Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö

O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Miljö

Ris med arsenik

2018-11-13 10:52 #0 av: Tant Grön

Såg nyss att halten arsenik i ris har ökat tyvärr mest i ekologiskt. Äter ni mycket ris? Själv har jag minskat, äter sällan ris numera. Det finns ju många andra alternativ, som också är bättre för miljön.

Anmäl
2018-11-13 10:56 #1 av: Smultronfia

Ja jag drog ner på riset när de först kom ut med det för några år sedan. Tyvärr nåt som oftast inte kommer med är att om man tvättar riset och blött lägger det samt kokar i mycket vatten så blir man av med väldigt mycket. Utomlands tvättar man ju oftast riset väldigt noga.
Men precis som du säger så finns det väldigt mycket alternativ idag och väldigt goda med. :)

Anmäl
2018-11-13 10:58 #2 av: Magi-cat

Häller man bort överflödigt kokvatten efteråt, lär man minska arsenikhalten till hälften.

Jag använder basmatiris (som lär ha haft bättre värden, i alla fall förr) och blötlägger det noga och häller av överflödigt vatten.

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-11-13 11:04 #3 av: Tant Grön

Visste inte att det hjälper att tvätta. Jag tvättar det alltid och har gjort i många år. 

Undrar hur det kommer sig att det ökar och att det är mest i ekologikt?

Anmäl
2018-11-13 11:14 #4 av: Sindri

Jag slutade äta ris för många år sedan - det är inte ens gott och onyttigt av flera anledningar. (Julgröten är ett undantag)
Maken envisas med att äta, vi lägger i blöt och sköljer, men kokar inte med mycket vatten, för det blev som gröt.
En del  "experter" säger att det inte spelar någon roll heller.
Såna här smarta rissköljare hittade jag på min City Gross i 10-kronorslådan
https://www.ebay.ie/itm/Plastic-Rinse-Fruit-Vegetables-Basin-Wash-Rice-Sieve-Bowl-Drainer-Kitchen-Basket-/381404378371

Läste för länge sedan en undersökning om basmatiris och då hade Garants ekologiska basmati lägst halter arsenik.

Anmäl
2018-11-13 11:19 #5 av: Magi-cat

Riset tar upp arsenik ur jordarna. Kanske det ekologiska riset odlas mest på jordar med hög halt arsenik i berggrunden eller så har man tagit mer jord i bruk där arsenikhalten är hög.
Eller om odlingsmetoden skiljer sig åt och är ofördelaktig i det här avseendet?

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-11-13 11:26 #6 av: Tant Grön

Vattnet kan ju innehålla arsenik och ris odlas ju mest i vatten. Det ökar nog då år efter år när nytt vatten förs på. 

Anmäl
2018-11-13 11:45 #7 av: starhawk

När jag flyttade hemifrån (föräldrarnas hem alltså) så lovade jag mig själv att aldrig mera ris! och på dom 40 år ungefär som jag levt sedan dess så har vi inte kokat ris en enda gång. Jag saknar det inte alls, aldrig tyckt om ris oavsett sort.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-11-13 11:49 #8 av: Magi-cat

Många människor på jorden har ris som sin huvudsakliga föda och de kan inte välja. För deras skulle måste riset vara så hälsosamt och oskadligt som möjligt.

Själv gillar jag f.ö. ris...Glad Äter det flera gånger i veckan.

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-11-13 11:59 #9 av: tlover

Jag äter ris då och då, några gånger i veckan. Jag äter ju glutenfritt och ris är billigt.

Men jag tvättar riset innan

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-11-13 12:40 #10 av: Namiko

Jag äter lika mycket ris som innan jag fick reda på arsenikhalten. Den enda skillnaden är att jag kokar riset i mycket vatten numera.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2018-11-13 17:53 #11 av: sp0ngeb0b

Periodvis har jag ätit mycket ris eftersom det är billigt. Men nu brukar jag inte alls äta ris, delvis på grund av arseniken och delvis på grund av att jag föredrar andra alternativ för hälsans och miljöns skull. Även för min egen lathets skull: jag äter typ alltid grytor och jag är för lat för att koka ris också så jag brukar slänga ner potatis eller något i grytan för att göra den lite mer mäktig så jag slipper ha tillbehör.

Anmäl
2018-11-19 08:55 #12 av: [moratjejen]

Jag vet inte riktigt vad jag tror. Man äter ris i många länder dagligen och blir ordentligt gamla och har mindre sjukdommar. Så jagär nog delad. Men kokar alltid ris som pasta med massa vatten o buljongtärning, sedan sila bort vattnet. Mycket skit försvinner ju då, fattar inte att många kokar med så lite vatten som möjligt, känns så onödigt. Lärde mig det av en kompis från iran. Fast de kokar utan salt och har i gurkmeja o tror de röker riset också, gillar inte röksmaken på persiskt ris.

Finns ju mathavre och matvete och har sett i turkiska och persiska influerade butiker ha "ris" gjord på vete. Ser ut som ris men är vete, durumvete kanske till och med.

MvH Ida

Anmäl
2018-11-19 10:49 #13 av: Tant Grön

#12 Det kanske inte är arsenik i alla jordar i alla länder. Kanske är det ett nytt fenomen. Såg ett program på TV för några år sedan, minns inte vilket land det var, kanske Indien eller Pakistan, dom hade fått djupborrade brunnar som en svensk hjälporganisation ordnat. Så kom det fram att det var arsenik i vattnet. Dom hade att välja på att dricka smutsigt flodvatten, eller vattnet med arsenik. Förskräckt

Vad jag tänkte är att om dom använder vatten från djupborrade brunnar till risfälten så kan arseniken komma därifrån. Arsenik lagras ju i kroppen, så man dör ju inte omedelbart. 

Som du skriver så finns det ju mycket annat man kan äta istället.

Såg en test på ris och Lidls ris hade inte arsenik, men då var det bekämpningsmedel i det istället.

Anmäl
2018-11-19 11:02 #14 av: Magi-cat

 Besvärligt det där. Gråter Rent vatten och vatten utan gifter är så grundläggande...

https://www.svd.se/svenska-forskare-gor-giftigt-vatten-rent

Jag har läst någonstans att man på sina håll i Indien har starkt alkaliska jordar som gör att tungmetaller löses ut i vattnet.

Vi har ett val, men på många ställen på jorden har man inte det utan ris är basen i matlagningen.

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-11-19 11:17 #15 av: Tant Grön

#14 En väldigt bra artikel.

Anmäl
2018-11-19 12:14 #16 av: [moratjejen]

Är ingen forskare eller expert. Men det finns ju arsenik naturligt i naturen också. Små mängder som är nästan mikroskopiska är väl inte så farligt, äter man varierat och liknande. Har aldrig hört talas om någon som dött av ris på grund av arsenik. Odlar lite annorlunda hemma, i stenull som har vatten under sig. Växer till sig ordentligt, speciellt sallad, kräver inte så mycket och finns en näring till och med på ikea man kan ha i för att de ska växa ännu bättre. Hydroponisk odling tror jag det heter.

MvH Ida

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.