Annons:
Etiketterfrågortips
Läst 884 ggr
[moratjejen]
2018-11-21 11:37

Testa vara vegan en vecka, vad ska man äta?

Äter mycket vegetariskt hemma men tänkte nu eftersom ni verkar så trevliga, vad ska man äta om man vill prova på en vecka som Vegan. Har ingen bra koll på vad som är okey och inte okey att äta, eller jo lite koll har jag som att ni inte äter ägg, ost, grädde och kött.

Vad är billigt och lätt att laga för en okunnig under en vecka? Vi äter inget vete och har känsliga magen för bönor och linser, men ärtor brukar funka bra om man groddar dem i några dagar.

Annons:
tlover
2018-11-21 11:45
#1

Frön och nötter kan du använda istället för baljväxter som proteinkälla tex fröbollar (köttbullar fast gjorda av frön, vissa tror till och med att det är köttbullar, de godaste de ätit till och med)

l'm back

[moratjejen]
2018-11-21 12:48
#2

Är inte frön och nötter väldigt dyrt? Protein trodde jag man brukade få sig tillräckligt, aldrig hört någon som fått proteinbrist tidigare.

Hur gör man köttbullar av frön? 😃 Läste på livsmedelverket om solrosfrön så vågar inte äta mer än någon matsked om dagen, äter det inte alls men blev lite skrämd, brukar ha det i bröd när jag bakar.

tlover
2018-11-21 12:53
#3

#2 Du menar linfrön kanske? Har inte hört något om solrosfrön.

Beroende på kost så skulle det väl vara möjligt att få proteinbrist om man helt slutar med "proteindelen". men det tar ju en god stund längre än en vecka.

Nötter och frön blir väldigt lätt mäktigt så det behövs inte jättemycket för att det ska väga upp annat. Dessutom finns det en hel del billigare nötter och frön, särskilt om man köper i storpack. Men för en portion het gryta med ris går det väl åt max ½dl jordnötter så det är mest det som gör det inte så hemskt dyrt.

Jag ska se om jag hittar receptet på fröbollar

l'm back

[moratjejen]
2018-11-21 13:13
#4

Ne solrosfrön;

https://www.svt.se/nyheter/konsument/livsmedelsverket-vill-inte-begransa-intaget

Ja leta gärna upp det, vet inte hur man gör, vill ha så mycket tips och recept som möjligt, kommer inte kunna köpa massor av storpack för det känns som vi kommer att kasta det om det inte äts upp. Vill helst ha så billigt som möjligt, tycker nötter och frön verkar så dyra jämfört med vad man annars bruka äta. Men är det så lite som en halv deciliter jordnötsfrön för två personer så är det ju ingen fara. 😃

tlover
2018-11-21 13:13
#5

Kopierade bara från ett annat ställe där jag hade skrivit ut receptet. Det går att tillsätta lite vätska och mer havregryn om man vill ha det mer ekonomiskt

"jag kör ju bara på en höft och varierar ingredienserna efter vad jag har hemma men jag kan försöka.

1 lök, 2-3 dl solrosfrön (el andra frön tex pumpakärnor), 2-3 vitlöksklyftor, 1 msk tomatpure, ½-1 dl havregryn (beroende på hur vattnigt allt är), kryddas med buljongpulver, sojasås, basilika och peppar.

mixas, rullas till små bollar och steks.

man kan också byta ut en del av fröna mot bönor, krydda annorlunda osv beroende på vad man har hemma."

l'm back

[moratjejen]
2018-11-21 13:13
#6

Det stod en kort tid på sin sida om det men såg att bokmärket inte fungerade längre angående det, nu ser jag bara att de inte ville begränsa intaget i tidningen. hmm.

Annons:
[moratjejen]
2018-11-21 13:15
#7

Spännande, får testa det receptet. 🙂 Det är ju en hel del tungmetaller numera tack vare nedsmutsningar och hur de odlas, va inte så illa förr men vi värnar ju inte om jorden idag som förr. Så är lite rädd för nötter och frön för de tar ju upp så lätt tungmetaller. Många fokuserar på arseniken, men den finns ju naturligt i vissa saker och är så pass låg att den inte gör någon skada, det är tungmetallerna som är riktigt farliga.

tlover
2018-11-21 13:15
#8

#4 Ok, det går säkert att byta ut solrosfröna mot mandlar också, det är relativt vanligt.

