Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Frågor och tips

Funkar "eget kikärtsspad" lika bra som köpt?

2018-10-12 09:46 #0 av: tlover

jag såg på ett matlagningsprogram om hur en kille gjorde maränger på kikärtsspad istället för äggvita och då det känns mycket mer ekonomiskt och mindre "slit och släng" blev jag nyfiken.

Men jag köper sällan kikärter på burk. Går det och använda det som blir då man kokar kikärter? Går spadet att frysa?

Anmäl
2018-10-12 09:56 #1 av: Smultronfia

Ja det ska fungera utmärkt. Det man kan få göra är dock att när kikärtorna är kokta så får man sila av dem och sen kan man behöva koka ner vätskan. Det kan vara bra att köpa en färdig burk för att se hur tjock vätskan ska vara. Så vet du hur länge du måste koka ner den.

Lycka till hoppas det blir bra :)

Anmäl
2018-10-12 09:59 #2 av: tlover

#1 Ok tack, vet du om det funkar att frysa?

Vad motsvarar ett ägg i bakning? 

Anmäl
2018-10-12 10:31 #3 av: Carmarino

Hittade det här på Mitt Köks hemsida:

Förhållandet mellan ägg och kikärtsspad är 1:1 vilket gör bakningen jättesmidig. Ett ägg är ca 3 msk, så du kan enkelt ersätta varje ägg med 3 msk spad.

Där finns även lite tips på vad man mer kan använda kikärtsspadet till.

Även på ICA Buffés hemsida finns lite recept.

På vegoparadiset.se finns en beskrivning hur man gör egen "aquafaba" (som kikärtsspadet heter som ingrediens).

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-12 17:03 #4 av: tlover

Här är förretsen receptet på marängerna

https://www.svt.se/recept/veganska-maranger

Anmäl
2018-10-12 17:07 #5 av: tlover

#3 tack där fanns bland annat svaret om frysen

Anmäl
2018-10-12 17:17 #6 av: Carmarino

Senast jag öppnade en paket kikärtor så tyckte jag att spadet både såg äckligt ut och luktade äckligt, så jag undrade om det verkligen kunde stämma att man kunde använda det till maränger. Kände mig inte precis inspirerad att använda det i alla fall.

Kanske det känns bättre att använda eget spad. Vad jag minns så luktade det inte så konstigt som det konserverade, och såg inte lika "slemmigt" ut heller. Har ju en rätt stor påse torra kikärtor i skafferiet, så jag kanske skulle koka en omgång och se hur spadet blir. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-14 11:57 #7 av: vendelay

#6 Min erfarenhet är att det alltid ser och luktar illa?! Men det spelar ingen roll. Mamma gjorde maränger och de smakar verkligen som de gjorda på ägg. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-10-14 11:59 #8 av: Carmarino

#7 Bra att veta. Då ska jag inte slänga spadet nästa gång. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-14 12:00 #9 av: vendelay

Jag tror även att det funkar att göra grejer med spad från andra bönor? Vet inte hur smaken blir dock!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-10-14 12:11 #10 av: Carmarino

Här står det att man kan använda spad från kikärtor eller bönor, så det verkar funka. Tummen upp
https://www.allas.se/vad-ar-aquafaba-fa-koll-pa-senaste-halsosnackisen/

Hittade också det här, som kan vara bra att veta.

Mängd aquafaba per ägg:
1 helt ägg = 3 msk aquafaba
1 äggvita = 2 msk aquafaba

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-14 12:32 #11 av: Smultronfia

#9 ja det går utmärkt. Använder faktiskt mest spad från stora vita bönor. De har inte mycket smak heller. Alla bönor fungerar men de ljusa är ju bättre om man inte vill ha konstig färg. Men till bröd eller bak där det inte spelar någon roll så är det bara att ta det man har eller om man ska använda någon i matlagning samtidigt.

Anmäl
2018-10-14 20:24 #12 av: erik_j

Hemmakokt är alltid bäst om man har tid. Fräschare, bättre fräschhet i pektinet (som blubber/gel vs slime) och friskare, (fruktigare?) smak

Blötläggning kortar koktid å bra på fler sätt :-)

Kan du hitta ett tetrapak utan tillsatt salt så har jag för mig dom har haft spad med god smak förut. Var nåt märke som hade eko och saltfritt? (inget fel med salt för mig men minns att det smakade så friskt att jag glatt drack upp det istället för att hälla ut som de flesta andra :-))

Anmäl
2018-10-15 12:44 #13 av: Carmarino

#12 Har en stor påse kikärtor i skafferiet, så det kan nog bli en del aquafaba av dem. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-15 15:19 #14 av: Smultronfia

Den enda man kan tänka på om man har känslig mage är att man kan få mer gaser av bönvattnet. Bara en tanke om man skulle äta väldigt mycket.

Anmäl
2018-10-15 15:21 #15 av: Carmarino

Ett ägg motsvarar ju tre matskedar spad, så risken är nog inte jättestor. Fast det beror ju på hur många "ägg" man behöver till det man bakar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-15 19:05 #16 av: Smultronfia

#15 nä det är oftast ingen risk men de finns de som är extra känsliga och lider av IBS m.m och då kan det vara bra att ha det i åtanke.

Anmäl
2018-10-15 19:08 #17 av: Carmarino

#16 Ja, det är klart.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.