D Om det är "nötmojset" du vill åt, så har du ju rätt taktik åtminstone haha! Min mor har gjort en del nötdryck och hon slänger mest bort det som blir över, smakar för stabbigt liksom (man kan ju vätska på det senare om man vill). Ska kolla upp de där påsarna du nämnde! 

#5 Havremjölk är ju jättebra om man gillar det! Svenskt och miljövänligt :) 

Anmäl
2018-03-01 09:13 #7 av: tlover

#6 nä alltså jag äter glutenfritt också och jag har aldrig fått till gluten och mjölkfria pannkakor som smakar bra.

Det är mest billigare än alternativen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.