Men, jag äter nästan bara solrosfrön i just fröbollarna så jag ser det inte som farligt den nivå jag får i mig.

l'm back

[moratjejen]
2018-11-21 13:19
#9

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/kadmium

"Kadmium stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna. Om du får i dig mycket kadmium under en längre tid kan njurarna skadas. Risken för benfrakturer kan också öka. Kadmium anses även vara cancerframkallande."

tlover
2018-11-21 13:24
#10

#9 från samma sida

"Men det är alltid så att den som äter mer ensidigt riskerar att få i sig mer av ett speciellt ämne. Därför är det viktigt att variera vad man äter även när man äter vegetarisk kost."

Som sagt, jag menar inte att man bara ska äta solrosfrön hela tiden varje dag men det kan vara en del i en hälsosam kost, för en hälsosam kost är varierad.

Sen går det som sagt att byta ut solroskärnorna, jag själv är däremot allergisk mot nötter och mandel så jag kan inte det men det betyder ju inte att andra inte kan göra det

l'm back

sp0ngeb0b
2018-11-21 22:51
#11

En Vegan äter ingenting som kommer från djurriket. Det finns massor av substitut för både det ena och det andra, prova att laga veganska versioner av dina favoriträtter. Martlagningsgrädde, mjölk, vispgrädde, yoghurt och smör har alla veganska varianter också. Sen finns det massvis av köttsubstitut, många är gjorda av soja och/eller vete så det kanske inte är intressant för er del men det finns även produkter som är gjorda av havre. Pulled Oats heter det, har aldrig smakat själv dock då det är relativt nytt. Det är väl enklast att göra vego-varianter av rätter du brukar äta nu i början, men annars finns det säkerligen massvis av recept på internet. Jag kan dela med mig av ett recept jag tycker om, som är det första som kom upp i huvudet som funkar för er att äta.

Det är pasta med ajvarsås. Koka pasta - valfri sort. Ni äter inte vete men finns ju glutenfritt eller t.ex. bovetepasta. Till såsen behöver du:

- Ajvar

- Matgrädde (finns en supergod från Oatly som heter iMat, svart förpackning)

- Valfria grönsaker (zucchini passar bra)

Jag gillar att steka lök i olja en stund, gärna tillsammans med de övriga grönsakerna. Sen häller jag bara på ajvarn och grädden och låter det koka upp tillsammans med lite kryddor. Tror inte kryddor behövs egentligen men jag gillar att ha i lite chili.

Jag brukar improvisera så har inga mått men du vet säkert hur mycket ni brukar äta. Proportionerna mellan grädde och ajvar kan du variera lite som du vill, men jag brukar ha mer ajvar än grädde.

SanningsTourettes
2018-11-22 01:23
#12

Mitt tips är att tänka utifrån vad vi är gjord för att äta. Vad är vi gjord för att äta? Jo vi är gjord för att äta grönsaker av alla sorter (blom-, blad-, stjälk-, frukt-, och rot-grönsaker), Frön med stort F (linser, bönor, nötter, frön och korn), furkt och bär. Och egentligen insekter också, dock är det inte näringsmässigt nödvändigt då alla näringsämnen i inskter (och animalisk föda öht) även finns i Frön med stort F.

Du säger att ni är känsliga för bönor och linser. Om du menar att ni pruppar mkt när ni äter det så är det ett övergående symptom som beror på att eran bakterieflora är anpassad efter kött och det ni ätit hittills, den kommer ändras om ni tvingar er att äta bönor och linser ett tag, kan ta ett par månader tyvärr men tillslut pruppar man inte särskillt mkt av ens stora mängder bönor och linser. Och det är inte hela världen om man pruppar lite, skit samma eftersom det är hälsosamt, det är ändå luktfria pruppar. Man mår fantastiskt av bönor och linser, vi är GJORD för att äta sånt. Våra kusiner dom stora aporna och även urbefolkningar äter vilda bönor och linser varje dag!

Hur som helst, försök ät mkt grönsaker av olika sorter, 500g om dagen. Utöver det, ät frukt och bär, nötter och frön (ni behöver inte äta ihjäl er, ät så mkt ni känner för, mkt som lite. Det finns ingen rätt gräns egentligen, ät som ni KÄNNER FÖR!!), och försök ät lite linser och andra bönor också och lär era kroppar äta det, eller skippa det. Det är bättre att äta allt vi är gjord för att äta utom linser/bönor, än att äta kött och potatis enbart! Bara att äta mer av grönsaker och nötter & frön kommer göra under för erat välmående och hälsa, även om ni äter lite animaliskt också.

