Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips

Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Frågor och tips

Hjälp sökes

2019-04-03 15:14 #0 av: Jessicahagstrom94

Hej!
Här har ni en som vill försöka dra ner på animaliska produkter.
Vad kan jag ha för pålägg på mackan? Nån sorts ost? Vad finns det för smör? Finns det nån yoghurt? Flingor? Vad för bröd?
Vill ha tips på såna basic grejer liksom.. det känns som att det är dyrare att leva så, men jag söker sånt som är så billigt som möjligt..

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl
2019-04-03 15:35 #1 av: sp0ngeb0b

Du kan söka efter produkter här på Vegan iFokus eller på google men kan ge lite tips ändå :)

Pålägg: Mina favoritpålägg är hummus och avokado. Hummus kan du göra själv eller köpa färdig i butiken - det är en kräm gjord på kikärtor m.m. I butiken kan du även hitta vegansk ost men det är ganska annorlunda smak jämfört med vanlig ost och många har svårt för den, jag personligen gillade inte vanlig ost, men gillar vegansk ost bättre. Du kan också hitta bönpastej som ersättning för leverpastej (från Pastejköket), olika skivade pålägg som ersättning till skinka och salami (t.ex. från Astrid och Aporna eller Quorn, dock är inte alla sorter från Quorn veganska), "cream cheese" gjort på soja eller havre med eller utan smaksättning (t.ex. från Oatly eller Sheese). Mjölkfritt bordsmargarin finns från flera märken. Jag brukar köpa från Coop men finns även t.ex. Carlshamn. Ersättningsprodukter som skinka, ost, pastej osv kan upplevas som dyrt, vill du komma så billigt undan som möjligt skulle jag rekommendera dig att prova göra egen hummus då kikärtor är väldigt billigt.

Flingor: Är inte super-inne på flingor men det finns jättemånga veganska. Tror t.ex. att Coco Pops är veganska som exempel, och även många müslisorter. Du får läsa på innehållsförteckningen helt enkelt :)

Bröd: Nästan alla sorter är veganska, du får läsa dig fram. Tror aldrig jag har sett icke-veganska bröd, förutom typ något brioche-hamburgerbröd eller vad det nu var.

Det behöver verkligen inte vara dyrt att leva som vegan. Tvärtom kan du göra det väldigt billigt om du äter mycket baljväxter, rotfrukter, grönsaker och frukt i säsong, havregryn osv. Det som kan bli dyrt är om du köper massor av ersättningsprodukter, det är ju däremot enklare så kanske kan vara en idé att åtminstone köpa lite sånt i början för att inte göra det alltför svårt på en gång.

Anmäl
2019-04-03 17:41 #2 av: vendelay

Allt du hittar här är veganskt:
https://www.valjvego.se/vegolistan
https://vegohjalpen.se/produkter/

Vad du ska ha för pålägg på mackan beror på vad du gillar. Själv gillar jag Qourns rökta skivor, men oftast äter jag nötsmör och frukt eller hummus eller bara margarin & grönsaker.

Här kan du hitta ost:
https://vegohjalpen.se/kategori/mejeri/ost/
Märket Astrid & Aporna har tyvärr precis gått i konkurs, men finns fortfarande kvar i alla listor. Men ifall du undrar varför du inte hittar dem i butik så beror det på det.

Här kan du hitta några veganska bordsmargariner:
https://vegohjalpen.se/kategori/mejeri/smoer/bordssmoer/
Jag äter oftast Flora Mjölkfri, men många älskar Naturli.

Här kan du hitta gurter:
https://vegohjalpen.se/kategori/mejeri/yoghurt/
Soygurt brukar vara minst bismak, så jag skulle rekommendera att du börjar med en sån. Jag föredrar Plantis produkter. Havregurt smakar ofta mycket havre, vilket vissa älskar! Finns också gurtar av kokos, lupin och eventuellt fler.

