Etikettrecept
Läst 12805 ggr
[Trevor_S]
2014-10-06, 08:29

Halloween och Allhelgona för veganer

Det är snart dags för halloween. Är du redo för att fira med massor av goda recept, som dessutom är helt veganska?

Vegansk Halloween

Vegan och halloween, här finner du flera recept, tips och pyssel som passar perfekt till halloween/All helgona.

Allhelgonadagen

"All helgona dag" eller i dagligt tal "allhelgoona" är en högtid som firas till minne av kyrkans helgon. I Sverige är denna dagen lördagen mellan den 31:a oktober och 6:e november. Från början innan 1953 firades denna dagen alltid den 1:a november vilket den fortfarande gör i Katolska kyrkan i latinska riten.

Guy Fawkes Night

Halloween påminner lite om denna dagen som började firas 1606 den 5:e november i Nya Zeeland och Storbritannien. Vissa klär ut sig till spöken. Dagen påminner också även något om valborsmässoafton fast skillnaden är att när de bränner en brasa finns det en halmdocka som ska föreställan Guy Fakes, innan brasan tänds brukar barnen be om "a penny for the Guy". Dagen firas i åminnelse av misslyckandet av den så kallade krutkonspirationen 1605.

Halloween

Är en motsvarande dag som firas i andra länder. Detta är en förvrängning av den ursrungliga "All Hallows' Eve" (alla helgons afton). Dagen har även blivit en sed som början av 1990-talet börjades firas lite smått men 1995 börjat spridas i Sverige. Dagen har även firats i mindre skala tidigare redan på 50- och 60-talet. Dagen firas oftast genom att barnen klär upp sig till onda andar, spöken, liemannen och försöker skrämma andra. Man går runt i olika bus och öppnar med repliken "bus eller godis". Man klär ut sig för att symbolisera de andarna som förstör skörden.

Man gröper även ur pumpor för att föra bort onda andar från våra hem. Det påstås att de onda andarna avskyr allt med ljus att göra och skenet från denna eld skka ge fullbordad effekt. Traditionellt firas alltid Halloween den 31:a oktober.

Ursprunget till Halloween kommer från Irland och delvis skottland. Den kom till USA då många emigrerade dit under 1840-talet. Detta var under tiden det var svält och nödår.

Pumpor

Pumpan heter "Jack-o'-lantern". Man gröper ur köttet och gör håll för ögon och mun och ställer in ett litet värmeljus. Bör dock aldrig lämnas ensam om det skulle börja brinna. Kärnorna kan rostas i ugnen och ätas som snacks eller användas i bakning. Köttet gör man oftast paj på eller pudding.

HUR MAN SKÄR PUMPAN

MALLAR TILL PERFEKTA ANSIKTEN PÅ PUMPAN

Majrova

I Irland är det traditionellt att man skär en rova till ett mumieansikte.

Maträtter

Efterrätter

Godis

Här är en lista på godis som är förknippade med Halloween och recept. Dessa recept kommer på Svenska snart.

Pyssel

Alla är på Svenska.

Fakta:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_helgons_dag#Halloween

http://sv.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes_Night

http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween

[Synnerlig]
2014-10-06, 10:02
#1

#0: Tack så mycket för dessa recept. I min familj så är det tradition att fira Halloween :D

[Trevor_S]
2014-10-06, 11:28
#2

Spännande, hur brukar ni fira?

[Synnerlig]
2014-10-06, 21:49
#3

Vi har "Halloween-middag". Vi pyntar med halloweenprylar, gör pumpalyktor, lagar maträtter som gärna ska se halloween:igt ut, ibland spökar vi ut oss lite till och med och så myser vi ihop :) Lite barnsligt nu kanske då vi alla barn i princip är vuxna, men vi har gjort såhär i så många år och det är så mysigt :) Jag älskar hösten och Halloween :)

Upp till toppen