Många som provar helvegansk kost slutar pga av dom inte blir riktigt mätt, men det beror på att man inte äter allt vi är gjord för att äta, allt våra kroppar behöver. Kött innehåller mkt av de näringsämnen som behövs för att tillverka serotonin som gör oss mätt och nöjd och belåten. Men nötter och frön har EXAKT SAMMA EFFEKT, innehåller EXAKT SAMMA näringsämnen, t.o.m. MER. Så glöm inte nötter och frön! Alltifrån ett par msk till ett par nävar, det ni behöver för att bli mätt! Ni måste äta ALLT VI ÄR GJORD FÖR ATT ÄTA för att må bra och bli nöjd!

Så ät alla sorters grönsaker, nötter och frön, frukt & bär, OCH helst även linser och bönor. Linser och bönor är fantastiskt mat! Det ger mättnad och näring utan att göra en trött och seg som annan proteinrik föda kan göra.

MEN är det så att du/ni inte kan äta linser och bönor, så tänk att ni ska iaf äta så mkt som möjligt av allt annat vi är gjord för att äta, och ät lite animaliskt om ni känner för det. Tänkt hälsa istället för att äta 100% veganskt även om det är det absolut bästa för de flesta. Så mkt som möjligt av det vi är gjord för att äta. Grönsaker, nötter och frön, frukt och bär. Och blir ni inte tillräckligt mätt och ni inte vill/kan äta linser och bönor, så lägg till lite ägg och kött o.s.v. fast i mindre mängder. Men låt det inte bli en neurotisk kamp mot er själva. Är det jobbigt så ät det animaliska ni känner att anser ni behöver! Tänk på eran hälsa och erat välmående i första hand. SEN kan ni tänka etiskt om det går.

[moratjejen]
2018-11-22 07:19
#13

Vi äter vegetariskt flera gånger i veckan. Så har koll på det med ägg och mjölk, men vill gärna testa på nya recept. Så har jag dålig koll för jag har fått höra att socker o liknande inte är veganskt men fått lära mig nu att det är veganskt. Posta gärna billiga o goda recept.

Annons:
Smultronfia
2018-11-22 11:12
#14

Gå gärna in på vegomagasinet.se samt javligtgott.se för att få en massa goda recept. På djurens rätts valjvego.se kan du läsa massa samt få recept och så kan du beställa hem en gratis tidning med bra info om att gå över till vego. Om du söker här på sajten finns en tråd om folk på YouTube som är veganer och ger recept och massa annat.

[moratjejen]
2018-11-22 11:54
#15

Har lite dåligt internet just nu för Youtube. Men vill veta vad ni lagar. Söka själv är så tråkigt. :) Ska titta in välj vego. Verkar spännande.

sp0ngeb0b
2018-11-22 16:17
#16

Jag försöker alltid laga billigt, hälsosamt och gott. Men det är lite enformigt - äter nästan bara grytor. Däremot varierar jag innehållet väldigt mycket. Anledningen till att jag äter grytor hela tiden är för att det är enkelt att laga, enkelt att förvara och gott även som matlåda. Gillar inte att laga mat så jag gillar att göra storkok som räcker hela veckan. MEN. Tillbaka till ämnet. 

Soppor är ju enkelt, gott, nyttigt och ofta billigt. Morotssoppa, spenatsoppa, tomatsoppa, potatis och purjolökssoppa. You name it. Extra gott nu när det är kallt ute. Jag använder aldrig recept men om du vill ha det kan du ju bara googla. Ska det vara grädde i funkar det super med Oatly imat. 

Om du ska göra gryta kan jag tipsa om min nya favoritkryddning. Brukar köpa röd currypasta från Santa Maria, och sedan även slänga i en näve limeblad. Blir väldigt god smak av det. Då brukar basen i grytan vara krossade tomater och kokosmjölk.

[moratjejen]
2018-11-22 16:52
#17

Missade lite inlägg såg jag, borde uppdatera sidan lite oftare. Spongebob, det fungerar utmärkt med sojabönor faktiskt inte så känsliga där. Gör tofu då och då. Vi äter en hel den grönsaker normalt sett också men har ägg och gör en del lådor i ugnen och ungspannkakor. Finns det något alternativ till det?

Ska läsa lite mer vad ni skriver, jättebra tips! <3

Upp till toppen
Annons: