Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Miljö

Importerat protein i vegoburgare

2019-09-12 01:34 #0 av: Kimda

" Många väljer vegetariskt av miljöskäl – men svenska proteinkällor lyser med sin frånvaro i vegoburgarna hos hamburgerkedjorna, rapporterar ATL."

" Ingen av de fyra hamburgerkedjorna använder svensk potatis till sina pommes frites, enligt tidningen."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mWw51/importerat-protein-i-kedjornas-vegoburgare?fbclid=IwAR0U8ogwGfvR2Y7FlIBsSSWYy5UwMZVqShL0YucYVR0nDdy4PEDlS3mi1sI

Anmäl
2019-09-12 22:28 #1 av: vendelay

Det ska ju dock tilläggas att animalieindustrin är värre än HELA transportindustrin tillsammans så det är ju fortfarande mycket bättre ut klimatsynpunkt att välja vegetariskt (utan ägg och mejeriprodukter) än att äta svenskt kött.

Men självklart vore det bästa om proteinet och potatisen kunde produceras i Sverige. Varför använder de inte havre exempelvis? Funderar

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-09-13 14:41 #2 av: Kimda

#1 Exempelvis har potatis odlats i Sverige sen 1600-talet.

Skogsskövlingar sker för att bl.a ge plats för sojabönsodlingar.
Resultatet blir att växt och djurarter trängs undan/dör ut. Utarmning av jorden och ett torrare klimat (vilket gör att det blir svårt att odla).

Anmäl
2019-09-14 13:06 #3 av: vendelay

#2 Oj, förlåt om jag lät som att jag inte trodde att potatis odlas i Sverige Gapskrattar Jag menade att potatisen som restaurangerna i artikeln använder. Det låter dumt att de inte använder svensk potatis när vi har det, menade jag.

Ja, det stämmer. Men det som skövlas i regnskog är mat till djur som sedan ska bli mat till människor. Nästan all sojaodling till människor sker i länder som inte ens har en regnskog. Så problemet är fortfarande att folk envisas med att äta animalier.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-09-14 15:28 #4 av: Kimda

#3 ;-))

Anmäl
2019-09-15 18:31 #5 av: sp0ngeb0b

Baljväxter odlas ju inte i så stor skala i Sverige, så det är väl därför de väljer att importera (billigare och större utbud). Det är väl ärtor i så fall. Men för att vi ska kunna få en ordentlig produktion av baljväxter här måste ju självklart efterfrågan ökas. Go Green säljer olika sorters konserverade bönor odlade i Sverige, gå och köp dem så stödjer du en ökning i produktionen av svenska vegetabiliska proteinkällor.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.