djurrätt

Början på slutet för djurparker

2019-12-29 10:58 #0 av: Gen

Franska koalitionen REWILD har genom en crowdfunding-kampanj samlat in pengarna som behövs för att köpa ett franskt zoo. Planen är återintroducera djuren till sina naturliga miljöer, eller om det inte går låta dem leva ut sina liv i djurfristäder. Djurparken kommer också konverteras till en djurfristad. 

Så här står det i kampanjen: På 40 år har vi utrotat 60% av de vilda djuren på planeten. Idag utgör människor och domesticerade djur 97% av alla däggdjur. Den näst största anledningen till utrotningen, efter förstörelse av naturlig livsmiljö, är trafficking och handel.  

Nyligen uttalade sig en djurparksägare i Storbritannien, som ärvt djurparken av sin pappa, att alla djurparker borde läggas ned. Damian Aspinall, som han heter, är aktiv inom viltrehabilitering och att återintroducera vilda djur till naturen. Att djurparker skulle vara ett sätt att bevara utrotningshotade arter avfärdar han som överdrivet och döljer problemen med sjukdomar, inavel och hybridisering. Han uppmanar alla göra sitt genom att sluta ta era barn till djurparker.

Framtiden och syftet med djurparker diskuteras allt mer, och målkonflikterna i att försöka balansera underhållning, utbildning och bevarande gör att djurparkerna mer och mer ifrågasätts. 

Studie efter studie  visar att då djur stängs in och berövas sin naturliga livsmiljö, så orsakar det depression och ångest. Om vi nu vet att djur lider av att vara inlåsta, är det försvarbart att fortsätta låsa in dem?

Källor och mer info: 

DN: https://www.dn.se/nyheter/varlden/22-000-personer-koper-zoo-for-att-slappa-ut-djuren/

Kampanj: https://www.gofundme.com/f/REWILD

Expressen: https://www.expressen.se/nyheter/zoo-agaren-sluta-ta-era-barn-till-djurparker/

Damian Aspinall: https://news.mongabay.com/2019/11/audio-damian-aspinall-on-why-hes-calling-for-zoos-to-be-phased-out-within-the-next-three-decades/

Time: https://time.com/4672990/the-future-of-zoos/

Anmäl
2019-12-29 11:22 #1 av: Cim92

Det låter ju bra! Det är så sjukt onaturligt för djuren att hållas inlåsta på små ytor :(

Anmäl
2019-12-29 15:18 #2 av: Wonnalesan

Kunde man få slut för djur på cirkus så kanske man kan hoppas på att djurparkerna snart är ett minne blott. Man kanske kunde behålla ett Noaks ark för raser som hotas av utrotning? Men värre är de som håller vida djur privat och för att visas för turister för pengar, de lider enormt. FÖRBJUD genast! Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-12-29 15:58 #3 av: Gen

#1 kul att du håller med! Jag upplever att det fortfarande är rätt okontroversiellt att besöka en djurpark. Men det känns som att det kanske långsamt är på väg att svänga. Jag tror de flesta som tänker efter, kan inse att det verkligen är en förlegad och unken underliggande syn på djur där hänsyn för deras välmående underordnas våra nöjen.

#2 håller helt med dig att djurunderhållning för turister är hemskt! Tyvärr är inte djur förbjudna på cirkus i Sverige än, som det är i vissa länder. Från och med i år förbjöds elefanter och sjölejon. Riksdagen har dock nyligen ställt sig bakom en motion om att förbjuda alla djur på cirkus. Vi får hoppas att det når hela vägen fram till lagstiftning: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/forbjud-alla-djur-pa-cirkus-_H7022118

Anmäl
2019-12-29 18:51 #4 av: vendelay

Lite långsam utveckling såklart, men ändå bra nyheter! Tummen upp

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-12-29 21:04 #5 av: Gen

#4 eller hur, varje djurpark som stängs är en seger! Låt oss se till att diskussionen fortsätter och fler får upp ögonen för detta onödiga lidande!

Anmäl
2019-12-30 10:28 #6 av: Lakritsstjärna

Djurparker har en viktig funktion att bevara arter och även för att väcka intresse och utbilda. Många djurparker samlar in pengar för viktiga projekt för att skydda arter. Känner inte att jag stödjer något dåligt då jag tex går till Kolmården. Det enda jag inte besöker pga av etiska skäl är delfinerna.

Anmäl
2019-12-30 11:08 #7 av: Gen

#6 vad bra att du tar upp lite motargument! Det här är vad djurparkerna vill att besökarna ska känna. Men faktum är att endast 5% av djuren på djurparkerna är hotade. Om man verkligen vill bidra till arters bevarande finns det utmärkta välgörenhetsorganisationer man kan donera pengar till. Vad gäller utbildning så finns det också mycket bättre sätt med dagens teknik att lära barn om naturen, för vad lär man barnen när man tar dem till Kolmården? Att djur är saker man kan låsa in för att människor ska underhållas, trots att de mår dåligt av det?

Jag minns själv när jag var liten och besökte Kolmården. Då hade de isbjörnar fortfarande och de gick fram och tillbaka repetitivt hela dagen på samma ställe. De såg ut att må fruktansvärt dåligt. På skylten stod det att de mådde jättebra och att beteendet var ungefär som när människor kammar sig. Om någon kammade sig hela dagen mår man naturligtvis inte bra!

En annan hemsk sak är den trenden med ”cull and kill”. Alltså att ungar driver besökare, tex björnungar på Skansen. När det inte finns plats för dem, och ingen vill köpa dem, så avlivas dom. Är det något man bör stödja?

Om du är intresserad av arbete för bevarande rekommenderar jag att lyssna på podcasten med Damian aspinall länkad ovan. Jag tyckte det var starka argument av en kunnig och insatt djurparksägare.

Håller du med om att det finns en målkonflikt mellan underhållning och bevarande när djurparkerna prioriterar resurserna i sin verksamhet?

Anmäl
2019-12-31 11:53 #8 av: Tant Grön

Vad tycker ni om Nordens ark?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.