Vegan-märkning på Systembolaget möjligt?
Nu vet jag inte hur många här som dricker alkohol och skulle vilja ha det lättare att se vilken alkohol som är okej för veganer/vegetarianer. Men jag mailade Systembolaget igår och frågade om de kunde få information om ingredienser och filtrering från företagen som de köper in alkoholen ifrån för att sedan kunna markera ut detta för att underlätta för veganer. Detta fick jag som svar:
"Hej. Tack för ditt mejl!
Vin, öl och cider klarnas med olika metoder för att inte vara grumliga vid försäljning. Dessa metoder innefattar, ofta men inte alltid, användning av animaliska produkter. Idag finns endast krav inom EU på att leverantörerna av våra drycker ska märka ut om mjölk- och äggprodukter använts som processhjälpmedel, eftersom dessa ämnen är allergener. För andra animaliska ämnen finns inga sådana lagkrav. Systembolaget har inga egna formulerade märkningskrav som går utöver livsmedelslagstiftningen.
När vi köper in drycker frågar vi kontinuerligt efter information om vilka hjälpmedel som använts vid tillverkningen men det är väldigt få producenter som uppger vilka hjälpämnen de använt. Av den anledningen har vi ingen lista över vilka viner som tillverkats med eller utan klarningsmedel med animaliskt ursprung.
Det finns sidor på Internet som samlar information om veganska drycker t.ex. Vegan Wine Guide eller Veganska-dryckeslistan Men för att få veta helt säkert att inga animaliska produkter använts vid tillverkningen rekommenderar vi att du ställer frågan till leverantören av produkten.
Efterfrågan på den här typen av information har ökat, så möjligen är det något som kommer märkas ut tydligare i framtiden.
Välkommen att kontakta oss igen."
Det säger i slutet av mailet att efterfrågan har ökat och att det då kanske finns en möjlighet att det märks ut tydligare iframtiden. Så jag tänker att vi kanske kan skynda på den "möjligheten" genom att vi är fler som mailar till Systembolaget och frågar om detta ;) Ni som gör det får gärna berätta vad de svarar tillbaka :)