Etiketterinformationfakta
Läst 15774 ggr
[TrevorS]
2011-11-05, 13:32

Glutenfria Mixer

Det är lättare att göra de själv än vad du tror.

Fick kontakt med en kvinna i Danmark som är allergisk hon gav mig recept på några naturligt glutenfria mjölblandningar som hon brukar göra. Dock måttar hon med ögonen så hon har inget exakt recept, men dessa ska gå att jäsa med jäst, dock rekomenderade hon att man skulle ha i lite bikarbonat i blandningen. Ibland använder hon "Teff, nyponmjöl och potatismjöl", men hon föredrar blandningarna då de blir billigast. När man väl får ihop något bra kan man måtta upp och hälla blandningen på stor burk och använda av när man ska baka.

De som inte har fiberhusk i sig bör man koka vätskan med stärkelse (potatismjöl/maizena) tills det börjar att tjockna något, låta det svalna och sedan blanda i mixen, bakpulver eller jäst.

Blandning 1 (till större bröd som ska jäsas)
Majsmjöl
Rismjöl
Bovetemjöl
Sesamfrön
Solrofrön
Linfrön
Psylliumfrön (fibershusk)
Nyponmjöl
Spiskummin
> vatten, salt, jäst & ljus sirap, fett

Blandning 2 (till bullar, fullkornsaktigt)
Bönmjöl/linsmjöl (kan malas själv i kaffekvarn)
Pumpakärnsmjöl (kan malas själv i kaffekvarn)
Rismjöl
Psylliumfrömjöl (fibershusk)
Solrosmjöl (kan malas själv i kaffekvarn)
Krossat linfrö
> vatten, jäst, mörk sirap, salt, fett

Blandning 3 (till hamburgare, korvbröd, söta bullar)
Potatismjöl
Rismjöl
Sojamjöl
Maizena
Nyponmjöl
>Öl (eller kolsyrat vatten), sirap, salt, jäst, fett

Blandning 4 (hamburgarebröd)
Havstång (torkas och mals ner i till exempel kaffekvarn) alt. agar-agar
Rismjöl
Potatismjöl
Majsmjöl
> Kolsyrat vatten, ljus sirap, salt, jäst, fett

Blandning 5 (pizzabotten)
Rismjöl
Majsmjöl
Sojamjöl
salt
> vatten, socker, salt, jäst, fett

Blandning 6 (knäckebröd och kex)
Rismjöl
Hirsmjöl/Hirsflingor
Sesamfrön
Linfrö
Solrosfrön
> vatten, sirap, salt

Blandning 7 (bonnkakor)
Mandelmjöl
Rismjöl
Potatismjöl
> margarin, kakao, socker

Blandning 8 (söta bakverk som kanelbulle, sötbulle)
Rismjöl
Potatismjöl
Mandelmjöl
Psylliummjöl (fibershusk)
Hirsmjöl
Nyponmjöl (gör det lättare att forma/knåda)
> jäst, socker, margarin

Bilder och text: TrevorS, får ej kopieras utan tillstånd.

[TrevorS]
2011-11-05, 13:56
#1

Bakade ett majsbröd:

3 dl majsmjöl
1 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
3 dl kokande vatten
1 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 krm salt

Koka upp vattnet, under tiden blanda 1 dl majsmjöl, potatismjöl, rismjöl och fiberhusk. Slå över det kokande vattnet och rör ihop det till en smet. Låt svalna till fingertemperatur, strö över torrjästen och rör runt, tillsätt sedan sockret och saltet och rör runt. Till sist blanda ner resten av majsmjölet och slå upp på en smord ungsform. Låt jäsa till dubbel storlek. Grädda i 200°C tills den blir klar. Tiden är olika, jag gör med sticka vart 5:e minut.

tlover
2013-10-10, 17:02
#2

Nått som funkar till piroger?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


[TrevorS]
2013-10-10, 18:18
#3

Absolut! Några av dem, nr1 som exempel

tlover
2013-10-10, 18:52
#4

#3 hmm pirogdegsreceptet jag har är mer som pajdeg (eller snarare väldigt som pajdeg) snarare än matbrödsdeg, påverkar det tror du?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


[TrevorS]
2013-10-10, 19:03
#5

Som pajdeg hade jag nog kört med någon med mycket nötter, cashewnötter är underbart att göra det på, även majsmjöl men krävs stärkelse då den annars "smälter" ner från kanterna. Som färdig mjölmix kan jag rekommendera Finax på orange paket som är helt vetefri om det är svårt att få ihop. Ska se om jag kan hitta mitt recept på pajdeg.

[TrevorS]
2013-10-10, 19:05
#6

Ah, här är mitt recept, gjord på bovetemjöl, den är toppen som pajdeg! http://veganen.blogspot.se/2012/02/glutenfria-lok-crackers-efterrattskex.html

tlover
2013-10-16, 18:05
#7

nötter tål jag inte 😕 men jag tänkte kan man "oglutefiera" receptet jag har kanske?

här är det sen kan kanske nån avgöra om det går

5dl vetemjöl, 1 dl sojamjöl, 4 dl havregryn, salt, 2 dl olja, 1½dl vatten.

Först blandas allt torrt, sen åker oljan i (och så rör man om med gaffel), sen arbetar man ner vattnet och låter vila i 30 min minst.

Det receptet funkar bättre än många andra "glutensaker" redan då hälften av "mjölet" är annat men att göra den helt glutenfri skulle nog vara bra ändå.

Lökkexen ska jag testa nån gång (jag har blivittipsad om den på annat håll också)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Upp till toppen