Här kan du hitta flingor, musli och granola:
https://vegohjalpen.se/kategori/oevrigt/flingor/

Det är oerhört sällsynt med animalier i bröd, så det finns nog inga listor å veganska bröd. Den skulle bli alldeles för lång, haha! 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-04-03 17:46 #3 av: vendelay

Här kommer tips på hur du lever billigt som vegan:

https://fivesec.co/blogg/billig-vegansk-mat-guide-och-veckomeny

https://tuvessonskan.se/2017/02/02/manadens-grona-14-billiga-veganska-och-vegetariska-ratter-samt-ett-och-annat-smart-budgettips/

https://ida.baaam.se/billig-vegansk-mat/

http://www.skippanudlarna.com/

https://undertian.com/

Alla hemsidor är inte helt veganska, men det kan du ju läsa dig fram till såklart. Ett annat tips är att googla "billig vegan" eller "billig vegan frukost" osv. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-04-04 16:30 #4 av: Jessicahagstrom94

Mitt enorma problem med detta är ju att jag är enormt kräsen. Alltså enormt. Det är bara att hoppas att jag tycker om något av det ni säger att man kan ha på mackan tex.. Tack för hjälpen.

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl
2019-04-04 16:33 #5 av: Jessicahagstrom94

Dessa ostar som finns i länken, går dom bara att handla på något särskilt ställe?

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl
2019-04-04 17:02 #6 av: vendelay

Jag bor i Stockholm och tror inte det finns en enda matbutik som inte säljer veganost. Står antingen vid komjölksosten eller på veganhyllan. Annars finns det såklart i specifika veganbutiker (Goodstore i Stockholm, Happy Vegan i Göteborg osv), och såklart online!

Det är svårt när en är kräsen. Om du inte har typ selektiv ätstörning eller liknande så vill jag uppmuntra dig till att helt enkelt försöka sluta vara kräsen. Ät tills du gillar det helt enkelt. Jag har gjort så med massa grejer, typ banan, avokado, de flesta grönsaker och havredryck. Grejer som jag vet är bra att få i sig men som jag verkligen hatat innan.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-04-09 23:36 #7 av: Jessicahagstrom94

Kommer inte att tvinga mig själv att äta äckliga saker.
En annan sak, gick in på Willys idag och letade efter en färdig matlåda att bara värma men gick därifrån besviken. Hittade ingen! Finns det?

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl
2019-04-09 23:50 #8 av: Smultronfia

Ja det finns. Felix har några, coconut bean curry, chipotle chili. Sen har oumph två stycken frys pizzor. Sen beror det ju på vart du bor. Bor du i någon storstad finns ju lite mer att välja på från special affärer m.m.

Anmäl
2019-04-10 00:05 #9 av: Smultronfia

Vegme har också, vegobullar med mos, pasta bolognese och thaigryta.

Googreen ska ha Chickpeas Tikka Masala samt Asian Bean & Coconut Bowl.

Dafgårds ska ha veganska örtiga Bolognesen

Sen finns på konserv Amy's kitchen: linssoppa, lins och grönsakssoppa, tomatsoppa, delade ärtor, italiensk soppa, fransk grönsakssoppa, Spanish rice and beans.

Jag har bara googlat veganska färdigrätter och fick upp dessa. Vet att Vendelay har skrivit om några hon testat förut. Och det finns några testade av vegomagasinet samt jävligt gott.

Anmäl
2019-04-10 10:16 #10 av: Jessicahagstrom94

Tack!
Jag bor i Gävle och gick in på Willys hemsta. Vet inte om nån bor här och ser detta.
Kanske Ica maxi har större utbud..

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl
2019-04-10 15:27 #11 av: vendelay

Du får gärna kika på min instagram för tips:

https://www.instagram.com/enkelvegan/

Du behöver inte ha ett konto själv för att läsa inläggen.

Smultronfia gav många bra exempel, jag kommer bara på Spoons utöver de andra, men finns säkert fler exempel på min instagram eller om du googlar!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-04-10 16:43 #12 av: sp0ngeb0b

Är rätt säker på att Icas egna märke har några veganska färdigrätter med :)

Anmäl
2019-04-10 17:45 #13 av: Smultronfia

Visst är det fantastiskt att det finns så mycket idag att vi inte ens har koll på allt. Bara hoppas att det kommer ut i övriga landet mer och inte bara i stor städerna. Men med tiden så kommer det med.

Anmäl
2019-04-10 21:53 #14 av: vendelay

Carolines Kök har minst två-tre veganska färdigrätter också!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.